Hasznos napok Vierumakiban

2019.07.17. 09:00 |

Öt magyar vett részt a finnországi Vierumakiban a nemzetközi szövetségi fejlesztő táborában.

Múlt héten 16. alkalommal rendezte meg az IIHF a fejlesztő táborát. A finnországi eseményre a világ minden tájáról érkeztek, összesen ötven ország képviseltette magát.

A játékosok között három magyar vett részt a programban: Horváth Bence (Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia), Nádasy Márton (Óbuda HA), Balázs Olivér (Vasas). Utóbbi kapus együttese, a pirosak nyerték meg az egymás közötti hatcsapatos tornát.

„Az első nap volt még az ismerkedésről szólt, de utána egyre jobb lett a hangulat, jó csapat kovácsolódott össze. Az én együttesemben volt finn, mexikói, orosz, észt, ausztrál, indonéz csapattárs is. Minden reggel egy 45 perces kapusedzéssel kezdődött, utána pedig a csapattal vettünk részt másfél órás jeges edzésen. Minden nap azzal az együttessel voltunk párban, akikkel este játszottunk. Szerepeltek a programban különböző feladatok és minigame is. Ezt szárazedzés követte, majd az ebéd és a csendes pihenő után előadásokat hallgathattunk. A témák között szerepelt az antidopping, elhangzott, hogy évente nézzük át a tiltott szerek listáját, a megfelelő táplálkozásról játékos formában tudhattunk meg többet, és szó volt a fogadás és a belső információk kiadásának tilalmáról is” – mesélt élményeiről a 15 éves kapus.

Balázs Oliver elégedett volt saját teljesítményével. és jó visszajelzéseket kapott, megdicsérték. A német Jan Kamenikkel, az Eisbären Berlin korosztályos csapatának kapusedzőjével dolgozott együtt.

„Néhány hibára felhívták a figyelmet, azokat ki kell javítani. Széles az alapállásom, de már az NHL-ben is kezdenek szűkebb alapállást használni a kapusok. Egyre gyorsabb a játék, így pedig robbanékonyabb tud lenni a kapus. Megpróbálok ezen változtatni, de ez hosszabb folyamat lesz. Profi mentalitás érződött végig a táborban, ezt átvettem fejben, ezentúl így fogok gondolkodni. A szokásokat megpróbálom beépíteni a napirendbe.”

A finnországi tábor Learn to Play nevű programjának résztvevői között volt Barabás Miklós, az IOGJA edzője is, több mint 25 országból érkezett társak mellett. A trénerek feladata az volt, hogy finn gyerekekből álló csapatot irányítsanak, olyan feladatokat kitalálva, hogy a kicsiket bevonják és élvezzék a hokit – leküzdve a nyelvi nehézségeket is.

Az MNA Leadership Programban vett részt Végh Boldizsár, az U18-as válogatott csapatvezetője.

„Nagyon hasznos volt a tábor, érdekes témákkal és előadásokkal. A program arról szólt, hogyan lehet fejleszteni egy szervezetet. Újszerű megközelítésekkel is lehetett találkozni, és akadtak olyan témák is, amelyekről már többször hallottam, de jó volt újra átvenni ezeket és megnézni, hogyan is foglalkozunk velük. Az előadók beszéltek a célkijelölésről, a marketingről, a kommunikációról és a toborzásról is, utóbbiról egy finn és egy belga előadó is érdekes példákat hozott. A kanadai jégkorongban szerzett tapasztalatairól tartott előadást Steven Norris, aki nyolc évig volt a sportpszichológiai és stratégiai tervezési központ vezetője. Érdekes volt hallani a nálunk kisebb és a nálunk nagyobb hokinemzetek értékelését is, és azt, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük.”

(Fotó: IIHF)

Gyerehokizni

Válogatott termékek