Hokiderbivel ünnepel az FTC

2018.10.02. 19:01 |

Az UTE elleni, október 29-i mérkőzésen ünnepli 90. éves fennállását az FTC jégkorong-szakosztálya. A találkozót a Tüskecsarnokban rendezik, különleges programok kíséretében.

1927-ben megalakult a Magyar Jégkorong Szövetség, majd egy évre rá, 1928. október 28-án a Ferencvárosi Torna Club is szakosztályt alakított a városligeti műjégpályán. Elnökké Mailinger Bélát választották, az ügyvitelt Huber István végezte.

A Fradi 1929. február 18-án le is játszotta első hivatalos mérkőzését, majd 1931 decemberében megvolt az első nemzetközi találkozó is: az FTC 6-1-re győzte le a jó erőkből álló Deutsche Eishockey-t. A zöld-fehérek sorra játszották a nemzetközi díjmérkőzéseket, míg Hircsák kapus, valamint a Gergely testvérpár révén világbajnoki és olimpiai résztvevője is volt a klubnak a magyar válogatottban. 1937-ben indult el az első magyar bajnokság, az FTC pedig nagyot húzott, sikerült leigazolnia egy Stapleford nevű kanadai jégkorongozót játékos-edzőnek.

Az első bajnoki címre ugyan 1951-ig kellett várni, ám ez a győzelem megalapozója volt a jövő nagy sikereinek: az FTC jégkorong szakosztálya mára 25 bajnoki címmel büszkélkedhet, ezzel a Ferencvárosi Torna Club második legeredményesebb csapatsport szakosztálya a labdarúgás mögött. A csapat a Magyar Kupát 14 alkalommal hódította el, és olyan emlékezetes sportpillanatokkal bővítette a magyar jégkorong történetének lapjait, mint az 1973/74-es BEK-menetelés a Füssen kiejtésével, és a magyar válogatott is korszakos egyéniségek sorát köszönheti a Ferencvárosnak.

A klub közlése szerint 2018 nyarán az FTC jégkorongcsapatának életében komoly változások történtek. Az együttes és a szakosztály új névadó főtámogatót kapott, a továbbiakban FTC-Telekom néven versenyző csapat élére pedig Fodor Szabolcs személyében egy fradista nevelésű, játékosként több mint 50-szeres válogatott szakember került, aki új, friss szemlélettel, és alapjaiban új játékoskerettel kezdte meg a csapat újjáépítését.

Az FTC úgy döntött, a jeles évfordulót egy Újpest elleni derbivel ünnepli meg a Tüskecsarnokban. A találkozót október 29-én, hétfőn 20.00-tól rendezik, az M4 Sport élőben közvetít, a szakosztály pedig különleges felvezetéssel és programokkal készül a mérkőzés előtt, és a harmadok közötti szünetekben is.

Hudák Gábor, szakmai igazgató, FTC Jégkorong szakosztály: „Szeretnénk méltóképpen megünnepelni szakosztályunk fennállásának 90. születésnapját, ezért esett a választásunk a Tüskecsarnokra, és szerencsére megkaptuk ellenfélnek az évfordulóra ősi riválisunkat, az Újpestet. Bízom benne, hogy egy teltházas, remek hangulatú mérkőzést játszhatunk, amely igazi hokiünnep lesz, minden kilátogatónak maradandó sportélményt nyújt, a végén természetesen ferencvárosi győzelemmel!”

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: „Folyamatosan készülünk a szezonban, hétről hétre fontos mérkőzéseket játszunk. Nem szabad, hogy előre túl sokat foglalkozzunk egy ilyen találkozóval, de természetesen eszünkbe jut a jelentősége, érezzük a súlyát, a fontosságát. Már önmagában az, hogy egy hazai Derbiről van szó, azt jelenti, hogy kettőzött erővel megyünk neki, a jubileumi évforduló pedig még egy plusz lökést ad lelkileg. Ugyan valamilyen szinten fel kell, hogy adjuk a megszokott hazai pályánkat, de biztos vagyok benne, hogy telt ház lesz, és a lelkes Fradi-szurkolók hazai pályát, és varázslatos hangulatot teremtenek a meccsre.”