Hazai vb-történelem

2018.04.21. 21:25 |

Kilencedik alkalommal lát vendégül világbajnoki mezőnyt Magyarország, az eddigi tornák bővelkedtek az emlékezetes pillanatokban, óriási gólokban és nagy védésekben.

1983

1983-ban rendezett először világversenyt Magyarország, a C csoportos vb-nek a Budapest Sportcsarnok adott otthont. A torna óriási közönségsikert aratott, a magyar csapat végig teltház előtt játszott, a pótlelátókra is elfogytak a jegyek. Ehhez persze hozzájárult a válogatott teljesítménye is.

Boróczi Gábor szövetségi kapitány együttese már a felkészülés során is biztató eredményeket ért el, majd a vb-t a spanyolok 17-2-es legyőzésével kezdte. Következett a franciák elleni meccs, amelyet a védekezésre alapozva nyert meg a csapat 3-1-re, aztán kiütötte a Koreai NDK-t is. A honosított kanadaiakkal felálló hollandok túl nagy falatnak bizonyultak, majd a dánok is váratlanul simán diadalmaskodtak.

A mieink azonban fel tudtak állni, és a bolgárok elleni kötelező győzelem után jöhetett a feljutásról döntő csata Kína ellen. A válogatott egy emlékezetes, generációk számára meghatározó meccsen 4-2-re győzött Kovács Csaba, Ancsin János, Buzás György és Palla Antal góljával, így a második helyen végezve egy osztállyal feljebb léphetett.

1990

Hét évvel később ismét a BS-ben rendezték meg a harmadik vonal vb-jét, ám ez már nem hozott hasonló magyar sikert és eufóriát. A csapat jól kezdte a tornát, de két fölényes siker után Kína ellen 2-0-ról veszített, majd a hátralévő öt meccsből csak a románok ellen szerzett pontot. A feljutást célul kitűző együttes így a hetedik helyen zárt, nem csoda, hogy Ancsin János ezt tartja a legrosszabb vb-élményének a 16 közül.

1998

Az évszázad magyar játékosa egy szebb emlékkel fejezhette be válogatottbeli pályafutását 1998-ban, a C csoportos vb-n. A fő helyszín újra a BS volt, de rendeztek meccseket Székesfehérváron és Dunaújvárosban is, a hazai közönség pedig ismét nagy lökést adott.

Kercsó Árpád szakvezető együttese – amelyben nagyszerű ötvözetet alkottak a rutinos játékosok, mint az Ancsin testvérek, valamint a leendő aranygeneráció ifjú titánjai, így ifj. Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián, Ladányi Balázs, Szélig Viktor és Szuper Levente – négy fölényes győzelem után a románok ellen vívta a döntőnek is beillő meccset.

A nyolcezer néző lefagyott az első harmadban, mivel a rivális 2-0-ra vezetett, aztán Erdősi Péter, Ancsin János és Szélig góljával, valamint Szuper remek védéseinek is köszönhetően sikerült fordítani, és meglett a feljutás.

2002

2002-ben a két vidéki hokifellegvárban, Fehérváron és Újvárosban rendezték a divízió I-es vb-t. A mieink a britek és Kína legyőzése után a jóval esélyesebbnek tartott norvég csapatot fergeteges játékkal verték 3-1-re. A sporttörténeti diadalt Tőkési Lajos, Palkovics és Ocskay találataival, valamint egy újabb Szuper-parádéval érte el Ján Jasko kapitány együttese. Az ország elkezdett álmodni az A csoportról, és ezt a románok elleni siker csak tovább táplálta, ám az ébredést a dánok elleni 6-2-es vereség jelentette.

2003

Egy évvel később újra Magyarország kapta a rendezés jogát, a tornának az új Sportaréna adott otthont. Ezúttal nem volt esély a bravúrra, a kazahok kiemelkedtek a csoportból, és a magyar válogatott a harmadik lett.

2005

2005-ben a debreceni Főnix Csarnok láthatta vendégül a vb mezőnyét, és bár ezúttal is jöttek a bravúrok – 2-2 a norvégok ellen, majd az A csoportból kipottyanó Japán 3-0-s legyőzése –, utána a britek elleni váratlan és fájdalmas vereség visszatérített mindenkit a földre. A lengyelek elleni döntetlen után a harmadik helyet szerezte meg a csapat.

2011

A következő hazai vb-t már a szapporói csoda és a várva várt A csoportos szereplés után, 2011-ben rendeztük. A Sportarénában Hollandia, Dél-Korea és Spanyolország magabiztos legyőzése után az olaszok ellen vívott emlékezetes „döntőt” Ted Sator együttese, és megjött az étvágy, ismét karnyújtásnyi közelségbe került a feljutás.

Az izgalmas találkozón az elszánt magyarok kétgólos hátrányt dolgoztak le – Ladányi, Sikorcin és Vas Márton volt a gólszerző –, és az utolsó harmadban közel álltak a vezetés megszerzéséhez is, de a helyzetek kimaradtak, igaz, a hajrában Szuper bravúrjaira is szükség volt. A hosszabbításban az olaszok gyorsan kihasználták az emberelőnyt, és így a győzelemmel az A csoportba is megváltották jegyüket.

2013

A két évvel későbbi viadal is meghatározó pillanatokkal gazdagította a magyar hokitörténelmet. A csapat a britek elleni diadal után nehéz helyzetbe hozta magát a Dél-Korea elleni szétlövéses vereséggel – pedig 4-1-re is vezettünk –, ám a kazahok elleni bravúrgyőzelemmel visszavarázsolta az esélyeket.

A KHL-esekkel felálló rivális ellen Tokaji szerezte a győztes gólt, ezzel először sikerült megverni a kazah csapatot. Az álmok aztán csak a következő meccsig éltek, az olaszok ismét egy góllal bizonyultak jobbnak, de a tornát végül szépen, Japán legyőzésével és a harmadik helyen zárta a válogatott.

A sikertörténet április 22-től íródhat tovább.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV