Előzetes: MAC

2018.09.07. 10:00 |
Hamarosan kezdődik a hokiszezon. A rajtig minden nap bemutatunk egyet a magyar, illetve az Erste Ligában induló klubok közül. A sort a bajnok, ezúttal a szlovák Extraligában induló MAC-cal folytatjuk az újbudai csapatot vasárnap este a Tüskecsarnokban is meg lehet nézni a szezon első tétmeccsén, a Szuperkupáért.

A MAC, a legutóbbi magyar bajnok az új szezont már a szlovák Extraligában kezdi, a DVTK-val együtt. Az erősebb bajnokság új kihívás lesz, amellyel a fővárosi csapat kész megbirkózni.

Az Extraligában indulással a MAC-nak erősebbnek kell lennie minden csapatrészben, és ennek jegyében igazoltak is.

A vezetőedző továbbra is Majoross Gergely lesz, aki már negyedik idényét kezdi a csapat élén, munkáját pedig a klub korábbi játékosa, Tokaji Viktor segíti.

Kapusposzton két magyar válogatott áll rendelkezésre, így ez egy erős pontja a csapatnak. Bálizs Bence a kezdetektől az együttes tagja, tavaly a legjobb kapusnak is megválasztották. Mellé Rajna Miklós érkezett Fehérvárról, aki hét év után került vissza a fővárosba.

A védelemben szinte mindenki maradt a tavalyi keretből. Egy légióst cserélt le a vezetés, Cameron Burt érkezett, személyében egy támadószellemű védővel erősödött a csapat. Scott Macauley is képes segíteni a támadásokat, de a másik kapu előtt is remekül teljesít. A védelem vezére a csapatkapitány, Pozsgai Tamás, aki amellett, hogy megbízható védő, vezető az öltözőben is. Dudás Jesse kék vonalról eleresztett távoli bombái is értékesek lehetnek. Sérülései miatt játéka némileg változott, de mivel a szabályok is alakultak, ez előnyére is válhat. A védelemben még három tehetséges fiatal szerepel: a válogatott Garát Zsombor fiatal kora ellenére nagy tapasztalattal rendelkezik. Vokla Roland stabil teljesítményre képes és a tavalyi szezon nagy részét sérülés miatt kihagyó Fejes Nándor is nagy potenciállal rendelkezik, érdemes rá figyelni.

A MAC csatárposzton is jól áll, és erre szükség is van, ha a rájátszásban is messzire akarnak jutni. Az előző szezon nyolc legjobb góllövője közül hét visszatért. Jared Brown talán nem a legnagyobb termetű játékos, de olyan, akivel senki sem kerül szembe szívesen. A szlovák Tomás Klempa is hasonló hokis, de jobban passzol, jól lát a pályán és remek az előkészítésben. Chris Langkow a nyáron érkezett, az előző idénybn az AHL-ben és az ECHL-ben is játszott. Az egyaránt gyors Bodó Chris és Orbán Brance jól szerepelt az elmúlt években, amikor egy sorban játszottak. A kíméletlen góllövő Dansereau Keegannel ezt a hat játékost az első három sorban lehet elosztani. Mellettük ott van még a válogatott Nagy Krisztián, aki tud centerként vagy a szélen is szerepelni, lehet az első két sorban gólszerző vagy ütköző a harmadik-negyedikben. A fiatal Terbócs István is a kezdetektől a csapatnál van, és kész egy szinttel feljebb lépni. Odnoga Mátyás Dunaújvárosból érkezett, a válogatottba is bekerült tavaly. Igazi játékmester lehet, ha fel tudja venni a szlovák liga ritmusát. Több fiatal is van még a keretben, akikre érdemes lesz odafigyelni, mivel nagy dolgokra képesek: Szigeti Ákos és Kreisz Brúnó külföldről tért vissza a klubhoz, míg Szabad Kevin a Vienna Capitalsnál nevelkedett.

Majoross Gergely vezetőedző: „Erősségünk, hogy jó közösség vagyunk, mindenki szívesen része a csapatnak, és mindent megtesz azért, hogy a klubot a legmagasabbra vigye. Továbbá nagy az energiaszintünk, részben a sok fiatalnak is köszönhetően, de ahhoz a játékrendszerhez, amit szeretnék képviselni, ez elengedhetetlenül fontos, és gyors csapat vagyunk. Számszerű elvárást felesleges megfogalmazni az Extraligában. Az a legfontosabb elvárás magunk felé, hogy ne turisták legyünk, hanem megmutassuk, mit is tudunk. Hiszek abban, hogy ezzel a kerettel, lelkesedéssel és elszántsággal sokra leszünk hivatottak ebben a ligában is. Hogy ez mire lesz elég, majd kiderül. Az a legfontosabb célkitűzésünk, hogy a csapat és a játékosok egyénileg is azon dolgozzanak, hogy napról napra jobbak legyenek.

Érkezők: Rajna Miklós (Fehérvár), Bugár Gábor (Bodens, J20 Elit), Cameron Burt (Braehead, EIHL), Seregély Máté (Ontario Hockey Academy, HEOMAAA), Kreisz Brúnó (KalPa, Jr. A SM-Liga), Chris Langkow (Worcester, ECHL), Odnoga Mátyás (Dunaújváros), Kevin Szabad (Vienna), Szigeti Ákos (Springfield, WSHL)

Távozók: Arany Gergely (Ferencváros), Keresztury Erik (Regensburg, GER3), Kovács Bronson, Molnár Dávid (DEAC), Somogyi Balázs (DVTK), Tóth Gergely (Dunaújváros), Tóth Richárd (Ferencváros), Wes Cunningham, Mathias Mansson (ismeretlen)

Gyerehokizni