Folytatódott az elit edzőképzési program

2021.06.22. 16:00 |

A finn Jarmo Sainio tartott képzést a magyar edzőknek a napokban.

Don MacAdam, a Magyar Jégkorong Szövetség új fejlesztési igazgatója vezetésével folytatódik az elit edzőképzési program ebben a szezonban is.

„Tavaly kiválasztották az elit csoport résztvevőit, 22 magyar edző került be, köztük a válogatottaknál és az élcsapatoknál dolgozók. A cél az, hogy továbbképzést és információt biztosítsunk nekik, és ezáltal még inkább szerves részévé váljanak a magyar szövetség fejlesztési programjának. Minőségi vezetőkre van szükség az edzői fronton, ennek jegyében kell fejlesztenünk őket. A mostani programban az első alkalom a bemutatkozásról szólt, ismertettük a terveket. A múlt héten pedig Magyarországon járt Jarmo Sainio, a finn edző játékos- és készségfejlesztéssel foglalkozik, ő tartott elméleti órákat és jeges edzéseket. Az alapkészségeken volt a hangsúly, a korcsolyázáson és a korongkezelésen, azon, hogy hogyan tanítsuk ezeket, és miként javítsunk rajtuk, miközben tanítunk” – mondta a képzésről a kanadai szakember.

Jarmo Sainio hatodik alkalommal járt Magyarországon. Az elismert finn skilledző az apró részletekre is felhívta a figyelmet a korcsolyázásban, a kanyarodásban, a fékezésben, a súlypontáthelyezésben.

„Nem csak a hokikészségekről van szó, hanem a tanulásról és a tanításról – fejtette ki MacAdam. – A készségek csak egy részét adják a játéknak. Sok jégkorongozó képes világklasszis dolgokra, anélkül, hogy tudna valamit a játékról, és ez fordítva is igaz. Egyensúlyra van szükség ahhoz, hogy jó hokis legyél. Csak egy dologra koncentrálni nem visz sokra. Azt hiszem, az emberek túl sokat foglalkoznak az egyéni készségekkel a játék helyett. Egyrészről megértem ezt, mert sokkal könnyebb ezek alapján megmérni, hogy valaki tehetséges, vagy sem, de ahhoz, hogy valaki jó jégkorongozó legyen, más is kell. Én nem hiszek a trükkökben. Számomra akkor tehetséges egy játékos, ha nyugodt a jégen, a korcsolyázása akár lassúnak is látszhat, de képes megtartani egy korongot akkor is, ha az ellenfele a botját üti.”

Don MacAdam úgy látja, a fiatal edzők nyitottak, keresik az új információkat, ám vannak olyanok is, akik régebb óta dolgoznak a jégkorongban, és nem frissítik eléggé a tudásukat. "Pedig a hoki olyan, mint bármi más, néhány évente elavulhatnak dolgok, ezért mindig keresni kell azt, hogyan tudjuk a lehető legjobban fejleszteni a játékosokat, és hogyan lehetünk még jobb edzők" – magyarázta.

A elit edzőképzési program júliusban folytatódik, akkor Mike Kelly tart online előadást. A szakember az NHL-ben volt a Vancouver, a Florida és a Vegas másodedzője, Kanadával az idei rigai világbajnokságon aranyérmes lett, egyetemi bajnoki sikerrel is büszkélkedhet. Don MacAdam korábban dolgozott Kellyvel, aki most is első szóra vállalta, hogy részt vesz a programban.

Az ezután következő esemény témája is ismert, augusztusban Sean Simpson, a felnőtt férfi válogatott szövetségi kapitánya tart prezentációt. Ez azért is lesz fontos, húzta alá MacAdam, mert a nemzeti csapat nyilvánvalóan a hokipiramis teteje.