Fölényes győzelemmel kezdett a női válogatott

2021.11.11. 14:23 |

Az első feladat kipipálva. Kijött a két osztálynyi különbség, a magyar csapat 11-1-re verte Lengyelországot a chomutovi olimpiai selejtező első körében.

Négy dologra hívta fel külön a magyar játékosok figyelmét az edzői stáb az első, papíron legkönnyebb olimpiai selejtezős meccs előtt: ne aludjanak bele a kezdésbe, védekezzenek agresszívan, támadjanak egységesen és lehetőleg már az első harmadban döntsék el a találkozót. Reggel könnyű átmozgató sétával indította a napot a keret. Az idő nem volt szép, köd telepedett a chomutovi sportközpontra, de így is jó hangulatban várta a rajtot a magyar csapat.

Jól álltak bele a meccsbe a lengyelek, aztán Jókai-Szilágyi Kinga alakította ki az első komoly magyar helyzetet. A harmadik percben fórban támadhattak a mieink a Huszák Alexandrával szembeni szabálytalanság miatt is, és be is szorították a riválist, de Sass védte a lehetőségeket. A lengyel kapu előtt volt többet a korong, de azért Németh Anikónak is akadt dolga. A 10. percben Knee Sarah kapott két percet, és a lengyelek egy perc után éltek az előnnyel: a palánkról visszapattanó korongot Sikorska tette be közelről (0-1).

Kisvártatva pont a gólszerző kapott büntetést, és ezt a fórt már kihasználta a magyar együttes: Dabasi Réka és Huszák okozott zavart a kapu előtt, végül utóbbi lőtte be a korongot (1-1).

A 17. percben Kreisz Emma lépett ki egyedül, a korong átcsúszott a kapus alatt, de elsőre nem adták meg a találatot mert elmozdult a kapu, miután egy lengyel rálökte Szamosfalvi Petrát. A magyar kispad kérte, hogy nézzék vissza a helyzetet, és végül videózás után megítélték a gólt (2-1).

Mayer Fruzsina, majd egy lengyel is két percet kapott, négy a négy ellen pedig Jókai-Szilágyi Kinga lőtte ki a felső sarkot nagy erővel az utolsó percben, így megnyugtató előnnyel vonulhatott pihenőre a csapat (3-1).

A második felvonást nagyszerűen kezdte a válogatott, fél perc sem telt el, amikor Kreisz kanyarodott be a kapu elé, és lőtte be Sass válla fölött. Két perc múlva Seregély Míra lépett ki, és fejezte be remek mozdulattal a szólót, tovább növelve az előnyt. Lendületben maradtak a mieink, emberelőnyben Baker Taylor bombázott hatalmas gólt a felső sarokba (6-1).

Újabb lengyel kiállítás következett, aztán Németh Bernadett, majd Horváth Imola is leült, de az ellenfél az öt a hárommal nem tudott mit kezdeni. Baker is büntetést kapott, ám sikerült kivédekezni ezt is. Továbbra is kontroll alatt tartotta a meccset a magyar együttes, a szórványos ellenakciólat Németh biztosan védte. A 38. percben lendületes magyar akciót sikerült góllal zárni: az első lövés még kijött Sassról, de Szamosfalvi a kaput megkerülve belőtte a kipattanót (7-1).

Az utolsó harmad elején egymás után kétszer támadtak emberelőnyben a mieink, a lengyel kapus több ziccert védett. Aztán Tóth, majd Odnoga ült le, ám ezt a kettős hátrányt is kibekkelték a mieink. A kiegészülés után Dabasinak volt nagy lehetősége, de nem változott az állás. Williams és Strobl is veszélyeztetett, aztán az 54. percben Seregély erős és pontos lövését nem tudta már fogni a lengyel kapus (8-1). Az utolsó percekre sem álltak vissza a magyarok, Kreisz közeli lövését fejjel védte Sass, majd Baker csapott le egy korongra, két védőt becsapott, és fonákkal emelt a kapuba (9-1). 38 másodperccel később Williams ment el a szélen, a kapu mögül visszatett korongot pedig Horváth lőtte be középről, estében (10-1). És még nem volt vége: Seregély lépett ki, két hátvéden áthúzta magát, és még maradt egy csel Sass ellen is – mesterhármas a 18 éves csatártól. (11-1).

A magyar csapat nagyszerűen kezdte a tornát, szombaton este Norvégia ellen jöhet a folytatás.

Lisa Haley szövetségi kapitány: „Nem lepődtem meg azon, ahogy a meccs kezdődött. Mélyebb a keretünk, mint a lengyeleké, de ez nem mutatkozik meg 10-20 perc alatt. Ahogy viszont haladt előre a találkozó, kijött a különbség. A lengyelek egy remek előselejtező után jutottak ide, láttuk, hogy a hollandok ellen a hajrában három gólt szerezve fordítottak. Ezért is minél előbb nagy előnyt akartunk felépíteni. Az elején egyenlő volt a küzdelem, de az sem volt meglepő, hogy utána ennyire felülkerekedtünk. Eddig csak az első lépéssel foglalkoztunk, a lengyelekre fókuszáltunk, ám most már ezt a sikert el kell felejteni, és elkezdhetünk készülni a norvégokra.”

Kreisz Emma: „A lengyelek nagyon akartak nyerni, ahogy mi is, mindent megtettek, remekül kezdtek, de tudtuk, hogy képesek vagyunk megfordítani a meccset 0-1 után is. Tökéletesen reagáltunk, visszajöttünk és nagy különbséggel nyertünk. Az első gólom előtt megindultam, remek passzt kaptam, és a videózás alatt is biztos voltam abban, hogy érvényesnek ítélik a találatot. A folytatásban gyorsabbnak kell lennünk, gyorsabban kell döntést hoznunk. Egységesek voltunk, és így is kell játszanunk a további meccseken. Péntekre pihenőt kaptunk, és készen fogunk állni a norvégok elleni szombati találkozóra.”

Az összeállítás Lengyelország ellen:

Garát-Gasparics, Kreisz, Szamosfalvi
Horváth, Williams, Jókai-Szilágyi
Seregély, Huszák, Dabasi
Metzler, Rónai, Strobl
Gondos

Kiss-Simon, Tóth
Németh B., Odnoga
Knee, Baker
Mayer

Németh A. (Szabó)

Az olimpiai selejtező programja
November 11., csütörtök
12.00 Magyarország-Lengyelország 11-1
16.00 Csehország-Norvégia 3-1

November 13., szombat
16.00 Lengyelország-Csehország
20.00 Magyarország-Norvégia

November 14., vasárnap
16.00 Csehország-Magyarország
20.00 Norvégia-Lengyelország

Az olimpiai selejtezőn résztvevő keret

Németh Anikó GK MAC Budapest
Révész Zsuzsa GK Debreceni Hoki Klub
Szabó Fruzsina GK MAC Budapest
Baker Taylor D MAC Budapest
Kiss-Simon Franciska D KMH Budapest
Knee Sarah D KMH Budapest
Mayer Fruzsina D HTI Stars (CAN)
Németh Bernadett D MAC Budapest
Odnoga Lotti D Dartmouth College (USA)
Tóth Enikő D KMH Budapest
Dabasi Réka F KMH Budapest
Garát-Gasparics Fanni F MAC Budapest
Gondos Tamara F MAC Budapest
Horváth Imola F Göteborg HC (SWE)
Huszák Alexandra F KMH Budapest
Jókai-Szilágyi Kinga F Vienna Sabres (AUT)
Kreisz Emma F Stanstead Collage (CAN)
Metzler Regina F Vasas SC
Rónai Alexandra F MAC Budapest
Seregély Míra F University of Maine (USA)
Strobl Lara F BJA
Szamosfalvi Petra F KMH Budapest
Williams Hayley F KMH Budapest

A stáb

Lisa Haley Szövetségi kapitány
Mika Väärälä Másodedző
Kis András Másodedző
Budai Krisztián Kapusedző
Tornyi Gábor Felszerelés-menedzser
Dénes Veronika Rehabilitációs edző
Mondl Viktória Sport masszőr
Gallyas Gabriella Erőnléti edző
Jasó Judit Csapatvezető
Nagy István / Soós Judit Sportpszichológus
Kaposi Dávid Sajtó 
Dr. Széplaki Attila / Dr. Módy Tóbiás Csapatorvos

Fotó: Vörös Dávid / MJSZ

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV