Finnországban folytatja Galló Vilmos

2019.05.20. 17:56 |

A magyar válogatott csatára, Galló Vilmos a finn élvonalban szereplő KooKoo együttesében játszik a következő két évben.

Galló Vilmos az előző két idényben a svéd Timra csapatában játszott. Az első szezonban feljutottak az Allsvenskanból az SHL-be, aztán a mostani idény végén kiestek. A búcsú után nem sokkal már bejelentették, hogy a magyar csatár nem marad a klubnál a svéd második vonalban. Most kiderült, hogy Galló a Liigában folytatja, a KooKoo csapatában – a harmadik magyar lesz a finn első osztályban Sebők Balázs és Hári János mellett. A KooKoo négy éve jutott fel a Mestisből, és nem jutott be azóta a rájátszásba.

Galló Budapesten született 1996-ban, de már fiatalon Svédországba került, ahol a Flemingsbergs utánpótláscsapataiban pallérozódott, egészen az U20-ig jutva. A 2013-2014-es idényben a Linköpinghez szerződött, az U18-as és az U20-as együttesben is játszott. AZ SHL-ben a 2015-2016-os idényben mutatkozott be, 41 alapszakasz- és 4 rájátszásmeccsen szerepelt. Még egy évig maradt a Linköpingnél, kilenc pontig jutva és hat playoff-meccsen játszva. Ezt követően az Allsvenskanban szereplő Timrához igazolt, amellyel az első szezonban feljutott az élvonalba. Idén 52 meccsen 9-9 gól és assziszt volt Galló mérlege.

Az U18-as és U20-as válogatottal is játszott világbajnokságon, és a 2016-os olimpiai selejtezőn, Budapesten mutatkozott be a felnőttek között. A szentpétervári A csoportos vb-n is játszott abban az évben, a fehéroroszok ellen gólt is szerzett. Összesen 44 meccsen játszott a nemzeti együttesben, négy vb-n is ott volt.

Két testvére is jégkorongozik. Bátyja, Illés játszott Oroszországban, Észak-Amerikában és három évig a Ferencvárosban is. Öccse, a 19 éves Olivér Svédországban játszik és kapus, negyedik szezonját kezdi a Vallentunánál.

Mi volt a legfőbb oka a klubváltásnak?

Egy jobb ligában szerettem volna játszani. Amikor a KooKoo jelentkezett, nem kellett sokat gondolkodnom. Olyan dolgokat ajánlottak, amelyekre szükségem volt: sok játékidő és nagy szerep a csapatban.

Mennyire különbözik egymástól a svéd és a finn liga?

Nagy különbség nincs. Azt hallottam, hogy a finn bajnokságban komolyabb hangsúlyt helyeznek a támadójátékra, míg a svéd egy defenzív liga, aki ott sok pontot tud szerezni, az világklasszis. Ez a támadóbb felfogás jól illik a stílusomhoz és segíti a fejlődésemet.

A KooKoo kerete nagyrészt összeállt. Milyen szerepet szán neked a vezetőség és mit vársz magadtól?

Nagyobb szerepet fogok kapni, több játékidővel. Nincs még meg, hogy melyik sorban kapok helyet, meg kell harcolnom érte, de remélem, hogy az első kettőben.

Sebők Balázs a KalPában, Hári János a Pelicansban játszik, így több magyar derbi is lesz a Liigában. Mennyire várod ezeket?

Igen, lesz néhány magyar derbi és érdekes lesz majd látni, hogy ki a jobb. Egy kis rivalizálás nem fog ártani. Jó lesz ellenük szerepelni, hiszen a válogatottban mindig együtt játszunk.

Hatan vagytok testvérek, Illés fiatalon Oroszországba szerződött, te pedig Svédországba. Hogyan tartjátok a kapcsolatot?

A mai világban már könnyű kapcsolatban lenni egymással. Van egy családi chat csoportunk, emellett a Facebookon, Instagramon is tartjuk a kapcsolatot, és természetesen telefonon is beszélünk. Ha Magyarországon vagyunk, mindig találkozunk. Megpróbálom megnézni a testvéreim meccseit és ők is az enyéimet.

Gyerehokizni

Válogatott termékek