Előzetes: Brassó

2018.09.04. 16:30 |

Hamarosan kezdődik a hokiszezon. A rajtig minden nap bemutatunk egyet a magyar, illetve az Erste Ligában induló klubok közül. A sort a Corona Brasov együttesével folytatjuk.

A Brassó az előző öt szezonból négyszer bejutott a rájátszásra. A legutóbbi idényben az elődöntőig jutott a csapat. A nyáron a többi együtteshez hasonlóan a brassóiak is megerősödtek, és a bajnoki címért indulnak harcba.

A kispadra egy régi ismerős tér vissza: Kjell G. Lindqvist a 2012-2013-as idényben már volt a Corona edzője, a legutóbbi három szezonban pedig a Ferencvárosnál dolgozott. Segítője Marius Trandafir lesz, aki a Galati edzője volt legutóbb.

Kapusposzton továbbra is stabil lesz a csapat, Patrik Polc és Tőke Zoltán az előző idényben is az egyik legjobb duót alkotta. A stáb nyugodtan rotálhatja majd a kapusokat idény közben.

A Brassó a védelemben is jól áll. Cody Carlson és Craig Cescon az a két légiós, akikre biztosan támaszkodhat az együttes hátul és elöl is. Mindketten az EIHL-ben játszottak az előző idényben. Garrett Clarke is visszatér Brassóba, miután tavaly az ECHL-ben szerepelt, a kemény védő a támadósorban is bevethető. Nem ő az egyetlen sokoldalú játékos a keretben: Mihály Ede és Bíró Ottó is csatárból lett védő néhány éve. A veterán Nagy István a hátsó alakzat vezére, és fontos láncszem lehet a Gyergyótól érkező Pavlo Boriszenko is. Fiatal kora ellenére Bors Huba is biztos pontja a csapatnak, valamint a román válogatottnak is.

A támadósorban jó elegyet alkotnak a gólképes légiósok, a feltörekvő, már tavaly bizonyított fiatalok és a rutinos játékosok, akiken most nincs nyomás, hogy nekik kell a hátukon cipelni a csapatot. Új ember Brassóban a kanadai Jereme Tendler, aki Lindqvistet követte a Ferencvárostól. Két éve 60 pontot termelt, tavaly viszont 32-t, reméli, Brassóban újjászülethet. Nagy fogás a korábbi dán válogatott Henrik Nielsen, akinek ez lesz az első idénye hazáján kívül. A svéd élvonalban is több szezont töltő Mikael Lidhammar a csapat egyik legjobb gólszerzője lehet. Roberto Gliga jól teljesített tavaly, ha még tovább tud javulni, akkor óriási segítség lehet a csapatnak.Daniel Tranca, a Biró-ikrek, Gergő és Mátyás, valamint Molnár Zoltán és Zsombor Molnár is képes lehet 15-20 pontra az alapszakaszban. A Fehérvárról érkező fiatal támadó, Péter Balázs-Szabolcs abban bízik, hogy a környezetváltozás a hasznára lesz. És nem szabad megfeledkezni Zsók Leventéről és Mihály Árpádról, a két veteránról, akik már túl vannak karrierjük zenitjén, de továbbra is remekelnek a pályán, és a mellettük játszó fiataloknak sokat segíthetnek.

Kjell G. Lindqvist vezetőedző: „Az egyik erősségünk, hogy sok rutinos játékos alkotja a keretet. Olyan hokisaink vannak, akik sok helyen megfordultak Európában, tapasztaltak. A másik erősségünk, hogy remek személyiségek vannak a csapatban, igazi nagyágyúk. Jó elegyet alkotnak a játékosok. Még korai megmondani, hogy hol végezhetünk, akkor lesz tisztább a kép, ha már mindenki játszott mindenkivel. A mezőny első felében akarunk végezni, utána pedig bármi megtörténhet.”

Érkezők: Pavlo Boriszenko (Gyergyó), Cody Carlson (Dundee, EIHL), Craig Cescon (Braehead, EIHL), Garrett Clarke (Indy, ECHL), Mikael Lidhammar (Guildford, EIHL), Molnár Zoltán (Csíkszereda), Henrik Nielson (Odense, DEN), Péter Balázs-Szabolcs (Fehérvári Titánok), Jereme Tendler (Ferencvárosi TC)

Távozók: Csiki Zoltán (HK Budapest), Richard Filip (HC Bratislava, 2HL), Nagy Csaba (Gyergyó), Maksims Sirokovs (Prizma Riga, LAT), Evan Stoflet (Fife, EIHL), Imecs Attila, Mátyás Zsolt, Jere Ölander, Jevgenyij Jemeljanenko (ismeretlen)

Gyerehokizni