Juniorválogatott: belarusz fölény Kijevben

2021.08.27. 13:26 |

A magyar U20-as válogatott 7-2-es vereséget szenvedett a belarusz U18-as nemzeti csapattal szemben a kijevi felkészülési tornán.

Az ukránok elleni szép szerdai győzelem után szünnapja volt Horváth András csapatának, ezt természetesen hasznosan töltötte. Egyrészt a stáb levezényelt egy közel százperces jeges edzést a fiúknak a „Terminál” centerben, majd egy csapatépítő foglalkozást követően egy megbeszélést is tartottak, ahol alapvetően az emberelőnyös és emberhátrányos játékszituációkban villantott fel lehetőségeket és követendő példákat Arany Máté és Ladányi Balázs.

Csütörtök délelőtt aztán komoly feladat előtt állt a csapat, hiszen a belarusz U18-as válogatott volt a soros ellenfél, s bár fiatalabb csapatról van szó, már az év elején megtapasztalhatták a mieink (akkor a Vasas Jégcentrumban nyertek kétszer a belaruszok), hogy nagyon képzett és erős együttesről van szó.

Ezt gyorsan meg is mutatták, és már az első harmadban komoly előnyre tettek szert, 3-0-ra mentek el. Természetesen számítottunk arra, hogy a gyengébb kezdést követi majd egy felzárkózás, de ez most nem következett be, a belaruszok emberelőnyben is hatékonyak voltak, pontos passzokkal jelentkeztek. (A meccsen Orosz Gergely kezdett a kapuban, de később Antek Tamás váltotta.)

A kérdés egy idő után az volt, betalál-e a magyar válogatott a rivális kapujába ezen a mérkőzésen, és jót tett a lelkeknek, hogy a válasz igen volt a bennünk mocorgó kérdésre: előbb Ortenszky Tamás lőtt hatalmas gólt emberelőnyben, majd a neki gólpasszt adó Schlekmann Márk lőtt szintén nagyon szépen a kapuba.

7-2 oda, rengeteget kell és lehet tanulni ebből a mérkőzésből.

A magyar csapat legjobbjának Károly Róbert Nikolászt választották.

Horváth András szövetségi kapitány így összegzett:

„Jó lenne minél több ilyen mérkőzést játszani, azaz olyan csapatokkal, akik magasabb szinten játszanak, mint mi. A padról egyébként úgy éreztem, a játék képe nem mutatott ekkora különbséget, mint ami a számszerű eredmény. Ugyanakkor a statisztika alapján kétségtelenül megvolt az előnyük, egy ötgólos különbséget, ami volt hét is, nem adnak csak úgy oda. Mindenképpen érdemes átgondolnunk, melyek azok a lépések, amelyekkel közeledni tudunk a nálunk erősebb válogatottak felé.”

A kérdés, miben jobbak a fehéroroszok, a kapitány így válaszolt:

„Mindenben jobbak, természetesen vannak különbségek, miben és mennyire erősebbek, így a korongkezelésben, erőnlétben és sorolhatnám, s ezeket lehetne nyilván elemezni. A lényeg az, hogy a mindennapokban muszáj gyakorolni, és legalább a szokásokon javulni és javítani. A korongkezelésben fejlődni hosszabb időt vesz igénybe, de vannak olyan dolgok, amit rövid idő alatt el lehet sajátítani: akár a csereszokást, akár a védőoldal használatát., akár a védekezőharmadban, a palánk mellett mozgást illetően. Emellett fegyelmezettebbnek kell lenni, ezekben gyorsan lehet előrelépni, mert különben nagyon nehéz dolgunk lesz akár a világbajnokságon is a nálunk erősebb csapatok ellen. Márpedig mi szeretnénk őket utolérni. A holnapi, ukránok elleni meccstől azt várom, hogy sikerüljön megújulni. Előfordulhat a vb-n is, hogy nem minden alakul majd úgy, ahogy tervezzük, de minden nap egy új lehetőség. Tudjuk, hogy az ellenfelünket meg lehet verni, kérdés, melyik arcunkat mutatjuk és mire használjuk fel az előttünk álló huszonnégy órát.”

A magyar válogatott szombaton helyi idő szerint 12, otthoni idő szerint 11 órakor játszik a szerdán 5-4-re legyőzött ukrán csapattal.


Következő mérkőzés:

Augusztus 28., 11 óra: Ukrajna U20–Magyarország U20

A magyar válogatott kerete:

No. Név Poszt Klub Született
1 Antek Tamás G DHK 2003
3 Orosz Gergely G ABERDEEN WINGS (USA) 2002
         
1 Balázsi Márton D UTE 2003
2 Csollák Márkó D MAC HKB ÚJBUDA 2002
3 Dobmayer Dominik D FEHÉRVÁR AV19 2002
4 Hadobás Zétény D DVTK 2003
5 Horváth Donát D KARLSKRONA HK (SWE) 2004
6 Jakabfy Sámuel D DEAC 2002
8 Kucsma Richárd D TITÁNOK 2002
9 Ortenszky Tamás D BIEL (SUI) 2002
         
1 Ambrus Csongor F TITÁNOK 2003
3 Csiszer Ádám F TITÁNOK 2002
4 Fekete Alex F TITÁNOK 2003
6 Galajda Zsombor F DVTK 2002
7 Károly Róbert Nikolász F DVTK 2003
8 Keceli-Mészáros Mátyás F TITÁNOK 2003
9 Kocsis Botond F BOSTON HOCKEY (USA) 2004
10 Mattyasovszky Gergely F DVTK 2002
11 Mihalik András F DVTK 2003
12 Németh Kristóf F TITÁNOK 2002
13 Schlekmann Márk F MAC HKB ÚJBUDA 2002
15 Tóth Tamás F ISLANDERS HC (USA) 2003
Stáb
HC Horváth András Vezetőedző    
AC Ladányi Balázs Edző    
AC Arany Máté Edző    
GC Székely Csaba Kapusedző    
PS Németh Gergő Sportpszichológus    
SC Ács Ferenc Erőnléti edző    
ME Dobos Sándor Média    
PH Berkes Brigitta Fizioterapeuta    
EQ Speier Kálmán Felszerelés-menedzser    
TM Végh Boldizsár Csapatvezető  

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV