Galló a legjobb csatár, Stipsicz és Arany is díjat kapott

2020.06.03. 18:00 |

A posztonkénti elismerések mellett díjazták a legtechnikásabb játékost, a legjobb újoncot és a legjobb ifjúsági korú jégkorongozót is.

A Magyar Jégkorong Szövetség újabb szezonvégi díjait adták át. Az elismerésekre a felnőtt válogatott stábja, az Erste Liga és a Fehérvár AV 19, a MAC Újbuda és a DVTK Jegesmedvék vezetőedzői jelöltek, míg a Leveles kupa esetében az utánpótlás válogatottak szakmai stábja jelölt. A győztest az MJSZ szakmai bizottsága választotta ki. A díjakat Such György elnök, valamint Sipos Levente főtitkár adta át.

A tragikusan korán elhunyt ifj. Ocskay Gáborról elnevezett díjat évről évre a legjobb csatár kapta. Az elismerést a 2019-2020-as szezon után, karrierje során először Galló Vilmos érdemelte ki. A 23 éves csatár a finn KooKoo együttesébe szerződött tavaly nyáron. Amikor a koronavírus miatt lefújták az idényt, együttese a rájátszást érő 5. helyen állt, ő pedig 53 mérkőzésen lépett jégre, s ezalatt 42 pontot (14+28) szerzett.

„Nagyon megtisztelő, hogy átvehetem ezt a díjat, sok kiváló játékos kapta már meg korábban. Elég jó szezont tudhatok magam mögött, amivel elégedett vagyok. Sajnos hat meccset ki kellett hagynom betegség miatt, emiatt nem mondanám tökéletesnek az idényt, de legalább van min javítani a jövő szezonban. Kemény, hajtós idényt várok, kihívás lesz, és nagy szerepet fognak nekem szánni, ehhez pedig tökéletes felkészülés kell, meg természetesen egy kis önbizalom. Nagyon remélem, hogy a csapat ugyanolyan jól fog teljesíteni és a Sebők Balu elleni meccseket már nagyon várom. Jó érzés magyarul beszélni vele a jégen, igy legalább ő nem felejti el a nyelvet a sok évi finnországi légióskodás után” – mondta Galló Vilmos, aki jelenleg Svédországban tartózkodik, így a díjátadón nem tudott részt venni.

A legjobb hátvéd a Pásztor György díjat kapja 2018 óta. Az elismerést a tavalyi évhez hasonlóan Stipsicz Bence, a Hydro Fehérvár AV19 válogatott játékosa vehette át. 48 EBEL-mérkőzésen négy gólt és 11 gólpasszt jegyzett. A válogatott sikerrel vett olimpiai selejtezőjén is stabilitást adott a csapatnak, sőt, a britek elleni ki-ki meccsen gólt is lőtt. Bekerült a JÉSZ All Star csapatába is.

„Nagy megtiszteltetés, hogy kétszer egymás után megkaptam ezt a díjat. Nem számítottam rá idén, ugyanis felemásnak tartom a szezont. Az elején nekem sem ment jól a játék, aztán januártól már feljavultam. Sajnos a csapat nem tudott bejutni az EBEL rájátszásába, pedig többre voltunk hivatottak. Jobb volt a keret, mint amilyen helyezést elértünk, csak hullámzó teljesítményt nyújtottunk. Az idényből az olimpiai selejtezős továbbjutás marad a legemlékezetesebb pillanat a számomra. Már készülünk az új szezonra, az egyéni edzések után már kiscsoportos gyakorlásokkal. A cél az, hogy a Fehérvárral kerüljünk be a rájátszásba, és ott menjünk legalább egy kört, emellett a válogatottal is jó eredményt szeretnék elérni a jövő évi vb-n” – fogalmazott a hátvéd.

A legjobb kapus a Vedres Mátyásról elnevezett trófeát vehette át. A győztes Arany Gergely, az FTC-Telekom kapusa lett. A 23 éves játékos csapatával idén mindent megnyert, amit meg lehetett: megosztott Erste Liga-elsőség, magyar bajnoki cím, Magyar Kupa-győzelem. Alapembere volt a zöld-fehéreknek, az Erste Ligában 44 mérkőzésen, 91,5 százalékos védési hatékonysággal tette a dolgát. A magyar válogatott nottinghami olimpiai selejtezőn elért sikeréből is kivette a részét.

„Már a jelölés is hatalmas örömmel töltött el, és sokat jelent, hogy végül én kaptam a díjat, hiszen Magyarországon rengeteg kiváló kapus van. Azon szerencsések közé tartozom, akiknek annak idején Vedres Matyi bácsi az edzője volt, így külön büszkeséggel tölt, hogy a róla elnevezett serleget kaptam meg. A jégkorong alapjait és szeretetét nevelte belém. Sikeres évünk volt a Fradival. Tudtuk, hogy a címvédés nehezebb lesz, mindenki minket akart megverni, ráadásul többfrontos küzdelemben voltunk, de szerencsére jól jöttünk ki belőle. A hab a tortán a Magyar Kupa-győzelem volt. Jövőre itt a feladat, hogy még eggyel több címet védjünk meg. Emlékezetes marad még számomra, hogy éles tornán mutatkozhattam be a válogatottban” – értékelt Arany Gergely.

A legtechnikásabb játékosnak járó Miklós kupát Hári János kapta meg, pályafutása során először. A csatár a finn Lathi Pelicansban kezdte az idényt, de nem úgy ment a játék, ahogy szerette volna, és váltott, az EBEL bajnoki címére is esélyes Red Bull Salzburgban új erőre kapott. Gyorsan beilleszkedett az osztrák csapatba, 18 mérkőzésen 16 pontot gyűjtött. Nagy szerepe volt a magyar jégkorong-válogatott nottinghami olimpiai selejtezőn elért sikerében, a 3 mérkőzésen szerzett 7 pontjával.

„Mindig jó érzés díjat kapni, és egy eddig hiányzó trófeát is sikerült begyűjteni, aminek nagyon örülök. A szezont közepesnek ítélem. A Salzburggal jó esélyünk volt a bajnoki címre is, de így, hogy félbeszakadt a szezon, nehéz értékelni. Pont akkor fújták le az idényt, amikor visszatérhettem volna az agyrázkódás után. Jelenleg egyénileg készülök, a gyermekem születése után belehúzok, és az új szezonra készen fogok állni” – mondta a válogatott csatár.

Minden évben az a játékos kapja meg az első vidéki aranyérmes együttes, az Alba Volán vezetőedzőjéről, Kósa Ambrusról elnevezett kupát, aki a legjobban épül be a felnőttcsapatba. A győztes idén Páterka Bence lett. A 19 éves csatár az UTE-tól érkezett a 2019/2020-as idényre a Shiller-Vasashoz, és gyorsan berobbant, bizonyítva, hogy érdemes volt szerződtetni. Első felnőtt idényében 41 mérkőzésen lépett jégre, hét gólt és öt gólpasszt szerzett. A szlovák Tipsport ligában is bemutatkozhatott a DVTK Jegesmedvék színeiben. Az U20-as divízió I/B csoportos világbajnokságon a feljutás mellett az MVP-címet is ünnepelhette.

„Hihetetlen érzés ilyen díjat kapni már az első felnőtt szezonm után. Ez még jobban ösztönöz, hogy a nyáron még keményebben dolgozzak, hiszen az eddigi munkának is megvan az eredménye. Sokat köszönhetek az edzőknek, hiszen megkaptam a jégidőt, és tudtam bizonyítani. Az Extraligába kerülve már az edzéseken kijött a tempóbeli különbség, de pár meccs alatt hozzászoktam és magabiztosan éreztem magam a jégen. A hibátlan teljesítménnyel megnyert vb-aranyérem marad a legkedvesebb emlék, hihetetlen érzés volt átvenni az érmeket és ünnepelni, ez volt a csúcspont. Jövőre is az a cél, hogy minél többet fejlődjek és minél jobb helyezést érjünk el” – mondta az edzői által is példának állított csatár.Díjazták a legjobb ifjúsági korú játékost is, a Leveles kupát pedig Keresztes Levente kapta. A MAC Budapestben nevelkedett 18 éves csatár első szezonját töltötte légiósként a tengerentúli NCDC ligában szereplő Twin City Thunderben. A nála két-három évvel idősebbek mezőnyében remekül megállta a helyét, 42 mérkőzésen 42 pontot (10 gól, 32 gólpasszt) szerzett. Teljesítményével felhívta magára a figyelmet a legerősebb amerikai juniorligában is: az USHL-ben szereplő Youngstown Phantoms lefoglalta a következő idényre a játékosjogát. Az U20-as válogatott divízió I/A csoportba való feljutásából is kivette a részét: öt góllal és négy gólpasszal járult hozzá a sikerhez.

„Hatalmas elismerés volt már a legjobb háromba bekerülni, a díj pedig külön öröm a számomra. Nagy köszönettel tartozom a családnak, hogy lehetővé tették, hogy idáig eljussak, és a MAC-nak, ahol 12 évig nevelkedtem, minden, amit tudok, azt ott tanultam. Jól sikerült a szezon Amerikában, talán ez volt az eddigi legjobb pályafutásom során. Leginkább a hozzáállásban fejlődtem, mindig száz százalékot kellett nyújtani, különben az ember nem kap játéklehetőséget, mert nagy a versenyhelyzet. Gyorsaságban, robbanékonyságban is fejlődtem, de összességében a játék minden elemében előreléptem. Volt egy kis hullámvölgy, mert nem úgy jöttek a pontok, ahogy szerettem volna, de az U20-as vb decemberben hatalmas önbizalmat és lökést adott, és utána visszatérve pont/meccs fölött tudtam termelni. Most erőnléti edzővel készülök, jégen pedig a MAC U20-as csapatával gyakorlok, így jó állapotban érzem magam. Az a célom, hogy életem legjobb formájában utazzak vissza és a legjobb szezont fussam” – mondta a csatár, aki a jövőjével kapcsolatban hozzátette azt is, még megvárja a kanadai ligák draftját, és a döntésben a tanulás is fontos szempont lesz.

Gyerehokizni

Válogatott termékek