Drámai meccsen egy hajszál döntött, búcsúzik az elittől a válogatott

2023.05.22. 22:57 |

A magyar válogatott 3-1-re is vezetett, de végül szétlövésben kikapott Ausztriától utolsó világbajnoki meccsén. Így 3 pontot szerzett a csapat, ám kiesett.

Ahogyan arra előzetesen is számítani lehetett, maradt tétje a világbajnokság tamperei csoportjának hétfő esti mérkőzésének. A Magyarország-Ausztria meccs győztese jövőre is a világ legjobb tizenhat csapata között bizonyíthat. A mieink keretéből ismét Kóger, Arany és Szirányi maradt ki, csakúgy, mint Dánia, Franciaország és Finnország ellen. A sérült Nagy Krisztián helyett, az utólag behívott fehérvári csatár, Németh Kristóf került be.

Pozsgai kiállításával kezdődött a mérkőzés, Erdély jóvoltából viszont mi tudtunk előbb veszélyeztetni. Majd Schneider próbálkozását Bálizs hárította. A kivédekezett emberhátrány után kijött a magyar csapat a szorításból, és sorra alakította ki a helyzeteket: Németh, Sebők és Hadobás is lőtt. A 9. percben góllá érett a magyar nyomás: Erdély passzolta a kapu elé a korongot, Sofron pedig kapásból a kapuba továbbította azt. Két perccel később Sebők kapott kiállítást, aminek a végén Rossi korcsolyázott végig a pályán, és lőtt a magyar kapuba. Maradtak támadásban a gól után az osztrákok, Bálizs védett kétszer is egy kavarodás után. A harmad végén a Raffl szabálytalansága után mi is emberelőnybe kerültünk: Sebők és Sofron kapáslövését is védte Starkbaum. Végül megtört a jég, és emberelőnyben is betalált a világbajnokságon a magyar válogatott: Sebők kapura tett korongjába Sofron tette bele a lehető legjobban az ütőjét, ezzel megszerezve saját maga, és a mieink második gólját. 

A középső felvonás elején Zwerger kapott tisztán egy passzt a magyar harmadban, majd tette tovább Schneidernek, akinek a lövését Bálizs védte hatalmas bravúrral. A 25. percben újabb gólnak örülhetett a népes magyar szurkolótábor: Terbócs takarta nagyon jól a kilátást Starkbaum előtt, aki így semmit sem láthatott Horváth Milán bombagóljából. Két perccel később Bálizs nem tudott ráfeküdni a pakkra, amelyet végül Strong kotort be a kapuba, ezzel 3-2-re módosítva az eredményt. A harmad közepén Sofron kapott egy gyönyörű kiugratást, majd tette tovább Erdélynek, aki az oldalhálót találta el. Öt perccel a játékrész vége előtt Sebőköt másodjára is kiküldték két percre, ezzel nehéz perceket okozva a magyar csapatnak. Hét másodperccel a hátrány vége előtt Haudum lőtte ki kapásból a rövid felsőt, amivel kiegyenlítette a mérkőzést. 

Magyar emberfórral kezdődött a záró harmad: Raffl ült ki másodjára is a büntetőpadra. Sok helyzetet nem hozott az emberelőny: egyedül Papp tudott veszélyes lenni a kapura. Két perc múlva Bartalis piszkált bele egy korongba, ami éppen, hogy nem csúszott be az osztrák kapuba. A 47.percben Nissner tüzelt a kék vonalról, ami Bálizs lepkésében landolt. A játékrész közepén Rossi tudott befordulni a kapu elé, Bálizs a jobb lábával védett. Hat perccel a vége előtt Vincze húzta rá a korongot váratlan helyzetből, Starkbaum résen volt. Az 56. percben Hári adott zseniális passzt Sebőknek, aki kiszorított helyzetből a felső kapuvasat találta el. Az utolsó percekben Bálizsnak kellett még védenie, de több gól nem született a rendes játékidőben, így jöhetett a három a három elleni hosszabbítás. 

Fél perc sem telt el, amikor létszámfölényben mehetett Sebők és Sofron, utóbbi lövését védte Starkbaum. A magyar válogatott végig jobban játszott a ráadásban, az osztrákok csak az utolsó percben jutottak el helyzetig, de több gól egyik oldalon sem született, így jöhettek a büntetők. Az első körben Papp kihagyta, Ganahl belőtte. Galló és Schneider is hibázott a következő körben. Hári és Rossi sem tudott betalálni. A negyedik körben Nagy is hibázott, Heinrich viszont belőtte, így Ausztria nyert, és bennmaradt a világelitben, a mieink jövőre a divízió 1/A-s világbajnokságon szerepelnek majd.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV