Hetet lőtt Dunaújvárosban a GYHK

2024.02.04. 19:55 |

A címvédő a harmadik harmadban tette magabiztossá a DAB elleni győzelmét.

A Dunaújvárosi Acélbikák első bajnokijukat játszották, mióta hét kulcsjátékosuk távozott a hét elején. A vendégeknél nem léphetett jégre Devin DiDiomete, akinek játékjogát a fegyelmi bizottság határozatlan ideig felfüggesztette a BJAHC elleni mérkőzés bemelegítésénél történt megmozdulása miatt. A GYHK nem finomkodott megfiatalított ellenfelével, mindössze 26 másodperccel a kezdés után Sárpátki góljával máris megszerezte a vezetést (0-1). Szigetié volt az első kiállítás, nem tudott élni lehetőségével a hazai együttes. A 8. percben már összejött az egyenlítés: Szalma két hátvéd szorításában remekül tálalt Somogyihoz, aki mattolta Rinnét (1-1). Szalma védekezésben is aktív volt, nagyot mentett a saját kapuja előtt. A 14. percben Sárpátki harcolt ki emberelőnyt. Remekül forgattak az erdélyiek, össztűz zúdult Kovács kapujára. Sokáig tartotta csapatát a hálóőr, végül egy visszatett korongból Fejes pontos lövését már nem háríthatta (1-2). Lendületben maradtak a látogatók, de a 2-24-es kapura lövési mutató ellenére újabb találatot nem szereztek.

Egy perc sem telt el a középső felvonásból, máris egyenlített a DAB: Somogyi hagyta ott a pakkot Léránnak, aki lendületből, a bal bedobókörből bombázott a hálóba (2-2). A 24. percben visszavette a vezetést a székely alakulat: Fejes második gólját szerezte miután bekotort egy kipattanót (2-3). A folytatásban is a gyergyóiak előtt adódtak a nagyobb helyzetek, de az egyre bátrabban hokizó Acélbikáknak sem volt szégyenkezni valója. Sőt, kis szerencsével harmadszor is egyenlíthettek volna. A 33. percben Orban tört kapura egy ajándékba kapott koronggal, lövése nem ért célt. A hajrá kezdetén Dalhuisen ült ki két percre. Emberelőnyben Sziszak kapott pompás keresztpasszt, de Rinnébe püfölte a pakkot. A végjátékban is jól küzdöttek a hazai fiatalok, a rutinosabb erdélyiek viszont nem engedték ki kezükből az előnyt. A harmadot Marosi kiállítása zárta.

Emberelőnyben kezdhette a záró játékrészt a GYHK, meg is tett mindent, hogy lezárja az összecsapást. Kovács továbbra is remekelt a vasak között, kihúzta az emberhátrányt a Dunaújváros. Öt az ötben is domináltak Orbanék, letáboroztak a DAB harmadában. A 47. percben Szigeti emelte a kezét, a játékvezetők nem ítéltek gólt, de azonnal jelezték, visszanézik a szituációt. Hosszú percig videóztak, végül nem ítéltek gólt. Még tovább fokozták a nyomást Bodóék, az elfáradó hazai csapat nem tudott kijönni a kapuja elől. Kovács bravúrt bravúrra halmozott, majd utolérte a kapussors: az 52. percben Sárpátki köténygólt lőtt (2-4). A középkezdés után a semlegesben korongot szereztek a vendégek, Császár kipúpozta a hálót (2-5). Az 54. minutumban jött a következő: pontos passzok után Bodó is meglőtte a maga gólját (2-6). Szétesett a házigazda, Sylvestre három védő gyűrűjében húzogatott, majd fonákkal emelt a kapuba (2-7). A Dunaújvárosi Acélbikák sokáig szorosan tartotta az eredményt, az utolsó tíz percre viszont teljesen elkészült erejével. A GYHK az utolsó pillanatig űzte-hajtotta ellenfelét és ilyen arányban is megérdemelten győzött.

Dunaújvárosi Acélbikák–Gyergyói HK 2-7 (1-2, 1-1, 0-4)

Niko Eronen vezetőedző, DAB:

„Az első húsz percben nagy nyomás alatt voltunk, gyakorlatilag egy új csapat volt ma a pályán új sorokkal. Ezt már láthattunk a kezdéstől, pár játékos még hezitált, hogy mi is történik éppen, szóval ez a Gyergyó harmada volt, de Kovi nagyon jól védett, ő tartott ekkor meccsben minket. A második volt a legjobb harmadunk ma, kicsit megnyugodtunk, több időt tudtunk tölteni a támadó harmadban, úgy tűnt, a srácok élvezik is a játékot, de a Gyergyó a harmadik felvonásban még rálépett a gázpedálra. Az ötvenedik perc után elfelejtettünk dolgozni, túl könnyen adtuk a gólokat, és ezzel véget is ért számunkra a meccs. Abban a helyzetben, amiben most vagyunk, elfogadhatatlan, ha nem dolgozunk, négy sorral játszottunk, szóval az a minimum, amit mindenkinek csinálnia kell a meccsen és minden nap, hogy kidolgozza a belét minden cserében, minden percben, s minden centiméterért. A Gyergyó egy minőségi csapat, s ha ennyi lehetőséget adsz nekik, akkor kihasználják.”

Szilassy Zoltán vezetőedző, Gyergyói HK:

„Az hordozta a veszélyt magában, hogy agyondomináltuk a meccset. Ilyenkor az a rizikó, hogy elrontasz valamit a támadóharmad tetején, abból elugranak és befejezik. Mert azért van elég jó hokis a DAB-ban most is. 1-0-ra vezettünk az elején, mentünk előre és egyszer csak Soma gyönyörűen fejezte be a kontrát ellenünk. A kulcs viszont az, hogy nagyon türelmesek voltunk önmagunkkal szemben, tetszett, ahogy kezeltük a korongot, a mérkőzés döntő többségében nem vittünk kockázatot a játékunkba, rengeteg helyváltoztatással, korongcserével dolgoztunk a támadóharmadban, sokat voltunk a DAB kapusa előtt, akit ki kell emelnem, mert ha nem véd így, akkor ez hamarabb eldől. Mivel azonban jól védett, meg kellett találnunk, hogy ő is kicsit veszítsen az energiaszintjéből, illetve az is várható volt, hogy ekkora nyomás alatt az ellenfél is bele fog hibázni. Amiért jöttünk, azt megtettük, hétpontos túrán vagyunk túl, sérülésekből jöttünk vissza, ingadozó volt a formánk, de jó túrának értékelem ezt a mostanit. Van még nyolc meccs az alapszakaszból, két részre osztva, s ott szeretnénk még ezt a formát tökéletesíteni, hogy a rájátszásra a lehető legélesebb és a remények szerint egészségesebb állapotban legyünk.”

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV