Győzelem az Universiade nyitányán

2019.03.01. 09:50 |

A magyar válogatott 3-2-re nyert Japán ellen Krasznojarszkban.

A magyar csapat Japánnal találkozott az egyetemisták és főiskolások világjátékán, a csoportkör első fordulójában. Vas Márton és az edzői stáb döntése alapján Dobos Kristóf kezdett a kapuban, Gadácsi János volt a tartalék. Turbucz Martin volt a csapatkapitány, míg Erőss Zoltán és Könczei Áron a helyettesek.

A meccs elején Japán uralta a játékot, de aztán egy Turbucz lövés jelezte, hogy a magyarok is felvették a tempót. A 7. percben Németh Árpád kapott kiállítást, de sikerült kivédekezni ezt. Schmál Kristóf alakított ki nagy helyzetet, ám középre tett korongját Tóth Renátó nem tudta belőni.

A második játékrész 7. percében a japán kapus, Furukawa megsérült, így le kellett cserélni, Isobe állt be helyette. A 30. percben sikerült megszerezni a vezetést: egy három a kettő elleni helyzet végén Könczei és Lakatos játszott össze, végül előbbi a felső sarokba lőtt. A gólszerző nem sokkal később leült, de emberhátrányban is a mieink veszélyeztettek, ám Lőczi nem tudta értékesíteni a helyzetét. A 37. percben viszont összejött a gól a csatárnak, aki egy kipattanót kotort be. És itt még nem volt vége: két perccel később Könczei egy gyors ellentámadásból újra betalált.

A harmadik harmad úgy folytatódott, ahogy az előző véget ért, de aztán Japán emberelőnybe kerülve szépített a 44. percben Sawade révén. Másfél percben belül pedig jött az ázsiai csapat második találata, Soma távoli lövése akadt be. Az utolsó negyedórára így egygólos előny maradt, és oda-vissza játékkal folytatódott a meccs. A hajrában a mieinknek sikerült kivédekezniük egy emberhátrányt. A végén a japánok lehozták a kapusukat, de egyenlíteni nem tudtak.

A magyar csapat vasárnap az amerikaiak ellen folytatja szereplését.

Az összeállítás:

Szlama, Schmál, Tóth
Turbucz, Erőss, Könczei
Csiki, Varga, Lőczi
Rózsa, Czakó, Németh

Herner, Bukor
Inglis, Bernáth
Bálint, Oroszi
Lakatos, Darabos

Dobos (Gadácsi)
Kimaradt: Ágoston

Vas Márton vezetőedző: „Keményen játszottunk Japán ellen. Azt hozták, amit vártunk tőlük, gyorsan, jól korcsolyáztak és sosem adták fel. Fizikálisan előnyben voltunk, ezt próbáltuk kihasználni. Elégedett vagyok a szervezéssel, a jég is jó volt, nem lehet panasz semmire. Élveztük minden percét a meccsnek.”

Könczei Áron: „Fantasztikus érzés volt, az egész csapat nagyon jól küzdött. Szorossá tettük a végét, mert elhittük, hogy megvan a meccs, több lövést és teret hagytunk nekik. Kibírtuk a végéig, nagyot küzdöttünk és győztünk. Nagy megtiszteltetés, hogy a nyitóünnepségen én vihetem a zászlót, és én képviselhetem a magyar hokit és az országot.”

Turbucz Martin: „Hatalmas élmény, hogy itt lehetünk és képviselhetjük a hazánkat. Az elején tapogatózó volt a mérkőzés, ismerkedtünk egymással, de utána próbáltunk nyomást helyezni rájuk. Ez a második harmadban sikerült is, de utána fegyelmezetlenek voltunk, és visszahoztuk a meccsbe az ellenfelet, ám szerencsére sikerült kivédekeznünk és megnyertük a meccset.”

Lőczi Árpád: „Nyerni mindig jó, de ilyen kemény munkával pedig különösen. Jól küzdöttünk, odatettük magunkat és magyaros módra nyertünk. Az elején kicsit izgultunk, hiszen sok néző volt, nagy hangulatot teremtettek, de utána ezt le tudtuk vetkőzni, és a játékunkat nyújtottunk. A sorunkban megvolt a kémia, hiszen a klubcsapatban is együtt szerepelünk, ez kellett a jó játékhoz.”

Erőss Zoltán: „Sokan nem játszottunk még ilyen létesítményben és ennyi szurkoló előtt, így egy kicsit izgultunk, de sikerült legyőzni Japánt. Tudjuk, hogy vannak kemény csapatok a csoportban, ám senkinek sem lesz könnyű dolga ellenünk.”

Dobos Kristóf: „Egy ideje nem volt éles meccsem, ezért nagyon izgatott voltam. Sosem voltam ennyire eksztázisban és ennyire boldog egy meccs után. Még mindig remegek egy kicsit. Nagyon kellett ez, és nagyon várom a folytatást. A japánok gyors és technikás játékosok, tudtuk, hogy jó csapat, ezért oda kellett figyelnünk. Vasárnap jön Amerika, őket is megverjük, nem is lehet kérdés.”

A program (GMT+1)
Március 1.: Magyarország-Japán 3-2
Március 3: Egyesült Államok-Magyarország 06:30
Március 5.: Csehország-Magyarország 06:30
Március 7.: Magyarország-Oroszország 10:00
Március 8.: Szlovákia-Magyarország 03:00
Március 11.: Elődöntők
Március 12.: Döntő és bronzmeccs

A keret

No.

Név

Poszt

Klub

25

Dobos Kristóf

G

UNLV (USA)

1

Gadácsi János

G

HK Budapest

20

Ágoston Olivér

G

UTE

2

Bálint Tamás

D

Schiller-Vasas HC

3

Bernáth Milán

D

HK Budapest

4

Bukor Rajmund

D

Schiller-Vasas HC

5

Darabos Krisztofer

D

DEAC

6

Herner Olivér

D

Univ. Of Maine (USA)

7

Inglis Ákos

D

Schiller-Vasas HC

8

Lakatos Levente

D

HK Budapest

9

Oroszi Álmos

D

Schiller-Vasas HC

11

Czakó Barna

F

Schiller-Vasas HC

13

Csiki Attila

F

Schiller-Vasas HC

14

Erőss Zoltán

F

Curry College (USA)

15

Könczei Áron

F

MAC (OB II)

21

Lőczi Árpád

F

MAC U20

12

Németh Árpád

F

HK Budapest

16

Rózsa István

F

Schiller-Vasas HC

17

Schmál Kristóf

F

Schiller-Vasas HC

18

Szlama Dániel

F

Schiller-Vasas HC

24

Tóth Renátó

F

FTC

22

Turbucz Martin

F

Schiller-Vasas HC

23

Varga Tamás

F

Schiller-Vasas HC

A stáb

Vas Márton

Vezetőedző

Gebei Péter

Másodedző

Revák Zoltán

Másodedző

Ágoston Olivér

Fizioterapueta

Speier Kálmán

Felszerelésmenedzser

Végh Benedek

Csapatvezető

Závodszky Szabolcs

Médiamenedzser

Gyerehokizni

Válogatott termékek