Integrált versenyirányítási rendszert használ az MJSZ

2023.10.03. 16:00 |

Integrált versenyirányítási rendszerre (IVR) állt át a Magyar Jégkorong Szövetség. A munkáról és az új rendszer előnyeiről Somogyi Attila adott összegzést.

„A korábbi VBR rendszerünket 2021 decemberében informatikai támadás érte, és ennek a problémának a jövőbeni megismétlődését nem tudtuk kizárni. A korábbi szolgálatóval nem találtunk mindenki számára megnyugtató megoldást, ezért hosszas gondolkodás után arra jutottunk, hogy a kor technológiai igényeinek, biztonsági kihívásainak és mindenfajta elvárásainak megfelelően új szoftvert fejlesztetünk. Ez a folyamat tavaly nyáron kezdődött, akkor raktuk össze az alap specifikációt, a modulszerkezetet és előzetes rendszertervet, hogy mit szeretnénk kifejlesztetni” – mondta Somogyi Attila, a versenyszervezési osztály vezetője.

A pályázatra hat informatikai cég jelentkezett, amelyek rendelkeztek már a sportban referenciákkal. A nyertest tavaly decemberben választották ki, ez lett a Webpont Informatikai Kft, amely az MLSZ-szel, az MVLSZ-szel, NBA-csapatokkal is dolgozott együtt.

Januárban kezdődött a napi szintű együttműködés, az összes modul kapcsán több órás megbeszéléseket tartottak, ezeken az előzetes igényeket pontosították, kiegészítették, példákkal szemléltették a cég felé. Készültek folyamatábrák, dolgoztak a dizájnerek, és minden modul kapcsán készült egy olyan specifikáció, ami segített a fejlesztőknek, hogy azt a lehető legpontosabban meg tudják valósítani. 

„Ez valóban egy integrált rendszer, amelyben a korábbi versenyirodai nyilvántartás mellett rengeteg új funkció is megjelenik, ilyen például a közreműködői modul, amelyben versenybírók és a játékvezetők küldését és mindenfajta adminisztrációt lehet végrehajtani. Emellett összeköttetés jön létre a pénzüggyel, amelynek keretében egy kattintással át tudjuk adni a számlázáshoz szükséges információkat, ráadásul úgy, hogy az ő rendszerükben elő is áll a számlának a terve, tehát csak ellenőrizniük és jóváhagyniuk kell. Kapcsolatot alakítottunk ki az OSEI rendszerével is, hogy a sportorvosi engedélyek megjelenjenek. Valamint sok olyan folyamatot, ami korábban papír alapon történt, azt igyekeztünk, amennyire csak lehet, digitalizálni és papírmentessé tenni a rendszert, az új kor követelményeinek megfelelően” – fejtette ki Somogyi Attila.

 A versenybírók munkáját is nagyban fogja támogatni az új rendszer, mert rengeteg olyan automatizmust építettek bele, amelyeket a korábbi rendszerek egyike sem tudott. „A saját korábbi rendszerünk mellett ismertük az IIHF rendszerét, az osztrák és a szlovák jegyzőkönyv-vezetési rendszert, és mindegyikből próbáltuk átemelni a jó gyakorlatokat, amelyek a legpraktikusabbak felhasználói oldalról, és a lehető leginkább megkönnyítik a versenybírók munkáját. Újdonság, hogy az edzők eddig adatként jelentek meg a rendszerben, de most már valódi felhasználók, ők is be tudnak lépni saját jogosultsággal, ellenőrizni tudják a mérkőzéseiket a játékosaikat, a versenyengedélyeket, a sportorvosi engedélyek érvényességét, valamint a rendszeren keresztül szintén a papírmentességet támogatandó ők tudják elvégezni a mérkőzésre történő benevezést, és a mérkőzésen született dokumentumok jóváhagyását vagy kiegészítését.”

Az alapmodul és még két másik augusztusban indult, az új szezonra vonatkozó nevezéseket már az új rendszerben adták be a sportszervezetek. A csapatok visszajelzése eddig pozitív. 

„A szurkoló alapvetően a honlappal találkozik, amikor az online jegyzőkönyveket és adatokat nézi, nem a háttérrendszerrel. Ez a rendszer, ha még nem is most, de a reményeink szerint hamarosan olyan adatokat és statisztikákat tud előállítani, amire a korábbi rendszer nem volt képes, ilyen például a jégen töltött idő. Egy színesebb, információgazdagabb oldalt láthatnak majd a drukkerek. A jegyzőkönyvi modul már most sok funkciót tud, de tisztában vagyunk azzal, hogy javításokra és kiegészítésekre is szükség van, ezeken a kollégák folyamatosan dolgoznak” – tette hozzá Somogyi Attila.

Így hamarosan például a nézőszámok, lövési statisztikák, hivatalos személyek neve is megjelenik az online rendszerben, ahogy ahhoz a nézők hozzászoktak, de elképzelhető, hogy egyes adatok esetében több időre lesz szükség. Addig is a szurkolók megértését és türelmét kérjük, amíg a rendszer teljes átállása végbemegy.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV