Keresztes Levente Észak-Amerikában folytatja

2019.07.08. 10:34 |

Az USHL és az NAHL után az NCDC nevű utánpótlás-ligában is lesz magyar, ugyanis draftolták a MAC tehetséges csatárát, Keresztes Leventét.

A Keresztes Leventét draftoló Twin City Thundernek ez lesz az első idénye a National Collegiate Development Conference-ben (NCDC). A liga az USPHL-hez tartozik. A csapat a maine-i Auburnben található.

„Nagyszerű érzés, hogy draftoltak az NCDC-be, ez egy erős bajnokság, ami előrelépés a fejlődésem szempontjából. Valahol láttak játszani, ezáltal kerülhettem a listára. Engem is váratlanul ért az egész” – mondta a 17 éves játékos.

Az NCDC-nek a következő lesz a harmadik idénye. Néhány évig nem működött junior liga az amerikai keleti parton, ezért döntöttek úgy az USPHL csapatai, hogy indítanak egyet. Így a játékosok közelebb maradhatnak az otthonukhoz, nem kell az ország középnyugati részébe költözniük, hogy az USHL-ben vagy az NAHL-ben szerepeljenek. Az NCDC egy nemfizetős bajnokság. Eddigi rövid története során már több játékost adott az NCAA-nek, és vannak, akik az NHL draftlistáján is szerepelnek.

Az NCDC nem teszi közzé a draftsorrendet, csak azt lehet tudni, hogy melyik jégkorongozót melyik csapat választotta ki. Az idei játékosbörzén Keresztes mellett hét olyan játékost draftoltak, aki Európában szerepelt. A csatár iránt másik csapat is érdeklődött.

„Úgy tudom, a South Shore Kings is draftolt volna, de végül a Thunder előbb lépett.”

Keresztes a második magyar lesz az NCDC-ben, Bukor Rajmund a 2017-2018-as szezon egy részét töltötte a Northern Cyclonesban.

A csatár - aki a 2018-as U18-as Divízió I/B vb-n 5, az idei székesfehérvári tornán 6 pontot szerzett - a várakozásairól is beszélt.

„Ebből a ligából sokfelé lehet továbblépni, az NAHL vagy a USHL a fejlődés szempontjából jó lenne. Nyáron csinálom a felkészülést, aztán augusztus közepén repülök és csatlakozom a többiekhez. Jó lenne sikeres szezont futni egyénileg és a csapattal is, és eggyel magasabb szintre lépni.”

Keresztes beszélt a magyar válogatott védőjével, Garát Zsomborral is, aki három évet töltött a tengerentúlon. A MAC védője is csak pozitív tapasztalatokat szerzett.

A Thundernek a korábbi NHL-csatár, Doug Friedman lesz az edzője.

„Vele már felvettem a kapcsolatot, nagyon várnak, kíváncsiak arra, hogy mit tudok. Nem mondta, hogy milyen szerepet szánnak nekem.”