Jarmo Tolvanen: A játékosok teljesítménye most fontosabb az eredménynél

2019.11.07. 19:37 |
Megérkezett Gdanskba a férfiválogatott, amely péntektől-vasárnapig EIHC-tornán vesz részt a lengyel városban. Az első játéknap előtt Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány beszélt arról, mit vár a rendkívül fiatal játékosokból álló csapattól.

Rendkívül fiatal kerettel vesz részt a magyar jégkorong-válogatott a gdanski EIHC-tornán, a játékosok zöme 25 éven alatti...

Hivatalosan nincsen U25-ös programunk, de a nyáron úgy döntöttünk, amikor az ez évi terveket megbeszéltük, hogy az első két tornán, annyi fiatal játékost nézünk meg, amennyit csak lehetséges. Teljesebb képet akarunk kapni arról, hogy kik azok, akikkel érdemes együtt dolgozni a válogatottban a jövőben. Igaz, hogy ezek a fiatal játékosok részt vettek a junior programunkban, de egészen más a felnőtt és a junior hoki, nekik pedig tapasztalatra van szükségük. Ez az egyetlen oka annak, hogy most a fiatalokra számítunk. Egyrészt, ahogy mondtam is, rutinra van szükségük, másrészt szeretnénk, ha nagyobb feladatokat kapnának, mint a klubcsapatukban vagy korábban a válogatottban. Ez egy folyamat része, hosszú távon kell gondolkodnunk, nemcsak szezonról szezonra.

Mit vár el a fiataloktól ezen a tornán?

Mint mindig, most is azt várom el, hogy a tudásuk szerint a legtöbbet hozzák ki magukból. Nem lehetnek nagyon magas elvárásaink, másrészt olyan hokit akarunk játszani, amivel azonban esélyünk van győzni. Ha nem ezt tesszük, nem is kapunk válaszokat. Márpedig válaszokat akarunk kapni arra, hol tartanak és hogyan reagálnak az eltérő szituációkra. Természetesen a győzelem sem mellékes, mindig úgy megyünk fel a jégre, hogy győzni akarunk. De most a teljesítményük fontosabb.

A rutinos játékosok távollétében kik léphetnek elő vezérré?

Sebők Balázs, Erdély Csanád vagy Terbócs István személyében vannak olyan játékosok, akik már rendelkeznek világbajnoki tapasztalattal. Viszont nagyon fiatalok, és még sosem voltak olyan szerepkörben a válogatottnál, hogy vezéreknek kellett volna lenniük. Most ennek is eljött az ideje, meglátjuk, hogyan viselkednek ebben a szerepkörben. Ez is egyfajta folyamat, ami hasznukra lehet a jövőben.

Mennyire figyelik az ellenfeleket? A lengyelek és az olaszok erős kerettel vesznek részt a tornán, míg a japánok inkább hozzánk hasonlóan kísérleteznek.

Nyilván tudunk néhány dolgot az ellenfelekről, de ezen a tornán nem is az a fontos, hogy ők hol tartanak vagy milyen kerettel lépnek jégre. Sokkal fontosabb, hogy mi milyen teljesítményt nyújtunk ilyen jó csapatok ellen, mint az olasz, a lengyel vagy a japán. De hangsúlyozom, elsősorban a saját csapatunk teljesítményére koncentrálunk.

A magyar válogatott pénteken az olaszok ellen kezdi meg a tornát.

A keret

Arany Gergely G FTC-Telekom 1996