Egy 57. percben lőtt góllal győzött a Corona

2024.03.29. 19:50 |

A brassóiak a véghajrában elért sikerükkel egyetlen lépésre kerültek a finálétól.

A negyedik összecsapást követően az utólag egy-egy meccsre eltiltott Piché és Dalhuisen nélkül feszültek egymásnak a csapatok. A kapukban Dubeau és Rinne kezdett. Nekirontott ellenfelének a Brassó, az első percben VanWormer és Cornet is betalálhatott volna. A viharos hazai kezdés után próbálták lassítani és megnyugtatni a játékot a székelyek, nem jártak sikerrel. Az 4. percben gólt hozott a fölény: egy sarokban kiküzdött korong két gyors átadással Boriszenkóhoz került, aki a kékről a rövidbe bombázott (1-0). Ritmust váltottak a gyergyóiak, az egyedül hagyott Fejes tört előre, tiszta helyzetből leadott lövését Dubeau hárította. A Corona negyedik sora is kitett magáért, Gajdóék kishíján góllal fokozták a hazai drukkerek jókedvét. A másik oldalon Császár Hunor került ziccerbe, ő is csak a kapusig jutott. Lüktető volt a mérkőzés, felváltva alakítottak ki helyzeteket a csapatok. Cornet már elhúzta a pakkot Rinne mellett, éles szögből leadott lövése a blokkoló védőről pattant fölé. Feljebb kapcsolt a GYHK, öt az ötben is felálltak, miközben Boriszenko hatalmas ütközéssel színezte a játékot. A végén egy kontrából majdnem megduplázta előnyét a Brassó, a kapuvas kisegítette a vendégeket.

A középső felvonás is brassói lehetőségekkel indult, majd Haaranen ráfordulásos fonákemeléssel veszélyeztetett. Ismét gyorsan jött a gól: a 23. percben Sills megduplázta a hazai előnyt (2-0). Holwell kerülgette a bekkeket, lövése nem jött ki Rinnéről. Továbbra sem volt kiállítás, de a feszültség tapintható volt, rendszeresen szócsatáztak a játékosok. A 27. percben Imre Patrik keveredett a kapu elé, Dubeau eszén nem tudott túljárni. Küzdött a szépítésért a Szilassy-csapat, de az utolsó átadásokba mindig beleért egy hazai ütő, ha eljutottak a kapuig, akkor pedig Dubeau remekelt a vasak között. A meccs felénél érkezett az első kiállítás, Császár Hunor ült ki két percre. A fór nem hozott gólt, majd kirobbant a feszültség a játékosokból: Sylvestre magas ütője arcon találta az ellenfelet, a csatár az őt kérdőre vonó Szabó Krisztiánt is fellökte, 2+2 perc lett a jutalma. Nem volt elég éles a barcaságiak fórjátéka, pedig akár el is dönthették volna a mérkőzést. A kiállítás leteltekor a blokkról messzire kivágódott korong a büntetőpadról visszatérő gyergyói 81-eshez került, aki kapura tört, majd köténygóllal zárkóztatta övéit (2-1). A szépítő találat alapjaiban változtatta meg a meccset. A hajrára GYHK-emberelőny maradt, gyors korongjáratással elmozgatták a védőket, Sylvestre keresztpasszát Orban vágta az üres kapuba (2-2).

A záró harmadban kezdhettek mindent elölről a csapatok. Továbbra sem volt óvatoskodás, mindkét együttes a győzelemért ment. Az utolsó tíz perchez érve még nem született döntés, csak helyzetekig jutottak a játékosok. Imre Patrik ziccerére Zagidullin felelt, majd Sills remek cselekkel becsapta őrzőit, Rinnét már nem tudta mattolni. Nem csökkent a tempó, támadás támadást követett. A hajrá kezdetén Blackwater ütőjében maradt a győztes gól, ismét Rinnét kellett kiemelni. Az 57. percben aztán őt is utolérte a kapussors, Valchar háttal állva, zseniális mozdulattal szabadította ki a korongot a sarokból, Cornet VanWormerhez továbbított, aki köténygóllal eldöntötte a mérkőzést (3-2). A hátralevő időben előbb DiDiomete kotorászott Dubeau kapuja előtt, majd jó hazai védekezés következett. Bodóéknak nem volt esélyük egyenlíteni, sőt, sokáig Rinne sem tudott lejönni. Leperegtek az utolsó másodpercek is, a dudaszó után nagy volt az öröm brassói oldalon, kulcsmeccset nyertek a kék-sárgák. A GYHK kétgólos hátrányból még talpra állt, ennél többre viszont nem jutott. A székelyek vasárnap, hazai jégen nyújthatják hétmeccsesre a szériát.

Corona Brasov–Gyergyói HK 3-2 (1-0, 1-2, 1-0)

Dave MacQueen vezetőedző, Brassó:

"Nagyon tetszett az első harmadunk, nagyon sok jó dolgot csináltunk. Viszont az időt jobban kell menedzselnünk. Ha jól emlékszem, négy másodperc volt hátra az emberelőnyükből, és mi elkezdtünk játszani a slotban, nem ahhoz a játékoshoz került a korong, akihez szerettük volna. A Gyergyó emberelőnye nagyon jó, egyébként is képességekben nagyon jó és gyors játékosok alkotják a csapatukat, mi viszont ma adtunk nekik egy esélyt. Jól járatják a korongot, máris 2-2 volt az állás. De elmondtam a srácoknak a második harmad végén: ez bizony az, aminek látjuk: a rájátszáshoki, abból is a legjobb. Két jó csapat, és egyik se fogja feladni. A harmadik harmadban léptünk is egyet előre, és alapvetően ma tényleg több jó dolgot csináltunk, mint rosszat. Meg lőttünk egy hatalmas gólt. Ami valóban tetszett, az az utolsó két perc, és ahogy tartottuk a végén az eredményt."

Szilassy Zoltán vezetőedző, Gyergyó:

"A Brassó abszolút playoff hokit játszott, mi egyáltalán nem. Az első negyven perc szörnyű volt. Ezért is mondom azt, hogy a hoki igazságos. Ők nyertek, jogosan. Nekünk egy jó harmadunk volt, az utolsó, miközben ők jobb munkát végeztek az első kettőben. De jól mutatta a mai meccs azt is, hogy jó csapat vagyunk, hiszen a semmiből tudtunk gólt lőni, visszajöttünk. Három perc alatt. A harmadik harmadban jó játékot mutattunk, de a végén ők lőtték a győztes gólt. Vasárnap folytatódik a harc, Gyergyóban ismét találkozunk, kedden pedig visszatérünk ide."

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV