Drámai végjátékban nyert, így már 2-0-ra vezet az FTC a döntőben!

2023.03.21. 20:21 |

A hazai csapat 59:45-ig vezetett Sylvestre előnyös góljával, ám a Fradi 15 másodperccel a vége előtt 6 a 4-ben kiegyenlített, a túlóra elején pedig a döntőben harmadik találatát szerző Marva a második meccset is megnyerte a zöldeknek.

Mindkét vezetőedző a megszokott összeállításokkal vágott neki a döntő második mérkőzésének. Sárpátki Tamás továbbra sincs hadra fogható állapotban, a magyar válogatott támadót ezúttal is DiDiomete helyettesítette a második sorban. A vasak között újfent Rinne és Arany tevékenykedett.

Közönségkorcsályázásnak ezúttal nyoma sem volt, tapintani lehetett a feszültséget a pályán és a nézőtéren egyaránt. A játékrész első felében a Gyergyó letanyázott ellenfele harmadába, Aranynak többször is közbe kellett avatkoznia. A folytatásban maradt a hazai fölény, Vincze tartotta bent a pakkot a támadóharmadban, majd Sylvestre-höz továbbított: a gyergyói cselgép maroknyi területen egy leheletfinom megoldással húzta át magát Nagy Gergőn, s tette fonákjára a pakkot, a légiós védjegyévé vált mozdulat azonban ezúttal csak kapuvasat eredményezett. Az első tíz percben a Fradi ellentámadásokkal operált, egy villámgyors kontra végén Sointu tévesztett néhány centit. Az etap derekán éledezett a Ferencváros, a zöld-fehérek jobban megbecsülték a pakkot, ezáltal több időt is töltöttek Rinne ketrece előtt. Egy ízben Turbucz kis híján megtréfálta a finn hálóőrt, az FTC 88-asa a kapunak háttal állva, a lábai között bravúrosan húzta kapura a játékszert. Az utolsó 5 minutumban többnyire a mezőnyjáték dominált, a végén Tranca és Orban lódult meg kettő az egyben, de a magyar támadó átadása az aranysisakos mögé érkezett, így odalett a nagy lehetőség.

A második harmad egy áthúzódó GYHK-emberfórral indult, Bodóék nem tudtak nagy helyzetet kialakítani. Alig térhetett vissza Hrabal a büntetőpadról, a 23. percben Tóth Adrián kisbüntetése révén ismét hátrányba került a Ferencváros, ráadásul alig kevesebb, mint kettő perccel később Sailio is a kiállítottak sorsára jutott. Bodó ugratta ki Császárt, aki egy az egyben vezethette rá Aranyra, de a fiatal csatár a kapu mellé puffantott. A hátralévő szimpla fórt ügyesen játszotta meg a GYHK, viszont a hazaiak néha mintha belehaltak volna a szépségbe, így nem juttattak megfelelő mennyiségű korongot Arany kapujára. A folytatásban Bodó és Sylvestre szemkápráztató cseleket mutattak be, a házigazdák 81-ese hobbit űzött a kötények kiosztásából. A 33. minutumban Haaranent állították ki a játékvezetők, Nagy Gergőék rendkívül effektíven és célratörően játszották meg az előnyt, minden szögből tüzeltek, ennek következtében Kulmala egy kipattanót majdnem a gólvonalon túlra kotort. 6 perccel a vége előtt Nagy Gergő eladott korongját Sándor-Székely fülelte le, hajmeresztő pillanatok játszódtak le a budapestiek kapuja előtt. 15 másodperccel a harmadzáró dudaszó előtt megtört a jég Szilassy Zoltánék szempontjából: ugyancsak emberfórban támadott a Gyergyó, Bodó egy keresztpasszal találta meg Sylvestre-t, aki a bedobókör környékén átvette a pakkot, majd egy irgalmatlan nagy bombával kipókhálózta a hosszú ficakot (1-0).

A záró felvonásban lendületben maradtak a házigazdák, Tranca két ízben is veszélyt jelentett Arany ketrecére. 10 perccel a vége előtt fokozta a nyomást a Ferencváros, Tóth Gergő tette kapura a korongot kiszorított szögből, Rinnének nem sikerült ráfeküdnie a játékszerre, így Tóth Adrián hajszál híján a kapuba kotorta a pakkot – a tehetetlen hálóőrt hátvédjei segítették ki végül. A hátralevő időben is FTC-fölény érvényesült, Fodor Szabolcs együttese a legfelsőbb sebességfokozatba kapcsolt, a piros-fehérek pedig mintha levették volna lábukat a gázpedálról. 3 perccel a vége előtt Betteridge révén járt rettentő közel az egyenlítéshez a Ferencváros, később Nagy Gergő előtt adódott újabb nagy lehetőség. A végén még Arany is lekorcsolyázott, és pont úgy, mint a második etapban, ezúttal is 15 másodperccel a vége előtt jött a dráma: Kulmala korcsolyázott le az alapvonalig, a honosított támadó visszakészített Betteridge-hez, aki mértani pontossággal, középtávolról a hálóba juttatta a pakkot (1-1). Következhetett a döntő első túlórája.

A hosszabbításban aztán újra az FTC örülhetett: a 64. minutumban egy bulielhozatalt követően Marvához került a korong, a finn bekk pedig a kék vonal közeléből tüzelt, Rinne nem láthatott semmit, így a pakk utat talált a kapuba (1-2). Ezzel a Ferencváros 2-0-ra vezet a párharcban, folytatás pénteken, magyar idő szerint 19:30-kor, ezúttal már a Tüskecsarnokban.

Nyilatkozatok

Szilassy Zoltán, vezetőedző, GYHK: „Megvoltak a lehetőségeink, hogy gólokat lőjünk még, nem mondanám, hogy ráültünk az eredményre, jégkorongban ezt nem teheted meg. Az utolsó tíz percben a Fradinak jönnie kellett, mi pedig óvatosabbá váltunk, amiből lett egy nagy nyomás, végül pedig egy támadóharmadban elvesztett korongból ki tudtak egyenlíteni. Hosszabbításban a szokásos, vagy ide, vagy oda, forgalmat generáltak a balkörös támadó harmadból, és jól is lőnek fentről, mind az öt góljukat fentről lőtték ezen a két meccsen. 0-2, ilyen helyzetben nem voltunk, semmi mással nem kell most foglalkozni, csak a harmadik meccsel.”

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: “Ez ma összességében, semleges szemmel nézve egy jobb hokimeccs volt. Az első harmadban nagyon ránk jött a Gyergyó, ott pedig az volt a tervünk, hogy éljük túl, ami sikerült is. A második harmadban egy kicsit eltértünk a játéktervtől, de számos kiállításunk is volt, ezek közül egyet kihasznált a Gyergyó. Átbeszéltük, hogy miként jöhetnénk vissza, ezt pedig a srácok meg is valósították, nyomni tudtunk a harmadik harmadban. Az egyenlítéssel visszajöttünk a mérkőzésbe, majd pedig egy buli után a győztes találat is meglett. Az volt a kulcs, hogy a harmadik harmadban visszataláltunk a játékunkhoz.”