Gebei Péter: „Reménykedünk jövőre egy top divíziós jelölésben!”

2023.12.12. 20:58 |

A divízió 1/A-s világbajnokság apropóján kérdeztük Gebei Pétert, a Játékvezetői Testület vezetőjét.

A tornán hét játékvezető, valamint nyolc vonalbíró működik közre, érkeztek sporik a többi közt Svájcból, Lengyelországból, Svédországból, Norvégiából, de Kanadából is. Három magyar zebramezessel lehet találkozni a mezőnyben, Pálkövi Zsombor játékvezetőként, Szabó Dávid és Kis-Király Barna vonalbíróként dolgozik a héten.

„Azok, akik itt vannak, már több világbajnokságon részt vettek, hiszen a Nemzetközi Jégkorong Szövetség gyakorlata az, hogy első vb-nek nem adnak divízió 1/A-s tornát a kollégáknak. Azt szoktuk ugyanakkor mondani, hogy ez a szint már egy előszoba, az utolsó állomás ahhoz, hogy valaki egy top vb-re oda tudjon kerülni. A budapesti játékvezetők közül egy-két srác minden bizonnyal szerepet kap majd az áprilisi top divíziós U18-as vb-n, de az is elképzelhető, hogy a 2025-ös A-csoportos, U20-as világbajnokságra is kijut valaki. Lengyelországból érkezett egy kolléga, aki rajta van a „long list-en” egyébként. Játékvezető szempontból ez egy nagyon kemény feladat, egyúttal lehetőség, nagyon nagy dolog itt lenni, nem véletlen, hogy folyamatosan két ellenőr figyeli és véleményezi a munkájukat” – fogalmazott Gebei Péter, aki beszélt a magyar közreműködőkről is.

„Abban bízunk, hogy egy év kihagyással Pálkövi Zsombi vissza tud kerülni a topmezőnybe, a DEL-ben dolgozik, és mint profi játékvezetőről csak jókat hallunk. Az a célunk, hogy előbb-utóbb ő is rajta legyen a „long list-en”, és ő legyen a várományosa annak, hogy egy top divíziós vb-n a magyar játékvezetést képviselje. Ne feledkezzünk meg a két vonalbíróról: Szabó Dávid már a második vb-n tevékenykedik, korábban egy divízió 1/A-s U20-as vb-n már részt tudott venni. Kis-Király Barna pedig évek óta jól és szépen dolgozik. Reméljük, egy nagyon jó értékeléssel zárják a tornát. Titkon reménykedem abban, hogy lesz jelölésünk a jövő évi U18-as top divízióban.”

Kérdés, mire hívták fel a játékvezetők figyelmét a torna előtt.

„Ezen a világbajnokságon – ahogyan a következőkön is – egyértelműen az elmúlt hónapokban történt sajnálatos eseményre reagálva a játékvezetők leginkább a fejre és a nyakra irányuló támadásokat figyelik. Minden játékvezető is nyakvédőt visel a jégen, ezzel is promotálva annak használatát. A jövőben a nemzetközi szövetség minden eseményén is kötelező lesz a nyakvédőt viselni” – tudtuk meg Gebei Pétertől, aki szerdán Szerbiába utazik.

„Egy olimpiai kvalifikációs tornára utazom el, így sajnos nem tudom élőben követni már a vb-t, természetesen a tv-n keresztül és online figyelni fogom a mérkőzéseket. Januárban aztán az U18-as világbajnokságra utazom a lányokkal Egnába, ahol én leszek a vb egyik ellenőre. Ez lesz az első női világbajnokságom, fura is, hogy férfiak ellenőrzik a lányokat. Mindenesetre lesz egy cseh hölgy kollégám, partnerem, egy korábbi játékvezetőről van szó, vele fogom követni a mérkőzéseket. Érdekes lesz, de az biztos, hogy az ember szíve magyar marad. Nagyon várom, hogy találkozzak a lányokkal és élőben is átéljem azt, amit ők képesek nekünk nyújtani a jégen”.