Hatalmas győzelem Franciaország ellen

2023.05.16. 22:33 |

A rendes játékidőben mindkét francia gólra érkezett magyar válasz, majd a hosszabításban Bartalis István döntött.

A Dánia ellen biztató, USA ellen fáradtabb játékkal két vesztes meccset elkönyvelő magyar válogatott kulcsfontosságú összecsapáson találkozott a három ponttal álló Franciaországgal a tamperei világbajnokságon. Az első mérkőzéshez hasonlóan Bálizs Bence visszatért a kapuba, illetve a harmadik csatársorban újra Terbócs István tűnt fel Kóger Dániel helyett.

A 3. percbe lépve Thiry öklelte fel Csányi Karolt a támadóharmadban, az első magyar előny következett, amiből azonban nem sikerült veszélyt teremteni a francia kapu előtt. Később Hári János passza találta meg Galló Vilmost, akinek tiszta helyzetből leadott lövését Sebastian Ylonen fogta - jobban kezdett Magyarország. A mieink közül Stipsicz Bence kapott először kétperces büntetést fogásért. A franciák pedig kihasználták az előnyös lehetőséget: a 17. percben több magyar blokk után is gall ütőn maradt a korong, majd Hugo Gallett előkészítését Charles Bertrand vágta kapásból a hálóba (1-0). Nagy Gergő majdnem rögtön válaszolt, bombája Ylonen lepkéséről vágódott le. A csapatkapitány még nem, viszont Stipsicz Bence már egyenlített: Sebők Balázs bevetődve továbított a hátvéd elé, aki távolról, tűpontosan a francia kapuba tüzelt húsz másodperccel a harmad vége előtt (1-1).

Magyar ziccerel indult a második harmad, Papp Kristóf éles keresztpasszát Nagy Gergő lőtte el kapásból, az Ylonen lábáról kipattanó korongot pedig éppen csak elpiszkálta Crinon Terbócs elől. A 26. percben kettős előnybe került a Constantine-legénység: először Gallet gáncsolt, majd negyven másodperccel később Perrett bottal akasztott. Hiába tartották a francia harmadban a pakkot Sofron Istvánék, nem sikerült betalálni. A 30. percben egy rossz csere után három a kettőben jöttek a franciák, amiből újra megszerezték a vezetést: Bertrand lövését még bravúrral védte Bálizs, de Louis Boudon felvarrta a lecsorgót (2-1). Nem könnyített a helyzeten Stipsicz második kiállítása, többször is Bálizs vagy a szerencse mentette meg a csapatot. A 34. percben megint érkezett a magyar válasz: egy felpörgő korongot Sebők Balázs még saját harmadából kézzel továbított a francia zónába, ahol Galló Vilmos csapott le a pakkra és Ylonen kisebb közreműködésével értékesítette a helyzetet (2-2). Újabb magyar kiállítás következett, Szabó Bence fogta ellenfelét. Stipsicz és Leclerc összeakaszkodása után páros büntetés volt az ítélet. A 40. percben Fejes Nándor figyelmetlenségét követően Addamo nyargalt el a koronggal, de Bálizs a helyén volt. Két harmad után sem bírtak egymással a csapatok.

A 43. percben Fabre akasztotta be botját Garát Zsombor kezébe, két perc lett a jutalma. Megint veszélytelennek bizonyult a magyar csapat. Jól zárt a védelem, nem tudtak érvényesülni a franciák, folyamatosan odaért egy-egy magyar blokk a fontos pillanatokban. A csendesen múló perceket a meccs végéhez közelítve egy gall lehetőség szakította meg, Texier próbálkozásába Boudon kapott bele, Bálizs közbeavatkozására volt szükség. A 60. percben Hadobás tette kapu elé távolról a korongot Gallót keresve, megúszták Ylonenék. Az első világbajnoki pont elkönyvelve, három a három elleni hosszabítás következett.

A ráadásban megérdemelt magyar győzelem született: Erdély Csanád kapáslövését a kapus még védte, de a korong Bartalishoz került, aki a kapuba  vágta (2-3). Csodálatos siker, két értékes pont a bentmaradásért folytatott küzdelemben.

Csütörtökön 15:20-kor a svédek elleni összecsapás következik.

A vb-program

Május 13., 15.20, Magyarország-Dánia 1-3
Május 14., 11.20, Magyarország-Egyesült Államok 1-7
Május 16., 19.20, Magyarország-Franciaország 3-2 h.u.
Május 18., 15.20, Magyarország-Svédország
Május 19., 15.20, Magyarország-Finnország
Május 21., 15.20 Magyarország-Németország 
Május 22., 19.20 Magyarország-Ausztria 

A keret 

Kapusok: Arany Gergely (FTC-Telekom), Bálizs Bence (JKH GKS Jastrzabie, lengyel), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19),

Hátvédek: Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (BJA), Hadobás Zétény (Västeras, svéd), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Pozsgai Tamás (BJA), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJA), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék)

Csatárok: Bartalis István (Hydro Fehérvár AV19), Csányi Karol (Zvolen, szlovák), Erdély Csanád (Hydro Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Corona Brasov, romániai), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (BJA), Papp Kristóf (Northern Michigan University, amerikai), Sebők Balázs (Ilves, finn), Sofron István (Csíkszereda), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Vincze Péter (Gyergyói HK)

A stáb

Kevin Constantine szövetségi kapitány
Fodor Szabolcs másodedző
Kiss Dávid másodedző
Szilassy Zoltán másodedző
Jukka Kontsas kapusedző
Dr. Rybaltovszki Henrik csapatorvos
Puskás Sándor erőnléti edző
Antal Dénes fizioterapeuta
Babik János fizioterapeuta
Nagy József felszerelés-menedzser
Tornyi Gábor felszerelés-menedzser
Závodszky Szabolcs technikai koordinátor
Szilágyi Levente csapatvezető
Don MacAdam sportigazgató
Végh Benedek férfi szakági vezető
Kaposi Dávid sajtó
Vörös Dávid fotó
Madarász Milán videó

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV