Juniorválogatottunk megmérkőzik a világ legjobbjaival

2019.07.10. 12:15 |
Az Egyesült Államok ifjúsági csapata negyedszer érkezik Budapestre, a Magyarország–USA meccsre az MJSZ hivatalos szezonnyitó rendezvényeként augusztus 1-jén kerül sor az Újpesti Jégcsarnokban.

Immár hagyományosnak nevezhető módon a magyar és az amerikai korosztályos válogatottak felkészülési mérkőzésével indul a 2019/20-as hokiidény is. Az Egyesült Államok U18-as csapata először 2016 nyarán edzőtáborozott a magyar fővárosban, akkor hazai részről a juniorok mentek csatába ellenük, ám a tengerentúliak fiatalabb koruk ellenére 4-1-es győzelmet arattak. Egy évvel később ismét Magyarország U20–Egyesült Államok U18 meccset rendeztünk, ekkor 4-2-es vendéggyőzelem született. Tavaly fordult elő először, hogy azonos korosztályok csaptak össze: az U17-es válogatottak megméretése 8-1-es amerikai sikerrel zárult. Az idén visszatérünk az eredeti párosításhoz, a decemberi divízió 1/B csoportos világbajnokságra készülő magyar juniorválogatott fogadja az egyesült államokbeli U18-asokat.

Az Egyesült Államok ifjúsági válogatottja hosszú ideje a legerősebbnek mondható, hiszen a legutóbbi 11 világbajnokságból 7-et megnyert a gárda. Nyári európai túrájukra is mindig komoly kerettel érkeznek, jó néhányukat draftolták később azok közül, akik előzőleg Budapesten jártak. A 2018-as U17-es keretből például 8-an szerepelnek az előzetes draftlistákon. A legnagyobb név eddig Ryan Poehlingé, aki 2016-ban vendégeskedett nálunk, majd az 1/25-ös helyen választotta ki őt a Montreal. Az idén nem pusztán bemutatkozott az NHL-ben, hanem mindjárt mesterhármassal tette ezt, első meccsén az ősi rivális Torontónak vágott egy triplát.

Az idénynyitó mérkőzésekre egyre növekvő érdeklődés mellett került sor az elmúlt években. Már első alkalommal is hat-hétszázan mentek ki a Tüskecsarnokba, harmadjára pedig megteltek a megnyitott szektorok, mintegy ezerötszáz jégkorongra kiéhezett rajongó tekintette meg a 2018. augusztus 12-ei összecsapást.

Az idén valamivel korábban lesz a meccs – úgy is, mint a Magyar Jégkorong Szövetség hivatalos szezonnyitó rendezvénye –, és változik a helyszín is. A magyar juniorok és az egyesült államokbeli ifisták augusztus 1-jén 18 órai kezdettel a Megyeri úton küzdenek meg egymással. Ezúttal jegyértékesítés is lesz, a belépőket 1000 forintért lehet majd megvásárolni. Az ezzel kapcsolatos részleteket rövidesen nyilvánosságra hozza az MJSZ.