Bajba került harkivi csapat is játszik a debreceni tornán

2022.02.26. 12:07 |

Az MJSZ és a DHK mindenben támogatja az ukrán U16-os csapatot. Ruha- és adománygyűjtés kezdődik a megsegítésükre.

Szerdán még reménykedve, mosolyogva szállhattak fel a buszra, az előttük álló mérkőzésekről, a hokiról beszélgettek. Magyarország felé tartva, már Kijevet elhagyva derült ki, hogy Oroszország támadást indított hazájuk ellen, és egy ideig biztosan nem tudnak hazatérni. A családtagok, barátok óvóhelyekre menekültek, az általuk ismert otthon veszélybe került, az élet minden területe alaposan megváltozik.

Az SDUSSHOR Harkiv U16-os csapata is részt vesz Debrecenben, a Carpathian Junior Hockey League (CJHL) elnevezésű nemzetközi utánpótlás-sorozat DHK által szervezett állomásán. A csapattal 19 gyermek, két edző, két sofőr, egy szülő és egy segítő utazott Magyarországra. A tornára három ukrán együttes érkezett volna, a másik kettő az orosz támadás híre után lemondta a szereplését.

„A harkiviak már úton voltak, amikor hívták az edzőt, hogy ne forduljanak vissza. Ahogy átléptek a határon, a lengyelek azonnal felajánlották a segítségüket, amit a csapat el is fogadott, így a torna után Sanokba utazik majd. Azt most nem tudni, meddig maradnak ott…” – mondta Plásztán-Brehószki Márta, a DHK elnöke.

A hokiközösség összetartó erejét mutatja, hogy több ország is befogadta volna a csapatot, a magyar és a lett szövetség is felajánlotta ennek a lehetőségét. A Magyar Jégkorong Szövetség és a debreceni klub tisztálkodási csomaggal, ruházattal és élelmiszerekkel segíti a bajba jutott gyerekeket, akiknek napi szükségleteik megoldottak. A szülők részéről is sok felajánlás érkezett. A DHK-nál elkezdődött a ruhagyűjtés, és pénzadománnyal is lehet támogatni a bizonytalan helyzetbe került ukrán fiatalokat.

Az MJSZ mindenben együtt érez és kiáll a csapat mellett.

A harkiviak a nehézségek ellenére remekül szerepelnek a tornán, a DHK-t, a KMH-t, egy lett és egy lengyel csapatot felvonultató mezőnyben az élen állnak, jó esélyük van a végső győzelemre is. A normalitásból számukra most csak a jégkorong maradt.

Milyen volt a hokitavasz?

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV