Don MacAdam: Magasabb fokozatra kell kapcsolni

2024.04.07. 16:00 |

A férfiválogatott szövetségi kapitánya szerint arra kell koncentrálni az áprilisi összetartás során, hogy hatékonyabbá váljon a csapat támadójátéka. Ha emellé a speciális egységek is felnőnek a feladathoz, felkészülten várhatjuk a bolzanói világbajnokságot. Don MacAdammel beszélgettünk a válogatott programjáról.

Hogy telt az elmúlt időszak a szövetségi kapitány számára?

Az Erste Liga mérkőzéseit figyeltem a helyszínen, amennyire csak lehetőségem volt, és figyelemmel kísértem azoknak a játékosoknak a szereplését, akik külföldön játszanak. Emellett ott voltam a Fehérvár ICEHL-mérkőzésein, elvégre meghatározó számban vannak jelen a válogatottban az ottani magyar játékosok, örömmel figyeltem a szereplésüket. Ami pedig az utolsó két hetet illeti: már tartottunk kisebb, 6-8-10 fős foglalkozásokat azoknak a játékosoknak, akik már nem érdekeltek a bajnokságaikban. Három délelőttöt Fehérváron, három délutánt a Tüskecsarnokban edzettünk, a fiúk keményen és jól dolgoztak.

Hogyan látja az Erste Liga eddigi történéseit?

A negyeddöntők közül csak egy végződött söpréssel, ez is jelzi, hogy a csapatok közel vannak egymáshoz, versenyképes a liga, de a sebessége és tempója elmarad a nemzetközi bajnokságoktól, azoktól a sorozatoktól, ahol leendő világbajnoki ellenfeleink játékosai edződnek. Fontos lesz tehát, hogy a játékosaink egy kicsit magasabb tempóra kapcsoljanak a válogatottban. Az ICEHL sokkal közelebb van ahhoz a sebességhez, ami majd vár ránk, és amit kívánatos lesz elsajátítani, ha sikeresen akarunk szerepelni a világbajnokságon.

Meglepte, hogy a Fehérvár végül nem jutott tovább az elődöntőbe?

Minden hazai, Pustertal elleni mérkőzésen ott voltam, az ellenfélnél játszott néhány olyan játékos, akit magam is edzettem korábban. Látni kell, hogy ez egy jó csapat, ahogyan a Fehérvár is az persze, közel voltak, hét nagyon jó meccset játszottak egymással.

Az U20-as bajnokságban viszont egy magyar csapat, az Újpest ért a csúcsra. A mindent eldöntő meccsen is ott volt, ön adta át a díjakat. Mit szólt az újpestiek sikeréhez, látott-e olyan játékost, aki később majd a felnőttválogatott tagságért is versenyben lehet?

Az ő sikerük egy kiváló példa arra, milyen az, amikor jobb képességű játékosok alkotnak egy csapatot. Az U20-as keretből többen is jó pár mérkőzést játszottak az Erste Ligában idén, 17-18 évesen, és fel is tudták venni a versenyt a felnőtt, erőben előrébb járó férfiakkal. Nagyon pozitív volt számomra figyelni az újpestiek játékát, ahogyan az edzőékét is, akik közül van, aki a korosztályos válogatottaknál is dolgozik. Nagyszerű meccs volt a döntő, ez a közös bajnokság pedig kiváló lehetőség volt nemcsak arra, hogy csapatként alkossanak maradandót, hanem arra is, hogy az egyéni képességeiket fejlesszék. Igen, egy-két éven belül többen is odaérhetnek a felnőttválogatott keretbe.

Ami a mostani keretet illeti: a kihirdetett névsor a végleges vb-keret?

Annyiban az, amennyire lehetséges, a sérülések pro és kontra még befolyásolhatják az összetételét.

Farkas Roland személyében egy új arcot köszönthetünk a kapusok között, már ami az eddigi idei kereteket illeti.

Roland ott volt velünk a decemberi összetartás és a klagenfurti torna alkalmával, ő egy kiváló képességű kapus, aki nagy szerepet vállalt a BJA idei eredményességében, örülünk, hogy vele dolgozhatunk. Vay Ádám jelenleg sérült, ha a jövő hétre felépül, reméljük, hogy csatlakozhat, de meg kell vizsgálni az állapotát. Hetényi Zoltán jelezte, hogy egyetemi tanulmányai miatt nem tud most rendelkezésre állni, Rajna Miklós pedig műtét előtt áll. Két remek kapus nem lehet velünk, viszont ez egy nagy lehetőség mások előtt, hogy bizonyítsanak.

Az ECHL-ben szereplő Garát Zsombor sem tagja most a keretnek. Mi az oka ennek?

Kapcsolatban állunk vele, a csapatának, a Worchester Railersnek hat mérkőzése van hátra, az utolsó playoff helyekért harcolnak. Jelezte, hogy szívesen csatlakozna hozzánk, amennyiben lesz rá lehetősége. Ha a csapata nem jut be a rájátszásba, ott lesz már a norvégok elleni két mérkőzésen.

