Folytassuk ott, ahol tavaly abbahagytuk!

2023.09.26. 16:05 |

Erősődő csapatokkal és több újdonsággal indul az Erste Liga 2023-2024-es idénye pénteken.

“Folytassuk ott, ahol tavaly abbahagytuk. Soha nem látott izgalmakat hozott az előző szezon, különösen az elődöntő és a finálé, hiszen hétmeccses párharcokat rendeztek” - kezdte Szőke Álmos, az Erste Liga elnöke a szezonnyitó sajtótájékoztatón. Emlékeztetett arra, hogy tavaly emelkedett az átlagos nézőszám, köszönhetően annak, hogy az erdélyi csapatok meccseire rendre sokan voltak kíváncsiak, és a DVTK is megduplázta nézői számát. Köszönetet mondott a névadó Erste Banknak a támogatásért, és hogy közösen segítenek abban, hogy együtt még több szurkolót lehessen elérni. Megújult az Erste Bank arculata, így a liga arculata is frissítésre került az új szezon előtt.

Szőke Álmos szerint az új lebonyolítás segít abban, hogy kiegyenlítettebb legyen a bajnokság. Kiemelte, továbbra is cél, hogy minél több néző legyen, ezért vonzó, családbarát programokat kínálnak, hogy növekedjen a szurkolói bázis. Ismét lesznek Erste Liga Matinék, valamint találkozók semleges helyszínen. Maradnak a tematikus programok, októberben pedig tematikus szezonnyitó eseménysorozat indul fesztiváljellegű kitelepülésekkel.

Somogyi Attila, a liga menedzsere elmondta: az alapszakasz az eddigieknél hosszabb lesz. A két oda-vissza kör, vagyis 36 forduló után a csapatokat a helyezések alapján két csoportra osztják, ahol még egyszer játszanak a csoportbeli ellenfelekkel hazai pályán és idegenben. Ez további nyolc mérkőzést jelent, ami szintén az alapszakasz része, és az itt elért eredmények beleszámítanak a tabellába. A két csoportot a kígyóelv szerint alakítják ki: az egyik ötösbe kerül az 1., a 4., az 5., a 8. és 9. helyezett, míg a másikba a 2., a 3., a 6., a 7. és a 10. Az alapszakasz így 44 fordulóból áll majd.

A rájátszás-kvalifikáció megszűnik, vagyis az utolsó két helyezettnek véget ér az idény az alapszakasz befejeztével. Újdonság az is, hogy a negyeddöntő párosítása nem választás alapján alakul ki, hanem a helyezések szerint: az első a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel játszik a továbbjutásért. A folytatásban is az alapszakaszban elért helyezések számítanak, mindig az állva maradt legmagasabban rangsorolt együttes játszik a legalacsonyabbal.

Az egy éve bevezetett pontrendszert felülvizsgálták az első tapasztalatok alapján, és kisebb változások lépnek életbe. A felső limit nem változik, 56 pont marad. Az alsó határ a nemzeti akadémiák által versenyeztetett csapatok számára 18 pont, a nem akadémiák által versenyeztetett csapatok számára 36 pont lesz. A légiósok minimum pontértéke 3-ról 3,5-re emelkedik a hazai játékosok védelme érdekében - fejtette ki Somogyi Attila.

A csapatok képviselői is részletesen elmondták, hogyan készülnek az új idényre. Ancsin János, az UTE szakosztály-igazgatója kiemelte, hogy finn edzőt szerződtettek a nyáron Markus Juurikkala személyében. Hét külföldi játékos alkotja a keretet, de a tehetséges fiatalokra is építenek, példaként említette, hogy két 17 éves is játszik a csapatban. Az újpestiek célja, hogy a legjobb négybe bejussanak. 

A Sport Club Csíkszereda részéről Sprencz István csapatmenedzser kiemelte, hogy nekik pont nem az a céljuk, hogy ott folytassák, ahol tavaly abbahagyták. A 2021-es és 2022-es győztes tavasszal a negyeddöntőben kiesett, nyáron ezért új edzőt hoztak, a kanadai-olasz Brad Grattont és a légiós nagy részét is lecserélték. Mint mondta, reméli, hogy jobban be fognak válni, mint a tavalyiak. A Sportklubnál az elvárás az aranyérem.

A címvédő Gyergyói HK csapatmenedzsere, Bereczky Szilárd szerint nem lehet szavakban leírni, hogy mit jelentett a közösségnek a tavalyi győzelem. “Nagy szó volt ez kisvárosunk életében, hogy végre a harmadik és második helyezések után megnyertük első trófeánkat. Akkor valószínűleg az egy négyzetméterre jutó ittas egyének száma Gyergyóban volt a legnagyobb a Földön.” A bajnokcsapat keretének nagy része együtt maradt, sőt, igyekeztek tovább erősíteni. Úgy látja, még szorosabb lesz a mezőny, ezért izgalmasabb meccsek várhatók. 

Az FTC-Telekom Jégkorong szakosztályának szakmai igazgatója, Hudák Gábor szerint hullámvasút volt az előző szezon, nem működött a kohézió a csapaton belül, ezért váltani kellett, több új játékost hoztak menet közben, és a sportpszichológus is sokat segített, ennek is köszönhetően sikerült kilábalni a hullámvölgyből, és végül magyar bajnokként és EL-másodikként zárni a szezont. Elismerte, hogy a döntőben a jobb csapat nyert. 

“Bíznunk kell a mostani légiós választásban. Nem könnyű, szerintem minden csapat vezetői egy kicsit vakon vannak, az elmúlt évek kapcsolatait használjuk, és próbáljuk lecsekkolni a játékosokat. Bízunk abban, hogy ez idén jobban sikerült. Nem szeretnék semmit mondani, majd az idő eldönti, hogy idén jobbak lesznek-e. Az első siker azt jelenti, hogy talán sikerült jól választanunk” - utalt a Fradi szombati Szuperkupa-sikerére.

A FEHA19 képviseletében ifj. Kovács Csaba, az ifj. Ocskay Gábor Nemzeti Jégkorong Akadémia sportigazgatója elmondta, hogy kellemes meglepetés volt a tavalyi szezon, a nyolcba jutás, látszott a fejlődés a csapatot. Úgy vélte, a playoff-kvalifikáció eltörlésével nagyobb az eredménykényszer, és jobb minőségű lehet az alapszakasz. Erősödtek az ellenfelek, kiélezettebb lesz a bajnokság, A fehérvári fiatal mag 2-3 éve együtt szerepel már, nyomást lehet rájuk tenni, azt várják, hogy többször ráncigálják meg az oroszlán bajszát. Része a profivá válásnak, hogy a fiatalok megtanulják kezelni a nyomást. 

A DVTK Jegesmedvék csapatmenedzsere, Marosi Tamás közölte, hogy a Tokaji Viktort váltó vezetőedző, Steve Kasper felkészülten vágott neki a munkának, bíznak abban, hogy jó választás volt az egykori NHL-es szakember kinevezése. Hozzátette, az elsődleges cél, hogy az új csapatot egységessé kovácsolják és megszerettessék a nézőkkel, ez után lehet meghatározni a konkrét terveket. 

A Dunaújvárosi Acélbikákat ifj. Azari Zsolt általános igazgató képviselte az eseményen. Mint mondta, csak olyan játékosokat tudtak igazolni, akik belefértek a költségvetésbe. Reméli, hogy az újvárosi jégkorong 50. születésnapját méltó módon tudják ünnepelni, és felveszik a versenyt az erősödő riválisokkal. A cél, hogy a hazai mérkőzéseken növeljék a nézőszámot. 

A DEAC részéről Fucskó Tamás szakosztályvezető közölte, hogy az új edzőkkel, Vaszjunyin Artyommal és Berta Ákossal hosszú távra terveznek. A csapat célja, hogy bejusson a rájátszásba, míg a Magyar Kupában a legjobb négy közé.

A Corona Brassó részéről Mihály Árpád menedzser kiemelte, hogy továbbra is bíznak Dave MacQueen vezetőedzőben, aki már ötödik idényét kezdi meg, és képes kihozni a játékosokból a maximumot. Pár poszton történt csere a keretben, igyekeztek karaktert hozzáadni a csapathoz, és a cél a liga megnyerése.

Az előző idény alapszakaszát megnyerő BJAHC másodedzője, Marton Tibor arról beszélt, hogy nem volt jelentős változás a keretben. Néhányan máshol próbálnak szerencsét, és voltak olyanok is, akik magasabb fizetést kértek az előző idény után, amit az egyesület nem tudott biztosítani. Az edzői stáb továbbr is bátran épít a fiatalokra, és a cél, hogy minél messzebb jussanak.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV