Inline: fontos fejlesztések valósulhattak meg

2024.05.13. 12:30 |

Megvannak az inline pályázat nyertesei. A fejlesztések eredménye már a május közepén induló szezonban is látható lesz.

Nagy érdeklődés mellett zajlott le a Magyar Jégkorong Szövetség által kiírt inline hokis pályázat.

A 2022/2023-as és a 2023/2024-es szezonban tapasztalható, időközben részben konszolidálódott energiaáremelkedés, továbbá az általában kevéssé kiszámítható energiaárak arra ösztönözték a sportszervezeteket, hogy a létesítményüzemeltetésben és a sportszakmai igények teljesítésében új és hosszú távon fenntartható megoldások felé forduljanak. Már az energiárak emelkedése előtt is számos kisebb egyesület küzdött a rövid jeges szezon jelentette problémával. Ezek a klubok infrastrukturális okokból vagy méretükből fakadóan rövid ideig tudtak saját jégen sportolni, így a lemorzsolódás nagy volt, ami lassú fejlődéshez vezetett.

A hosszú távú megoldások egyik elemét képezheti a minimális energiaigénnyel járó és a jégkorong kiegészítő sportjaként működő inline hoki. A jeges szezon után ugyanazon a helyen alkalmazható felületen sportolást lehet biztosítani utánpótlásban és amatőrök számára is. Már eddig is több jégpály-üzemeltető vagy sportszervezet döntött inline felület vásárlása mellett, amellyel a jégfelület nélküli időszakban is hatékonyan tud működni.

Éppen ezért az MJSZ által kiírt, összesen 120 millió forintos keretösszegű pályázat célja a szakág népszerűsítése és az ehhez szükséges infrastruktúra fejlesztése volt.

A jelentkező sportszervezetek közül öt nyertest hirdettek: Ajka Sport 2005 Sportingatlan-fejlesztő és -hasznosító Kft., Dunaújvárosi Jégtörők Egyesület, Szabolcsi Jégsport Egyesület, Trampolin Sportegyesület és White Sharks Hockey Club. A sikeres pályázók a megpályázott teljes összeget nyerték el, amelyhez önrészt is vállaltak.

A győztes sportszervezetek a pályázaton elnyert támogatást időben megkapták ahhoz, hogy a május 18-án induló inline szezonban, a Bauer Inline Bajnokság során a borítást és az inline sporteszközöket már használhassák.

„Az inline vagy akár a streethoki is remek alternatíva, amivel meg lehet hosszabbítani a szezont, ráadásul annak a legolcsóbb módja. Ezáltal könnyebb bent tartani a gyerekeket a sportágban, ott tartani a csapat mellett a jeges idény végeztével is. A létszám megtartását vagy esetleg növekedését is segíthet, és nem kell attól tartani, hogy tavasszal a többi sportág elcsábítja a fiatalokat. Az inline borításon ugyanolyan élvezetes mérkőzéseket lehet játszani mint jégen, ezért érdemes lesz figyelni a hamarosan kezdődő bajnoki küzdelmeket is”- mondta Kovács Zoltán, az MJSZ szakmai alelnöke, a grassroots program vezetője.

Az MJSZ célja a szakág további népszerűsítése és erősítése, az, hogy még erősebb legyen a bajnokság. Az inline segíthet csökkenteni a lemorzsolódást és támogatni a megtartást. Alacsony költséget igényel, valamint jó lehetőség a szezonon kívül edzésre is, egész éves sportolást biztosít a meglévő infrastruktúra kihasználtságának jelentős növelésével.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV