Fiatal csapatunk is legyűrte az ukránokat

2021.12.16. 17:48 |

Az emlékezetes novemberi, tüskecsarnokbeli „bokszmeccs” után csütörtök délután a bytomi Karácsony Kupán is 2–1-es győzelmet arattunk az ukrán válogatott felett, ezúttal hosszabbítás után.

A fiatal magyar válogatott Arany Gergellyel a kapujában kezdett Bytomban, a Svájcban légióskodó Falus Ádám és a Gyergyóból behívott Császár Hunor először lépett jégre a nemzeti csapatban. Kiegyenlített nyitó harmadot hozott az összecsapás, az egyetlen gólt azonban a mieink érték el a játékrész felénél. A magyar vezető gólt az első sor hozta össze fórban, a legutóbb novemberben, a Tüskecsarnokban az ukránokat legyőző keretben is pályára lépő Garát Zsombor vezetésével. A MAC bekkjének lövése még lecsorgott Oleg Petrov kapusról, aki azonban nem tudott rendesen rávetődni a korongra, nem birtokolta azt, az erőszakos magyar hátvéd pedig utána ment és kikaparta valahogy a gesztenyét: a pakkot visszatette középre, így került Papp Kristóf elé, a Michigan State University centerének így már nem volt más dolga, mint az üresen álló kapuba emelni (1–0). A harmad második felében inkább Arany percei következtek, a Ferencváros kapusa magabiztosan tette a dolgát.

Újabb Arany-védéssel indult a középső periódus, majd egy szép megindulás után Révész Marcell lövését fogta a rövidnél Petrov. A mérkőzés felén túl a megiramodó Szabó Krisztián kanyarodott be szépen a kapu elé, Petrov azonban jól szúrt ki a bárddal, a magyar fölény ellenére így újabb gól a második húsz percben nem született.

A harmadik harmad elején egyetlen villanás elegendő volt az egyenlítéshez az ukránoknak, akik a novemberi „barátságos” meccsel ellentétben ezúttal szerencsére inkább jégkorongozni akartak, mintsem verekedni. Roman Blahijra nem figyeltünk emberhátrányban, a rutinos csatár egy lecsorgó koronggal kifelé indult el, a palánk irányába, hogy aztán váratlanul a kapu felé forduljon, a baloldali bulikörből megeresztett erős és tűpontos bombája látszólag mindenkit meglepett és akadálytalanul vágódott a rövid sarokba (1–1).

A rendes játékidőben több találat nem esett, a hosszabbításban aztán előbb Gyenyiszkin lövését fogta Arany, majd Szigeti Ákos adott remekbe szabott keresztpasszt két ukrán között a kapu elé megérkező Kreisz Brúnónak, a ziccert azonban Petrov hatástalanította. A következőt viszont már nem: amikor lélekben már mindenki a szétlövésre készülődött, a védekező harmadban Ljalka passzát Tóth Gergely fülelte le, indította egyből a kilépő Kreiszt, aki védőjét lépéshátrányból gyönyörűen megverte, majd hanyag fonákmozdulattal bőrözte be Petrovot, mindössze nyolc másodperccel a vége előtt, stílusos lezárást adva az összecsapásnak első válogatottbeli góljával (2–1).

A fiatal magyar csapat végig lelkesen és lendületesen küzdve, jó emberhátrányos védekezéssel győzte le rutinos ellenfelét túlórában, s éhesen várhatja a házigazdák elleni pénteki folytatást is.

 

A sorok az ukránok ellen:

Sárpátki, Papp, Sági Martin

Szigeti, Horváth B., Vincze P.

Tóth Richárd, Kreisz, Révész

Szabad, Császár, Szabó K.

Garát, Fejes

Kiss R., Bukor

Tóth Gergely, Vokla

Dóczi, Falus

Arany G.

 

A program

December 16., csütörtök, 15.30 Magyarország-Ukrajna 2–1 – h.
December 17., péntek, 19.00 Magyarország-Lengyelország
December 18., szombat, 15.00 Magyarország-Franciaország

 

A keret

Arany Gergely

G

FTC-Telekom

Adorján Attila

G

Sport Club Csíkszerda (ROU)

Horváth Dominik

G

Fehérvári Titánok

Kiss Roland

D

DVTK Jegesmedvék

Fejes Nándor

D

Gyergyói Hoki Klub (ROU)

Tóth Gergely

D

MAC-HKB Újbuda

Bukor Rajmund

D

UNI Győr ETO HC

Vokla Roland

D

DEAC

Falus Ádám

D

EHC Dübendorf (SUI)

Dóczi Zsombor

D

MAC-HKB Újbuda

Garát Zsombor

D

MAC-HKB Újbuda

Sági Martin

F

DEAC

Papp Kristóf

F

Michigan State University (USA)

Szabó Pál-Krisztián

F

Gyergyói Hoki Klub (ROU)

Vincze Péter

F

Gyergyói Hoki Klub (ROU)

Sárpátki Tamás

F

Gyergyói Hoki Klub (ROU)

Szigeti Ákos

F

Gyergyói Hoki Klub (ROU)

Révész Marcell

F

VEU Feldkirch (AUT)

Kreisz Brúnó

F

MAC-HKB Újbuda

Tóth Richárd

F

MAC-HKB Újbuda

Vértes Nátán

F

University of Alaska-Fairbanks (USA)

Horváth Bálint

F

Linden Hockey (SWE)

Madácsi Benedek

F

UNI Győr ETO HC

Szabad Kevin

F

DVTK Jegesmedvék

Császár Hunor

F

Gyergyói Hoki Klub (ROU)

Páterka Bence

F

UNI Győr ETO HC

 

A stáb

Sean Simpson

Szövetségi kapitány

Szilassy Zoltán

Másodedző

Fodor Szabolcs

Másodedző

Farkas Tamás

Kapusedző

Bors Attila

Fizioterapeuta

Antal Dénes

Fizioterapeuta

Puskás Sándor

Erőnléti edző

Nagy József

Felszerelés-menedzser

Szilágyi Levente

Csapatvezető

Vas Márton

Általános Igazgató

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV