Győztes világbajnoki főpróba

2019.03.30. 16:51 |
A magyar női válogatott magabiztos játékkal 3-1-re nyert Ausztria ellen felkészülési mérkőzésen. Pat Cortina szövetségi kapitány sikerrel mutatkozott be a hazai rendezésű Divízió I/A világbajnokság előtt.

A magyar válogatott Ausztria ellen játszotta utolsó felkészülése meccsét bő egy héttel a Divízió I/A világbajnokság rajtja előtt a Vasas Jégcentrumban. A keretből nem nevezte a Pat Cortina szövetségi kapitány vezette edzői stáb Huszák Alexandrát, Mayer Fruzsinát, Dabasi Rékát és a kapus Tóth Zsófiát. A csapatkapitány Kiss-Simon Franciska volt, a két helyettes pedig Gasparics Fanni és az immár háromszoros svéd bajnok Jókai Szilágyi Zsófia.

Magyar lehetőségekkel kezdődött a találkozó, Kiss-Simon Franciska kínálta meg egy kemény lövéssel az osztrák kapust rögtön a meccs elején. A mieink mezőnyfölényben játszottak, aztán ez csak fokozódott emberelőnyben az 5. perctől, Ekrtnek egyre több dolga akadt. Ez a lendület csak Jókai Szilágyi Zsófia kiállításával tört meg, egy ideig négy a négy ellen játszottak a csapatok, majd a vendégek kiegészülve igyekeztek átvenni a kezdeményezést, de Németh Anikónak alig volt védenivalója. Sőt, ahogy kiegészült a magyar csapat egy gyors támadást vezetve meg is szerezte a vezetést: Jókai Szilágyi Zsófia száguldott el a bal oldalon, behúzott, majd középre adott, ahol Nooren Averi érkezett tökéletes ütemben (1-0).

Támadásban maradtak a magyarok, Kiss Andrea közel járt a második találathoz, aztán Jókai Szilágyi Zsófia ütője előtt ment el centikkel egy centerezés, majd Pintér Lili is bátran próbálkozott. Ismét a mieink kerültek emberelőnybe, de ez sem tartott sokáig, mert Kiss Andrea is két percet kapott. Az osztrákok a harmad végén többször jutottak el a magyar kapu elé, de Németh Anikó biztosan védett. Az utolsó percben még Seregély Míra szép szóló után veszélyeztetett.

A második játékrész is magyar mezőnyfölénnyel telt, bátran kisérleteztek a játékosok, az újabb azonban váratott magára. A 30. percben emberelőnybe került a válogatott, ám egy korongvesztés után Trummer egyedül egyenlített. A találat után, a meccs felénél kapust cserélt a magyar stáb, Nehring Stephanie állt be, akinek ez volt az első meccse a válogatottban.

A gól nem fogta a mieinket, mennek előre ugyanúgy. Gasparics került ziccerbe, de a kapus védett, aztán a születésnapos Pintér Hanna próbálkozott közelről. Egy eladott korongra Rónai Alexandra csapott le, ám a lövés fölé ment. Az utolsó percekben szinte egykapuzott a válogatott, ám az osztrákok jól bekkeltek.

Az utolsó harmadra sem változott a helyzet, döntően a magyarok támadtak, és a vendégek kevésszer alakítottak ki veszélyes helyzetet. Somogyi Vivien előtt adódott lehetőség, aztán Tóth Enikő próbálkozott, majd egy emberelőnyben is az volt a legnagyobb helyzet, amikor a védő kemény lövéssel tesztelte az osztrák kapust.

Az 51. percben góllá érett a fölény, Kreisz Emma közeli kísérlete csapta be a kapust, akinek a lába között csúszott be a korong a hálóba (2-1). Az 55. percben Németh Bernadett kapott kiállítást, és fórban az osztrákok bő egy percig beszorították a mieinket, Nehring több védéssel tartotta a vezetést. Az ellenfél nem találta a fogást a magyarok játékán. A hajrában Gasparics Fanni cselezte át magát a védelmen, és szép góllal növelte a vezetést, eldöntve a meccset (3-1). Az osztrákok még lehozták a kapust, de ekkor is inkább a mieinknek voltak lehetőségei üres kapus gólra. Ez végül nem jött össze, de a győzelem nem forgott veszélyben.

A válogatott két nap szünet után kedden folytatja a felkészülést az április 7-én kezdődő világbajnokságra.

Pat Cortina szövetségi kapitány: Nem az eredmény volt a legfontosabb. Jó érzés győzni, de nem gondolhatjuk, hogy emiatt majd jövő héten könnyen dolgunk lesz. Nagy fölényben voltunk, jobban játszottunk, ám szerintem nem ez a legjobb osztrák válogatott. Örülök annak, amit láttam a lányoktól. Amikor vigyáztunk a korongra, akkor uraltuk a meccset, de amikor nem, akkor azért helyzetekhez jutott az ellenfél. Azt kértem, hogy végig koncentráljanak, és elégedett vagyok, hogy ezt teljesítették. Többféle sorösszetételt kipróbáltam a héten és a meccsen, és tetszett, amit láttam. Sokoldalú csapatnak kell lennünk, ahol nincsenek fix szerepek.

Kreisz Emma: Nagyon hajtós meccs volt. Odatettük magunkat, azt tettük, amit a kapitány kért tőlünk. Domináltunk végig. Szerencsés gólt lőttem, ami lendületet adott a csapatnak. A sorokat még próbálgatjuk, hiszen ki kell deríteni, hogyan a legkomfortosabb. A szünet pihenéssel fog telni, a családommal és a barátaimmal leszek.

Gasparics Fanni: Jó volt visszatérni a válogatottba. A legfontosabb az volt, hogy a héten tanult elemeket beépítsük a játékba és ezt mérkőzésen is megmutassuk, főleg ami a védekezést és a letámadást illeti. Ezt sikerült megvalósítani. Még van min csiszolni, és ezt a jövő héten el is végezzük. Fontos, hogy nyerni tudtunk, mindenkinek nagy lökést ad az osztrákok elleni siker a vb előtt.

Pintér Hanna: Küzdős meccset játszottunk, úgy érzem, jól tudtuk hasznosítani, amit a héten gyakoroltunk. Azt kérte tőlünk a kapitány, hogy maradjunk végig élesek, ez volt a cél, és jól is sikerült. A sorokat meccs közben is változtattuk, az a lényeg, hogy mindenki mindenkivel tudjon játszani.

Az összeállítás:

Horváth T., Jókai Szilágyi Zs., Jókai Szilágyi K.
Pintér H., Kiss A., Seregély
Gasparics, Pintér L., Nooren