Jól küzdött a Sportklub

2019.01.04. 23:25 |
Három mérkőzés is ráadásban dőlt el az Erste Ligában. Rangadót nyert a Csíkszereda, nagy hátrányból fordított a Brassó, a Vasas egy héten belül másodszor győzött.

Sport Club Csíkszereda–UTE 4-1 (2-0, 1-1, 1-0)

A második és a negyedik csatája igencsak küzdelmesre sikeredett, hogy végül a hazai csapat jobban kihasználja az előtte adódó lehetőségeket.

Mindkét csapat hiányzókkal várta az egymás elleni találkozót. A hazai oldalról Casaneanu korosztályos válogatott kötelezettségek miatt, míg Antal Zsombor és Gecse sérülés okán nem játszott. A légiósok közül Sulakov, Panov, Anisin és Krasznoszlobodcev hiányzott. Előbbi kettő később csatlakozik a kerethez, míg Anisin felszerelése a mérkőzés előtt érkezett meg Csíkszeredába, a reptérről. A friss igazolás pedig péntek éjszaka érkezik. A túloldalon Ropret, illetve Szaller jelentette a hiányzókat.

A mérkőzés jó iramban kezdődött, kisebb helyzetek mindkét oldalon akadtak. Egyre nagyobb lett a küzdelem és fokozódtak a hibák is. A 11. percben öt percre előnybe került a vendégcsapat, miután Becze ütközte le Peter Hubát. Előbbi zuhanyozni ment, míg utóbbi egyenesen a kórházba, agyrázkódás miatt. A fórt viszont könnyen védekezte ki a Sportklub. Sőt gólt is szereztek a hazaiak: előbb még Részegh ziccert vétett Fodor kapu mögül visszatett passza után, ám a következő támadásra már szólóba ugrott ki és vágta be. Sokáig nem játszottak egyenlő létszám mellett a felek, hiszen a vendégek is megkapták első büntetésüket, és ezt 9 másodperc alatt váltotta gólra Valchar.

A második felvonásra sem változott a játék képe. Nagy volt a küzdelem, bár enyhe hazai fölény érződött. Ez köszönhető volt ugyanakkor annak is, hogy a kék-fehérek több előnyt is kaptak. Gól sokáig viszont nem esett, majd a hajrára felpörögtek az események. A 37. percben Farkas bombája utat talált a ketrecbe, de alig két percen belül megérkezett a válasz is: egy eladott korongból fordult le az UTE, és Stefishen fejezte be az akciót.

Az utolsó felvonásra nem tudott felpörögni az Újpest, mert sokat játszott hátrányban. Az utolsó két és fél percre jött az időkérés a vendégek trénerétől, majd a kapuslehozatal, de hiába a jó korongjáratás és szorítás, ebből szabadulni tudott Rokaly Norbert és üres kapura nem hibázott, lezárva a meccset.

Nyilatkozatok

Don MacAdam, vezetőedző, Csíkszeredai Sportklub: „Egy nagyon jó első harmadot játszottunk, ami ezúttal fontos volt. Látványos, tempós meccs volt, amelyen végig magasan volt a harci kedvünk. Nagyot küzdöttek a srácok. Kiemelném az utolsó perceket, amikor hat az öt ellen remekül takarítottunk a zónánkba, olyannyira, hogy minőségi lövést nem engedtünk az ellenfélnek. A fiúkban megvan a tudás, és ha ilyen keményen fognak dolgozni, mint ma, akkor öröm lesz nézni a játékukat.”

Szilassy Zoltán, vezetőedző, Újpest: „Sajnos egy nagyon buta, eladott korongból kaptuk, ráadásul előnyből az első gólt. Itt mi kellett volna gólt lőnünk, nemhogy kapjunk. És utána nagyon hamar megkaptuk, hátrányból, a másodikat. Ekkor nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, de azt gondolom, hogy nagyon nagyot küzdöttünk. Ebből kifolyólag valóban nem volt egy szép játék, hiszen nagy volt a harc. Mindent megtettünk a szépítés érdekében. Háromgólos hátrány után sikerült szépíteni és továbbiak voltak a játékunkban, legalábbis amíg tudtunk öt az öt ellen játszani. Így viszont nagyon nehéz volt, hiszen nagy energiákat mozgattunk a hátrányos védekezések során, ami jól is működött. Az akarásunkat az mutatta meg, hogy hat az öt ellen másfél perc alatt legalább nyolc lövést zúdítottunk a kapura, de sajnos mindig kifele pattant. Ilyen meccsek előfordulnak, de a liga egyik legerősebb csapatának az otthonában mindig nehéz. Nyilván győzni jöttünk, de ahhoz képest, mennyi hiányzónk lett, igenis kemény munkát végeztünk és nem tudom kárhoztatni a fiúkat, mert mindent megtettek az egyenlítésért.’

