Dubeau-shutouttal szerezte vissza a szériaelőnyt a Brassó

2024.03.26. 20:08 |

A címvédő gyergyóiak hazai jégen nem tudtak betalálni az elődöntő harmadik mérkőzésén, így összesítésben 2-1-re vezet a Corona.

Gyergyói oldalon eltiltását követően visszatért a csapatba DiDiomete, Sárpátki és Tamminen viszont nem húzott szerelést. A harmadik találkozóra Szilassy mester hivatalosan Szigetiék sorát jelölte ki első csapategységként. Dave MacQueen nem változtatott az elődöntő második összecsapásához képest. Természetesen ezúttal is Rinne és Dubeau tevékenykedett a vasak között.

Hajszálnyival jobban kezdett a Corona, a kisebb mezőnyfölény viszont nem mutatkozott meg helyzetekben. Az idő előrehaladtával éledezett a GYHK is, előbb Vincze húzta kapura fonákkal, majd Bodó próbált meg túljárni Dubeau eszén éles szögből. A 6. minutumban emberfórban támadhatott a címvédő, Bodóék különösebb veszély nélkül játszották meg az előnyt. Egyenlő létszám mellett a brassóiak is két helyzettel válaszoltak Vinczéék próbálkozásaira, először Rinnének Cornet elől kellett felkapnia egy ide-oda pattogó korongot, majd Zagidullin hibázta el önerőből kialakított szólóját. A 12. percben Raymond kapott kisbüntetést, a Brassó hamar kihasználta speciális játékhelyzetét: Boriszenko eresztette el a kék vonalról, a pakk Rinnéről a bal oldali bedobókörben helyezkedő Kóger elé pattant, a látogatók 21-ese pedig magabiztosan a hálóba helyezett (0-1). A korongbedobás után egy lendületes akció végén Fejes puffantott vasat középtávolról, ezt követően is lendületben maradt a GYHK, az erdélyi támadók viszont csak helyzetekig jutottak. A 16. minutumban perc Ádám Zsolt szabálytalankodott, öt a négyben Valchar révén rendkívül közel jártak a másodikhoz a vendégek. A játékrész végén még emberfölényes szituációban veszélyeztethetett a Gyergyó, két egyéni próbálkozással operáltak a hazaiak – előbb Szigeti kamatoztatta sebességét, néhány másodperccel később pedig Császár nem tudta gólra váltani betörését.

Áthúzódó gyergyói emberelőnnyel és Fejesék nagyobb helyzetével startolt a középső etap, óriási GYHK-lehetőségek maradtak ki, a tűzijátékot Szigeti remek, ámde elhibázott egyéni akciója zárta. Óriásit ment a székelyföldiek 15-öse, Szigeti ezúttal messziről próbálkozott, a kipattanót Mesikämmen nem tudta a kapuba tunkolni; majd ismét Szigeti lépett elő főszereplővé, a 24 éves csatár sokadszorra bontotta meg az ellenfél felállt védelmét, lövése végül milliméterekkel kerülte csak el a vasat. Ezt követően MacQueen legénysége is rendezte sorait, Valchar húzott befelé a jobb oldalról, Rinne a helyén volt. Még ugyanebben a cserében egy palánkról visszavágódó korong váratlanul Cornet elé pattant, aki ennek köszönhetően farkasszemet nézhetett Rinnével, ám a sárga-kékek légiósa nem tudta kilőni a felsőt. A 38. minutumban elszabadultak az indulatok: a találkozó kommentátora épp másodpercekkel korábban közölte a nézőkkel, hogy Sylvestre és Dubeau kiváló viszonyt ápolnak a civil életben, ám a playoffban nincs barátság – az előző információk tudatában némileg meglepő módon pont a két kiválóság akadt össze egymással, ráadásul a barcaságiak hálóőre hátulról leterítette jóbarátját. Természetesen a többieket sem kellett félteni, a csetepatéba gyorsan beszállt még Dalhuisen, Bors és Holwell is, mindannyijukat kisbüntetéssel jutalmazták a játékvezetők.

Az 50. percben kettőre duzzadt a vendégelőny: Zagidullin remek ütemben Sillshez továbbított, a brassói óriás középről eleresztett bombája Rinne felszerelése mellett utat talált a hálóba (0-2). A hátralevő időben mindent megpróbáltak az erdélyiek a szépítés érdekében, de a Corona kiválóan menedzselte a mérkőzést: ha kellett, akkor Kógerék jól pörgették az időt, vagy akár csúsztak-másztak emberhátrányban, több önfeláldozó blokkokat bemutatva; ha pedig a hátvédek is tehetetlennek bizonyultak, akkor Alex Dubeau óriási védéseket bemutatva az egész találkozó során mentsvárat jelentett csapatának. A Brassó ezzel visszaszerezte előnyét a szériában (2-1), az elődöntő negyedik mérkőzését szerdán rendezik 17:30-tól, ahol a GYHK hazai közönség előtt az egyenlítésért, Dave MacQueen csapata pedig harmadik győzelméért léphet tehát jégre.

Gyergyói HK-Corona Brassó 0-2, (0-1, 0-0, 0-1)

Strenk Hunor másodedző, Corona Brasov:

"A mi szánk íze szerint alakult a mérkőzés, volt egy játéktervünk, és ezt nagyjából sikerült is kivitelezni. Az első harmadban kicsit több lehetőséget tudtunk kialakítani, mint a Gyergyó, aztán a második harmadot már az oda-vissza játék jellemezte. Helyén volt a védekezésünk, jól blokkoltunk, jól takarítottunk a kapus előtt, szereztünk egy nagyon fontos gólt, a másodikat, összességében ez volt a kulcsa a győzelmünknek."

Szilassy Zoltán vezetőedző, GYHK:

"Hozzávetőleg 67 próbálkozásból 19 ment kapura, ez az, amin feltétlen javítani kell. Az előnyünk ma nem működött, megtettük a lépéseket az egyenlítéshez, de valamiért nem ment. Ezt a valamit kell reggelre megtalálni. Sokkal jobban kell ásni, kaparni, fájdalmakat okozni az ellenfél kapuja előtt, és akkor góllá érnek a támadásaink."

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV