Így zajlik az NHL-draft előtti felmérés

2018.06.12. 19:37 |

Az NHL draftja előtt sok tehetség vesz részt a felméréseken. Köztük van egy játékos, aki nem hagyományos hokinemzetből érkezik: ő Liam Kirk, aki a brit válogatott tagjaként áprilisban Budapesten harcolta ki az A csoportos részvételt.

Liam Kirk a buffalói NHL combine-on vett részt május 27. és június 2. között. Ez lehetőséget ad a klubok vezetőinek és a játékosmegfigyelőknek, hogy személyesen találkozzanak és beszéljenek a hokisokkal. A játékosok több fizikai és mentális tesztet végeznek a combine-on, és ez képet alkot róluk a csapatok számára.

Az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején, amikor Gröschl Tamást és Vas Jánost draftolták, ezt még nem a liga szervezte, hanem a csapatok maguk, amikor volt rá alkalmuk. Vas néhány nappal a draftolása előtt esett át a teszteken, ahogy Gröschl is.

„A hét során az NHL-csapatok interjúkat készítenek a játékosokkal, hogy megismerjék őket, utána a hét végén vannak a fizikai tesztek, amelyekből kiderül, milyen állapotban vannak a hokisok. A hét legjobb része számomra az egész tapasztalat volt, és az, ahogy minket kezeltek” – mondta érdeklődésünkre Liam Kirk.

A combine csak egy része volt a brit játékos hihetetlen szezonjának. „Elképesztő idény volt, három nagyszerű tornán vettem részt a válogatottal, és az utolsó, a felnőtt Divízió I/A vb hihetetlen volt. Utána az, hogy eljutottam az NHL combine-ra, és megmutathattam magam az NHL-csapatoknak, olyan dolog, amit sosem felejtek el.”

Nagy-Britannia, ahogy Magyarország, nem tartozik a hagyományos hokinagyhatalmak közé, így ha Liam Kirknek sikerül elkelnie a drafton, az a a magyaroknak is jó lehet, ugyanis azt mutathatja az NHL-csapatoknak, hogy nem csak a szokásos helyeken kereshetnek tehetségeket. Azt is kérdeztük a brit játékostól, érzett-e nyomást amiatt, hogy nem egy hokinemzetet képvisel. „Nem éreztem extra terhet, hiszek a képességeimben, és tudom, hogy képes vagyok az NHL-ben játszani.”

Liam Kirknek még be kell fejeznie az iskolai vizsgáit, és várni, hogy mi történik utána.

„Le kell vizsgáznom, és készülni a következő szezonra, a jégen és azon kívül is. Sok kemény munka vár rám, és most várok, hogy kiderüljön, hova draftolnak.”

A brit játékost a 65. európai hokisnak tartják az NHL központi megfigyelő rendszerének listáján, és elemzés szerint a 115. helyen az idei döntős Vegas Golden Knights választhatja ki.