Előzetes: Fehérvár AV19

2018.09.08. 14:01 |
Hamarosan kezdődik a hokiszezon. A rajtig minden nap bemutatunk egyet a magyar, illetve az Erste Ligában induló klubok közül. A sort az EBEL-ben a rájátszásba igyekvő fehérváriakkal folytatjuk. A csapatot vasárnap este a Tüskecsarnokban is meg lehet nézni a szezon első tétmeccsén, a Szuperkupáért.

Miután az előző idényben éppcsak lemaradt a rájátszásról a Fehérvár AV19 az EBEL-ben, az új szezonnak egy erősebb kerettel vág neki, és célja, hogy ott legyen a végelszámolásnál is.

Hannu Järvenpää vezetőőedző tavaly szezon közben érkezett a klubhoz, és még januárban meghosszabbították a szerződését. Segítője a klub régi edzője, Énekes Lajos lesz.

A kapuban maradt Mac Carruth, akinek a legjobb védési hatékonysága volt az előző idényben. A tartalék szerepét Kornakker Dániel és Gyenes Dávid töltheti be, ingázva az EBEL- és az Erste Liga-csapat között.

A védelemben sok a tapasztalt játékos. Jonathan Harty sérüléssel fejezte be az előző szezont, a támadószellemű védő reméli, hogy idén megmutathatja, valójában mire is képes. Eric Meland az idény közben érkezett, a sérüléshullámot enyhítendő, tíz meccsen szerepelt. Melléjük érkezett a nyáron Ryan Glenn és Harri Tikkanen. Mindketten ismerik az EBEL-t, hiszen a rutinos kanadai bekk a Villachban, a finn pedig a Medvesccsak Zagrebben szerepelt. Stipsicz Bence fiatal kora ellenére az egyik legjobb magyar védő, aki minden évben fejlődik, és az első két sorban kaphat helyet. Szabó Dániel az elmúlt két évben is alapember volt, és még sok van előtte. Szabó Bencére is érdemes lesz figyelni, 20 éves, és már szerepelt a válogatottban. A szintén válogatott Láday Tamás is kaphat lehetőséget idény közben.

Idén először a magyar játékosoké lehet a főszerep a támadósorban. Erdély Csanád, Hári János és Kóger Dániel eredményes sort alkotott tavaly. Hári technikás csatár, Erdélynek az idei kiemelkedő éve lehet, sztárrá válhat, míg Kóger játéka átalakul, ahogy egyre idősebbé, tapasztaltabbá válik. Ebbe a szekcióba még két válogatott érkezett a nyáron Villachból, de mindkettejük számára ismerős hely Fehérvár. Sarauer Andrew gólerős támadó, Sofron István pedig a megfelelő társakkal akár újra a liga legjobb góllövői között lehet. Arttu Luttinen második idényét kezdi a klubnál, Tero Koskirantával és az olimpiai résztvevő Anze Kuralttal sok pontot termelhetnek. Még egy régi ismerős tér vissza Fehérvárra: Sille Timotej, a klub korábbi legendás játékosának, Sille Tamásnak a fia, aki a szlovák Extraligában töltötte az elmúlt két idényt. A keretben van még négy csatár, akik a negyedik sorba kerülhetnek, de megvan a gólszerzésből is kivehetik a részüket.

Az együttes kerete stabil, amely képes lehet arra, hogy túljusson az EBEL-rájátszás első körén, a klub történetében első alkalommal.

Hannu Järvenpää vezeteődző: „Mindig a következő meccset akarjuk megnyerni, és a végén az első hat között végezni. Tapasztalt játékosok alkotják a keretet, de fiataljaink is vannak, az elegy megfelelő. Tudjuk, hogy kemény, stabil védekezésre van szükségünk, ha eredményesek akarunk lenni a ligában.”

Érkezők: Ryan Glen, Sarauer Andrew, Sofron István (Villach, EBEL), Tero Koskiranta, Harri Tikkanen (Zagreb, EBEL), Anze Kuralt (Amiens, FRA), Zack Phillips (Nottingham, EIHL), Sille Timotej (Érsekújvár, Slovak Extraliga)

Távozók: Antonin Manavian (Zagreb, EBEL), Kocsis Ferenc, Szaller Márk (UTE), Szirányi Bence, Vincze Péter (DVTK), David Gilbert (Ceske Budejovice CZE2), Kiss Zsombor (La Chaux-de-Fonds, NLB), Olivier Latendresse (Grenoble, FRA), Alex Music (Olimpija Ljubljana, AlpsHL), Jeff LoVecchio (visszavonult), Joe Antilla, Juho Uotila, Brett Palin, Luka Vidmar (ismeretlen)

Gyerehokizni