Ismét az A csoportban a magyar férfiválogatott!

2024.05.04. 21:48 |

A magyar csapat végig koncentrált és szervezett játékkal 2-1-re győzte le Szlovéniát, így megnyerte a divízió 1/A világbajnokságot Bolzanóban. A gólokat Hári János és Papp Kristóf szerezte, Bálizs Bence óriási bravúrokat mutatott be.

 

Hadobás Zétény felépült, így változatlan sorokkal kezdte a magyar válogatott utolsó bolzanói vb-mérkőzését, ami egyúttal a feljutásról is döntött. Szlovénia uralta az első perceket, de Bálizs ott folytatta, ahol péntek este abbahagyta, odaért minden lövésre. Az 5. percben Crovic szólója után a kapufánál kellett észnél lennie a kapusnak, aztán Simsic próbálkozását is védte. A 8. percben az első magyar kapura lövés rögtön gólt eredményezett: Terbócs harcolt meg a korongért, a kapu mögül visszatette a érkező Hárinak, aki a hálóba lőtt.

A szlovén csapat gyorsan válaszolhatott volna, de Bálizs védett ismét. Aztán Mihály lódult meg a kapu felé, Podlipnik lökte meg és nem engedte felkelni – járt a két perc. Az emberelőnyben jól járt a korong, lövések is érkeztek Kroselj kapujára, ám nem sikerült növelni a különbséget. Hári volt járt a gólhoz a legközelebb, lövése megpattant, így a vasról vágódott ki.

A szlovénok játszottak némi fölényben, de stabilan védekeztek a mieink, jól átértek az emberekre, amikor kellett, blokkoltak. Egy megindulást Nilsson és Mihály vitt végig, az utolsó passzba hiba csúszott, így elmaradt a lövés. A hajrában Hadobásnak kellett leülnie akasztás miatt. A két perc alatt próbálkozott a rivális, ám a magyar védekezés továbbra is olajozottan működött.

A második harmad gyökeres fordulatot hozott, az első percekben lendületesen játszottak a mieink, beszorítva az ellenfelet. Papp volt különösen aktív, második lövése a vasról jött ki. Aztán a 24. percben egy mélyről jövő indítással Hári lépett ki, a hátvéd elcsúszott, de nem tudta kicselezni a kapust ziccerben. A szlovén csapat is fokozatosan belejött, és Bálizsnak kelett többször is védenie. A 26. percben viszont tehetetlen volt, egy peches gólt kaptunk: Ticar a földön fekve húzta be a korongot, ami így meglepte a kapust. Pappnak volt újabb helyzete, de a következő percek az ellenfélé voltak, Magovac próbálkozott többször is, Bálizs a helyén volt. Aztán a 33. percben Ortenszky kapott büntetést, a két perc alatt a magyar kapus legalább négy bravúrt mutatott be, így maradt a döntetlen. A hajrá egyik szórványos magyar lehetőségét Varga fejezte be lövéssel, míg a másik oldalon Drozg és Cepon próbálkozott.

A harmadik felvonás eleje kevesebb eseményt hozott, de érződött a feszültség a jégen. Amikor kellett, Bálizs biztosan védett. Terbócs lépett meg, de nem tudta kapura húzni a korongot, majd a másik oldalon Bálizs védte Mehle közeli próbálkozását. Aztán újabb magyar lehetőség: Varga lőtt távolról, de Kroselj kezében landolt. Bálizs továbbra is óriási formában védett, Tomazevic helyzeténél ért le. Volt pár nehéz pillanat a magyar kapu előtt, de sikerült ezeket túlélni.

A magyarok maradtak higgadtabbak, a szlovének cérnája szakadt el, az 51. percben az Ortenszkyt arcul csapó Mehle kapott büntetést. Papp és Sebők lehetősége volt a legveszélyesebb, de Kroselj védeni tudott. Aztán egyenlő létszám mellett is magabiztosan játszottak a mieink, szervezett volt a csapat és bírta erővel is a végét. Az 57. percben pedig újabb lehetőség kínálkozott azzal, hogy Cepon kapott két percet. Sikerült felállni, de az elvesztett koronggal Tomazevic indult meg, Bálizs védésére volt szükség. Aztán Varga tette be a kapu elé a korongot nagy erővel, Erdély birkózött, a hosszún pedig Papp érkezett, aki betette a kicsorgót – megvan a vezetés!

Erdély és Podlipnik kapott páros büntetést a gól utáni jelenetek miatt. A hajrára a szlovénok lehozták a kapust, de Bálizs továbbra is jól védett, és nem lehetett átjátszani a védelmet sem, mindig odaért valaki blokkolni, menteni.

A magyar csapat története során először, a legjobbkor győzte le világbajnokságon Szlovéniát, és aranyérmesként jutott vissza az elitbe!

Az összeállítás:

Varga, Hári, Sofron
Papp, Sebők, Erdély
Nemes, Sárpátki, Galló
Mihály, Németh, Terbócs

Stipsicz, Hadobás
Kiss, Nilsson
Garát, Ortenszky
Szabó 

Bálizs (Horváth)

program:

Április 28., vasárnap:
12:30: Dél-Korea–Szlovénia  4-2
16:00: Japán–Magyarország 1-3
19:30: Románia–Olaszország 1-6

Április 30., kedd:
12:30: Szlovénia–Románia 6-1
16:00: Magyarország–Dél-Korea 6-2
19:30: Olaszország–Japán 4-3 hosszabbítás után

Május 1., szerda:
12:30: Magyarország–Románia 1-2
16:00: Japán–Dél-Korea 4-3
19:30: Szlovénia–Olaszország 2-0

Május 3., péntek:
12:30: Dél-Korea–Románia 2-3
16:00: Szlovénia–Japán 3-1
19:30: Olaszország–Magyarország 2-3 h.u.

Május 4., szombat
12:30: Románia–Japán 4-2
16:00: Olaszország–Dél-Korea 8-1
19:30: Magyarország–Szlovénia 2-1

A keret:

Kapusok: Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, norvég), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Farkas Roland (BJAHC, tartalék)

Hátvédek: Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (Worcester Railers, amerikai), Hadobás Zétény (Visby/Roma, svéd), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Nilsson Henrik (Hydro Fehérvár AV19), Ortenszky Tamás (Martigny, svájci), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJAHC)

Csatárok: Erdély Csanád (Esbjerg, dán), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nemes Márton (Mora, svéd), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Papp Kristóf (Northern Michigan University, amerikai), Sárpátki Tamás (Gyergyói HK), Sebők Balázs (Iserlohn, német), Sofron István (Csíkszereda), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Varga Balázs (JYP, finn)

A stáb:

Don MacAdam szövetségi kapitány, Szilassy Zoltán másodedző, Kiss Dávid másodedző, Ladányi Balázs másodedző, Daniel Goller kapusedző, Dr. Rybaltovszki Henrik csapatorvos, Antal Dénes fizioterapeuta, Hubay Zsombor fizioterapueta, Nagy József felszerelés-menedzser, Závodszky Szabolcs technikai koordinátor, Szilágyi Levente csapatvezető

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV