Információk a Lettországba utazóknak

2021.08.05. 17:25 |

A beutazással kapcsolatos kérdések kapcsán egyeztettünk a Lett Jégkorong Szövetséggel, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai főosztályával.

Lettország területére csak teljeskörűen beoltottak, a betegségen igazoltan átesett vagy negatív PCR-teszttel rendelkező személyek léphetnek be, ezzel szemben a jégcsarnok területére a hatályos lett rendelkezések értelmében kizárólag teljeskörűen beoltottak. A témában kértük a Lett Jégkorong Szövetség segítségét és közreműködését, azonban miután egy jogszabályi rendelkezésről van szó, a sportági szövetség nem bír a témában hatáskörrel, nem tud kivételt tenni. Ezért felvettük a kapcsolatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai főosztályával, akik az alábbiakról tájékoztattak minket.

Teljeskörűen beoltottnak az számít Lettországban, akit az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), vagy azonos szintű szabályzó hatóság, vagy az Egészségügyi Világszervezet által elismert oltóanyaggal a használati utasítás szerint beoltottak, és a záró oltás után eltelt 15 nap (Lettországban jelenleg elfogadott vakcinák: AstraZeneca, Moderna, Pfizer/BioNTech, Johnson&Johnson, és most már Sinopharm és Sinovac is), valamint ezt a digitális igazolvánnyal tudja bizonyítani.

A fentiek alapján az orosz Sputnik vakcinával oltott személyek nem minősülnek oltottnak Lettországban, és amíg az EMA nem ismeri el ezt az oltóanyagot, addig ezen a lett állam sem hajlandó változtatni. Jó hír viszont a kínai Sinopharmmal oltott szurkolóknak, hogy bár Lettországban alig ismert ez a vakcinatípus, mégis elfogadott, ezért részükre a jégcsarnokba való belépés engedélyezett.

A jegyvásárlás előtt javasoljuk a „Covid-19 Verify” mobilalkalmazás letöltését, amely az App Store-ban és a Google Play Áruházban is elérhető, és amely a Covid-19 tanúsítvány ellenőrzésére, valamint a hozzá tartozó QR-kód beolvasására alkalmas. A tanúsítvány érvényessége a www.covid19sertifikats.lv weboldalon is ellenőrizhető a „Tanúsítvány ellenőrzése” gombra kattintva. A rendezvény szervezői, egyéb szolgáltatóegységek és intézmények egyaránt használhatják ezt a mobilalkalmazást. További információk ide kattintva érhetők el.