Előzetes: DVTK Jegesmedvék

2018.09.05. 17:03 |
Hamarosan kezdődik a hokiszezon. A rajtig minden nap bemutatunk egyet a magyar, illetve az Erste Ligában induló klubok közül. A sort az első Extraliga-idényre készülő DVTK Jegesmedvékkel folytatjuk.

A DVTK Jegesmedvék sorozatban négyszer játszott döntőt a magyar központú bajnokságban, és ebből hármat meg is nyert. Ezek után eljött az ideje, hogy a miskolci csapat új kihívásokat keressen, így az új szezont már a szlovák Extraligában kezdi.

A DVTK ebben a szezonban is új edzővel indul, a rendkívül tapasztalt, korábbi NHL-tréner, Glen Hanlon ült le a csapat kispadjára. Ismerős lesz számára a szlovák bajnokság, hiszen két éven keresztül irányította északi szomszédunk válogatottját. Strenk Hunor dolgozik mellette segítőként, akinek fiatal kora ellenére ez már a harmadik éve másodedzőként.

Mivel az Extraliga magasabb szintű, mint az Erste Liga, így a klub is erősített: kapusposzton visszatért a válogatott Duschek Dávid, aki így az egyik legjobb fiatal kapus, Adorján Attila társa lesz.

A védelem is erős, a légiósokkal és négy magyar válogatottal. Nick Crawford támadó szellemű védőként játszott négy AHL-es idényében, valamint tavaly Dániában is. Jamie Milam számára ismerős az Extraliga, hiszen az előző három évben a Nyitrát erősítette. Tomas Slovak a hátsó alakzat legtapasztaltabb tagja, sokszoros válogatott, valamint szerepelt a tengerentúlon, a KHL-ben, a DEL-ben és a Liigában is. Még két magyar válogatott is érkezett a DVTK-hoz Szirányi Bence és Kiss Dániel személyében Láda Balázs és Vojtkó Mátyás mellé. Jed Rusk is illik abba az észak-amerikai stílusú hokiba, amelyet Hanlon játszatni fog.

A Jegesmedvéknál az elmúlt években a támadósor is erős volt, négy jó sorral, és ez idén sem lesz másként. Maradt a tavalyi keretből a finn Rasmus Kulmala, aki gyorsaságával, trükkös lövéseivel és jó kezével már bizonyított. Ryan Harrison nagy termetű támadó, aki bátran elvégzi a piszkos munkát a sarokban vagy a kapu előtt. Várhatóan Alexis Loiseau lesz az egyik legjobb gólszerző, eddig bárhol játszott, 1-es körüli pont/meccs mutatót hozott. Szintén eredményes volt eddigi csapataiban a szlován Ziga Pance, aki két téli olimpián is megfordult. A DVTK magyar magja is erős maradt: Magosi Bálint és Vas János rendszeresen játszott vb-ken a magyar válogatottban az elmúlt évtizedben, a jégen és azon kívül is vezérszerep vár rájuk. Galanisz Nikandrosz, Hajós Roland, Somogyi Balázs és Vincze Péter is többszörös válogatottak, gólerősek, de eltérő a stílusuk. Miskolczi Márkot és Ritó Lászlót az első négy sorban bárhol használhatja az edzői stáb.

Glen Hanlon vezetőedző: „Az volt az első dolog, amit mondtunk a játékosoknak, hogy nagyobb versenyt akarunk, edzésen és a meccseken is. A játékosok is egyetértettek ezzel. Tudjuk, hogy a legjobbat kell nyújtanunk az 56 meccs alatt, hogy versenyképesek legyünk az Extraligában. Egy szinttel feljebb lépünk, ahol a játék színvonala magasabb, minden meccsen át hoznunk kell ezt. Mielőtt megérkeztem, beszéltem a játékosokkal arról, hogy mi a csapat erőssége, és azt mondták, hogy összetartó a társaság, nemcsak játékostársak, hanem barátok is, a családjaik is jóban vannak egymással. Ezt akarom folytatni, minél több játékost behozni a magba és vezérré tenni őket. Az is az erősségünk, hogy a MAC-cal együtt alig várjuk, hogy ebben a ligában játszhassunk és lássuk, hol tartunk. Ez új és plusz motivációt ad, ami már segítségünkre volt a felkészülési meccseken, így tudtunk nyerni a Kassa vagy a Vitkovice ellen. Amint felérünk erre a szintre, bárkivel fel tudjuk venni a versenyt.”

Érkezők: Duschek Dávid (Dunaújváros), Nick Crawford, Alexis Loiseau (Esbjerg, DEN), Kiss Dániel (UTE), Jamie Milam (Nyitra, Slovak Extraliga), Tomas Slovak (Chomutov, Czech Extraliga), Szirányi Bence, Vincze Péter (Fehérvár), Ryan Harrison (Colorado, ECHL), Ziga Pance (Dornbirn, EBEL), Somogyi Balázs (MAC)

Távozók: Pavuk Attila, Anssi Rantanen, Tóth Adrián, Tóth Gergő (Ferencváros), Berta Ákos (DEAC), Albert Tibor, Bernáth Milán, Kiss Bence, Köllő Roland, Szopos Ottó (HK Budapest, kölcsönben), Karda Milán (visszavonult), Colin Joe, Jarkko Leppanen, Ryan Ruikka, Peter Sakaris (ismeretlen)

Gyerehokizni