Győzelem az Alba Aréna megnyitóján

2024.04.19. 22:36 |

A férfi jégkorong-válogatott 2-1-re verte az A csoportos Norvégiát Székesfehérváron.

Ünnepélyes megnyitó és színes programok vezették fel az Alba Aréna első hivatalos mérkőzését. A telt házas magyar-norvég találkozón a korongbedobást Ocskay Gábor végezte el. A mieink jól kezdtek, több helyzetük volt az elején, ez tűzbe is hozta a közönséget. Aztán Ortenszky kapott két percet, emberhátrányban pedig volt helyzet mindkét oldalon. A kiegészülés után Stpisicz kínálta meg az örebrói Arntzent egy kékvonalassal, válaszul Edvardsen löketét kapta le Bálizs. Sebők koronglopása után is lövéssel fejeztük be az akciót. A harmad felénél Strandborg csuklóból eleresztett lövését Bálizs tolta ki a botossal, aztán Sofron is jelentkezett egy helyzettel. A Kiss Roland elleni szabálytalanság miatt megfogyatkoztak a vendégek, az előnyből pedig megszereztük a vezetést: Nilsson készített le oldalra Mihálynak, ő ráhúzta, a korong megtréfálta a kapust, a kipattanóra pedig Terbócs ért oda. A vezető találat után egyből sebességet váltottak a norvégok, beszorítottak minket a harmadba, de sikerült kihúzni. A harmad hajrájában volt lehetőség mindkét kapu előtt.

Stabilan kezdte a második felvonást is a magyar csapat, de Bálizsnak is volt dolga, és magabiztosan védett. A 25. percben újabb norvég büntetés következett, és az előnyt sikerült megnyomni. Hári és Sebők is a vasat találta el, majd Papp Kristóf szép csel után csapta be a kapust és megduplázta a vezetést. A norvég csapat igyekezett felpörögni, és végül emberelőnyben tudott is szépíteni: Bakke Olsen fordítása után Granholm kapására már nem érhetett át Bálizs. A második szünet előtt még a nagyot küzdő Stipsicz és Sebők hozott össze egy helyzetet.

Bálizs-védéssel rajtolt a záró húsz perc, de egyébként jól menedzseltük az előnyt. Némi mezőnyjáték után a 47. percben bejutottunk a norvég harmadba, járt a korong, Sofron fejezte be nagy lövéssel, Arntzennek kellett tornáznia. Egy percre rá egy lefordulás végén Mihály tüzelt, ezt is fölé kellett tolnia a kapusnak. Bálizs végig magabiztosan és jól mozgott, az  utolsó hét percre fordulva Elsveen közelijénél is ott volt a rövidnél, ahol kellett, majd négy és féllel a lefújás előtt ziccert is hárított Ostrem szólójánál. Két perc volt hátra, amikor 3 az 1-ben lezárhattunk volna minden kérdést, de Sofron nem tudta jól visszatenni Hárinak, odalett a nagy lehetőség – szerencsére végül nem bosszulta meg magát, mert az utolsó percben Mihály kiállításánál és a norvég kapuslehozatalnál egy rövid 6 a 4-et is kivédekeztünk.

A magyar csapat 2010 után verte meg ismét Norvégiát. Szombaton délután újra megmérkőznek a felek Székesfehérváron, az a találkozó az Erste Liga TV-n lesz látható.

Az összeállítás:

Varga B., Hári, Sofron
Papp, Sebők, Galló
Mihály, Németh K., Terbócs
Nemes, Sárpátki, Ambrus G.
Nagy K.
Stipsicz, Fejes
Kiss R., Nilsson
Garát, Ortenszky
Szabó, Horváth M.
Bálizs (Horváth D.)

A keret:

Kapusok: Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, norvég), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Farkas Roland (BJAHC, tartalék)

Hátvédek: Falus Ádám (FEHA19), Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (Worcester Railers, amerikai), Hadobás Zétény (Visby/Roma, svéd), Horváth Milán (Briancon, francia), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Nilsson Henrik (Hydro Fehérvár AV19), Ortenszky Tamás (Martigny, svájci), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJAHC)

Csatárok: Ambrus Gergő (Hydro Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Horváth Bálint (Briancon, francia), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nagy Krisztián (BJAHC), Nemes Márton (Mora, svéd), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Papp Kristóf (Northern Michigan University, amerikai), Sárpátki Tamás (Gyergyói HK), Sebők Balázs (Iserlohn, német), Sofron István (Csíkszereda), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Varga Balázs (JYP, finn)

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV