Juniorválogatott: belarusz fölény Kijevben

2021.08.27. 13:26 |

A magyar U20-as válogatott 7-2-es vereséget szenvedett a belarusz U18-as nemzeti csapattal szemben a kijevi felkészülési tornán.

Az ukránok elleni szép szerdai győzelem után szünnapja volt Horváth András csapatának, ezt természetesen hasznosan töltötte. Egyrészt a stáb levezényelt egy közel százperces jeges edzést a fiúknak a „Terminál” centerben, majd egy csapatépítő foglalkozást követően egy megbeszélést is tartottak, ahol alapvetően az emberelőnyös és emberhátrányos játékszituációkban villantott fel lehetőségeket és követendő példákat Arany Máté és Ladányi Balázs.

Csütörtök délelőtt aztán komoly feladat előtt állt a csapat, hiszen a belarusz U18-as válogatott volt a soros ellenfél, s bár fiatalabb csapatról van szó, már az év elején megtapasztalhatták a mieink (akkor a Vasas Jégcentrumban nyertek kétszer a belaruszok), hogy nagyon képzett és erős együttesről van szó.

Ezt gyorsan meg is mutatták, és már az első harmadban komoly előnyre tettek szert, 3-0-ra mentek el. Természetesen számítottunk arra, hogy a gyengébb kezdést követi majd egy felzárkózás, de ez most nem következett be, a belaruszok emberelőnyben is hatékonyak voltak, pontos passzokkal jelentkeztek. (A meccsen Orosz Gergely kezdett a kapuban, de később Antek Tamás váltotta.)

A kérdés egy idő után az volt, betalál-e a magyar válogatott a rivális kapujába ezen a mérkőzésen, és jót tett a lelkeknek, hogy a válasz igen volt a bennünk mocorgó kérdésre: előbb Ortenszky Tamás lőtt hatalmas gólt emberelőnyben, majd a neki gólpasszt adó Schlekmann Márk lőtt szintén nagyon szépen a kapuba.

7-2 oda, rengeteget kell és lehet tanulni ebből a mérkőzésből.

A magyar csapat legjobbjának Károly Róbert Nikolászt választották.

Horváth András szövetségi kapitány így összegzett:

„Jó lenne minél több ilyen mérkőzést játszani, azaz olyan csapatokkal, akik magasabb szinten játszanak, mint mi. A padról egyébként úgy éreztem, a játék képe nem mutatott ekkora különbséget, mint ami a számszerű eredmény. Ugyanakkor a statisztika alapján kétségtelenül megvolt az előnyük, egy ötgólos különbséget, ami volt hét is, nem adnak csak úgy oda. Mindenképpen érdemes átgondolnunk, melyek azok a lépések, amelyekkel közeledni tudunk a nálunk erősebb válogatottak felé.”

A kérdés, miben jobbak a fehéroroszok, a kapitány így válaszolt:

„Mindenben jobbak, természetesen vannak különbségek, miben és mennyire erősebbek, így a korongkezelésben, erőnlétben és sorolhatnám, s ezeket lehetne nyilván elemezni. A lényeg az, hogy a mindennapokban muszáj gyakorolni, és legalább a szokásokon javulni és javítani. A korongkezelésben fejlődni hosszabb időt vesz igénybe, de vannak olyan dolgok, amit rövid idő alatt el lehet sajátítani: akár a csereszokást, akár a védőoldal használatát., akár a védekezőharmadban, a palánk mellett mozgást illetően. Emellett fegyelmezettebbnek kell lenni, ezekben gyorsan lehet előrelépni, mert különben nagyon nehéz dolgunk lesz akár a világbajnokságon is a nálunk erősebb csapatok ellen. Márpedig mi szeretnénk őket utolérni. A holnapi, ukránok elleni meccstől azt várom, hogy sikerüljön megújulni. Előfordulhat a vb-n is, hogy nem minden alakul majd úgy, ahogy tervezzük, de minden nap egy új lehetőség. Tudjuk, hogy az ellenfelünket meg lehet verni, kérdés, melyik arcunkat mutatjuk és mire használjuk fel az előttünk álló huszonnégy órát.”

A magyar válogatott szombaton helyi idő szerint 12, otthoni idő szerint 11 órakor játszik a szerdán 5-4-re legyőzött ukrán csapattal.

Következő mérkőzés:

Augusztus 28., 11 óra: Ukrajna U20–Magyarország U20

A magyar válogatott kerete:

No. Név Poszt Klub Született
1 Antek Tamás G DHK 2003