Az olimpiai kvalifikációs torna után bizonyára mérleget vontak a stábbal, a konzekvenciákat is megfogalmazták a csapat játékával kapcsolatban, melyek voltak ezek?

Először is, ha nem is úgy, ahogy terveztük, de ott vagyunk a következő selejtezőtornán, ez egy újabb lehetőség a válogatott számára. Amit leginkább hiányoltunk a budapesti tornán, az egyértelműen a hatékony és minőségi támadójáték. Japán ellen jobbak voltunk, de nem találtuk meg azt a gólt, ami a győzelmet eredményezte volna. Muszáj javítani a támadójátékon, egyébként erre helyeztük a fő hangsúlyt a múlt heti és e heti foglalkozásokon is. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egyszerű elemekről van szó, de ezeket muszáj elsajátítaniuk a játékosoknak, mert így lesz több lehetőségük a gólszerzésre. A magyar jégkorongban alapvetően is probléma mindez, a játékosok küzdenek vele, pontosabbnak, hatékonyabbnak kell lenni. A világbajnokságon még nehezebb dolgunk lesz, hiszen topkapusok, topvédők jönnek majd velünk szembe, javulnunk kell, nincs mese.

Ez lesz a fókuszban az összetartás első hetében és a következőkben is?

Az első héten leginkább az lesz fókuszban, ami általában a szezon elején is van: tudni kell, hogy mindenki tisztában van-e azzal, mit játszunk védekezésben. Az első edzéseken ezt fektetjük le, majd elutazunk Lengyelországba, hogy aztán újabb itthoni edzések következzenek a norvégok elleni két fehérvári mérkőzés előtt. A programunk, úgy érezzük, kiváló ahhoz, hogy elvégezzük azokat a feladatokat, amiket szeretnénk. Először a védekezéssel foglalkozunk, majd elkezdünk arra koncentrálni, hogyan szerezzünk gólokat. Novemberben, decemberben és februárban is – ahogyan a jégkorongban folyvást – bebizonyosodott, hogy a speciális egységeknek is óriási szerepük van az eredményességben. Az emberelőnyök kihasználása és a hátrányok kivédekezése kulcskérdés, elég csak a tavalyi, osztrákok elleni A-csoportos világbajnoki mérkőzésünkre gondolni, ahogy az osztrákok két előnyt is kihasználtak.

Miért pont a lengyelekkel játszunk a felkészülés elején?

Egyrészt kiváló a kapcsolatunk a lengyel szövetséggel, másrészt úgy érezzük, a lengyel egy olyan válogatott, amely tökéletes első ellenfélnek. Decemberben játszottunk velük Klagenfurtban, nem tudtuk gólt szerezni, most lehet javítani. Nekünk a felkészülés elejétől a legjobb játékunkat kell nyújtani, olyan ellenfelekkel találkozunk, akik erre rákényszerítenek bennünket, szerintünk így a helyes építkezni. Minden egyes mérkőzés egy esély, amivel élni kell, hogy felkészülve érkezzünk meg a világbajnokságra. A norvégok elleni két fehérvári mérkőzés már egy másik kategória lesz. Mindig nehéz egy div-1-es csapatnak A csoportos ellenfelet találnia a felkészülés idejére, hiszen ők értelemszerűen szintén A csoportos csapattal találkoznának. Mi most szerencsésnek érezhetjük magunkat, ahogyan remek lehetőség lesz majd az olaszok elleni edzőmeccs is, közvetlenül a világbajnokság előtt.

Mit gondol a norvégok elleni mérkőzés körítéséről, elvégre egy nagy mérföldkőhöz értünk a fehérvári és a magyar jégkorong történetében – gondolok itt az Alba Aréna felavatására.

A szurkolók, a csapat és a város számára is más dimenzióba kerül majd a fehérvári jégkorong, generációs élmény lesz az új csarnokban mérkőzésre járni. Gyönyörű a létesítmény, teljesen más lesz ezentúl egy ICEHL-meccs hangulata, atmoszférája, másként fogadja majd be az élményeket egy hokibarát és persze a játékosok is. Megtisztelő, hogy a magyar válogatott avathatja fel a csarnokot.

Mi lesz a cél a magyar válogatott számára a világbajnokságon?

Mindent figyelembe véve: a magyar válogatott egy divízió 1/A-s válogatott. Ahogyan az U18-as és az U20-as válogatott is ebben a divízióban játszik. A felnőttválogatottnak háromszor sikerült a feljutás, és természetesen, ha egy válogatott már megjárta ezt a magasságot, nem lehet más a célja, mint oda visszakerülni. Nem hiszem, hogy opció lehet csak elutazni egy világbajnokságra mindenfajta cél és motiváció nélkül, nem is gondolom azt sem, hogy bármelyik játékosunk így indulna neki a felkészülésnek. A fehérorosz és az orosz válogatott kizárása új helyzetet teremtett a nemzetközi jégkorongban, bízom abban, hogy a magyar játékosoknak lehetőségük lesz minél magasabb szinten tapasztalatokat szerezniük az elkövetkezendő időszakban.