Schiller-Vasas HC–EV Vienna Capitals II 5-4 (1-0, 2-3, 1-1, 1-0) - hosszabbítás után

Egy héten belül második meccsét is megnyerte a Vasas. A házigazda a 7. percben szerzett vezetést Csiki Attila góljával, és túlélte a bécsiek rohamait. A második harmad elején a Vasas tovább növelte az előnyt, Szlama Dániel talált be. A Capitals azonban ebben a periódusban is többet próbálkozott, és ezúttal eredményes is volt, így nyolc perc leforgása alatt fordított. Az utolsó szó viszont a Vasasé volt, és Csiki egyenlített a játékrész utolsó percében.

A harmadik harmad is hasonló forgatókönyv alapján zajlott. A bécsi együttes – amely kapust is cserélt - többet lőtt, a 46. percben Hiltunen góljával újra előnybe került, de az 59. percben, egy időjérés után Bödök Bence egyenlített.

Jöhetett a ráadás, amely egyetlen lövést hozott: 47 másodperc elteltével Lőczi Árpád szerezte meg a győztes gólt.

Nyilatkozatok

Revák Zoltán, másodedző, Vasas: „Nagyon örülünk a győzelemnek, ezzel együtt ma is az az érzésünk, hogy egy pontot odaajándékoztunk az ellenfélnek. Nagyon jól játszottunk, uraltuk a játékot, aztán 2-0 után egy kicsit kiengedtünk. De nem szakadtunk össze, kétszer is tudtunk reagálni, ez nagy pozitívum. Külön öröm, hogy a bajnokságban először építettünk fel győzelmi szériát, és az is, hogy egy helyet a tabellán is előreléptünk.”

Santeri Heiskanen, vezetőedző, Vienna Capitals II: „Az első harmadban nagyon rosszul játszottunk, ezután viszont jó hokival rukkoltunk elő. A Vasas egy góllal többet lőtt, mint mi, kihasználták a lehetőséget akkor, amikor azt kellett. Sajnálom, hogy így alakult.”

Gyergyói HK-Dunaújvárosi Acélbikák 4-3 (0-0, 3-1, 0-2, 0-0, 1-0) – szétlövéssel

Bemutatkozott a két új légiós, a Gyergyóban a svéd Oscar Steén, míg a Dunaújvárosban a kanadai Yianni Liarakos.

A kiegyensúlyozott első harmad nem hozott gólt, a DAB két fórral sem tudott élni. Aztán a hazaiak a második felvonás elején 2+2 percre előnybe kerültek, és ezt ki is használták, Góga Attila duplázott szűk másfél percen belül. Sőt, még a harmad fele előtt Csergő Hunor is betalált. Az Acélbikák viszonylag gyorsan válaszoltak, a 33. percben az utóbbi hetekben remekül teljesítő Artem Iossafov révén szépítettek.

Az utolsó harmad páros kiállítással indult, de ez nem hozott gólt, aztán viszont két percen belül ledolgozta hátrányát a DAB, mindkét találatot Németh Péter érte el. Az utolsó tíz perc még egy dupla büntetés hozott, ám újabb gólt már nem.

A hosszabbításban az újvárosiak voltak fölényben, azonban ezt nem tudták gólra váltani. Következhetett a szétlövés, amelyben a döntő gólt Csergő Hunor szerezte, így a Gyergyó két pontot otthon tartott tabellaszomszédja ellen.

Hokiklub Budapest–Corona Brasov 4-5 (2-0, 2-2, 0-2, 0-1) - hosszabbítás után

Még egyik csapatban sem szerepeltek az új igazolások. A Hokiklub az első harmadban 33 másodperc alatt két gólt szerzett, Szappanos Dávid és Egyed Márk is betalált. A meccs derekán Horváth Bálint tovább növelte a vezetést, ami után a Brassó kapust is cserélt, Patrik Polc helyett Tőke Zoltán-László állt be. Öt perccel később összejött a szépítés, de Szappanos második találata után ismét hárommal mentek a hazaiak. A Brassó viszont még az utolsó percben tudott válaszolni, emberhátrányból Boriszenko is a második gólját szerezte.

Az utolsó harmad a Brassó nagy fölényét hozta, négyszer többször lőttek kapura, és ebből két gól is született. Boriszenko mesterhármasig jutott, majd az 57. percben Lidhammar egyenlített.

A hosszabbításban bő két perc után döntött a vendégcsapat, Molnár Zsombor talált be, így végül a Brassó két pontot szerzett a Tüskecsarnokban.

(Fotó: Pál Zoltán)

Gyerehokizni

Válogatott termékek