Jim Brithén lett az MJSZ fejlesztési igazgatója

2018.05.28. 08:00 |
A 62 éves svéd szakemberrel tavasszal készítettünk már interjút, akkor még megfigyelőként járt hazánkban. Komoly játékos és szakmai múlttal rendelkezik, többek között a dán jégkorong edző és utánpótlásképzését is ő alakította ki, azóta Dánia stabil A csoportos válogatott.

Szinte egész játékoskarrierjét a Röglében töltötte támadószellemű védőként, majd visszavonulása után is a klubnál maradt az utánpótláscsapatok edzőjeként. Később dolgozott a Helsingborgs, az Östraker és a Linköping együttesénél vezetőedzőként, majd visszatért a Rögléhez klubvezetőként.

Az 1996-97-es szezonban a dán válogatott szövetségi kapitányának nevezték ki. Öt világbajnokságon irányította a dán csapatot, amely 2002-ben Székesfehérváron feljutott az A csoportba, ahonnan azóta sem estek ki.

A dániai évek után volt vezetőedző a svéd, a brit és az osztrák ligában, hazája szövetségénél az U16-os, majd az U18-as válogatottat irányította, és dolgozott az ukrán és az orosz utánpótlásban is. Svédországban és Dániában is volt az év edzője.

Februárban és márciusban már tanácsaival segítette a magyar szövetséget, nyártól pedig fejlesztési igazgatóként fog dolgozni. Nem lesz ismeretlen számára a terep, hiszen Dániában ugyanez volt a munkaköre, ott mind az edző, mind a játékosképzés alapjait ő fektette le. Hazánkban is feladata lesz a szakemberek fejlesztése, ő vezeti majd az MJSZ edzőképzési programját.

Nagy szerepe lesz a játékosok és edzők tehetségmenedzsmentjében, ösztöndíjak, csereprogramok segítségével. Jim Brithén feladata lesz a tudásközpont alapjainak lefektetése, az akadémiai rendszer kialakítása Magyarországon, az elitképzési modell megteremtése. Emellett irányítja és fejleszti a stratégiai – regionális és a mentoredzői – programokat. A svéd szakember tanácsadóként segíti az U14-U18-as válogatottakat és az ott zajló szakmai munkát.

Mikor arról kérdeztük, hogyan jellemeznék őt korábbi játékosai, következőképpen válaszolt: „Azt mondanák, hogy sokat követelek, odafigyelek a részletekre, és hogy mindegyiküktől azt akartam, hozzák ki magukból, ami bennük van. Azt akartam, hogy a lehető legjobb játékossá váljanak. Nagyon ambiciózus vagyok, néha túlságosan is…”

Tapasztalt szakember érkezik tehát egy olyan posztra, ahol már maradandót alkotott korábban. Érdekes adalék Jim dániai munkájáról, hogy az általa kialakított rendszert megelőzően összesen 4 dán játékos volt, akit az NHL drafton kiválasztottak, 2002 óta eltelt időben pedig már 19 fő.

Gyerehokizni

Válogatott termékek