Don MacAdam: Akkor leszek elégedett, ha továbbjutunk

2024.02.01. 18:00 |

A férfiválogatott szövetségi kapitánya nagyon örül annak, hogy szinte minden játékos rendelkezésre áll a februári nemzetközi szünetben. A mieink a Tüskecsarnokban játszanak olimpiai selejtezőt, sorrendben Spanyolország, Litvánia és Japán ellen.

A novemberi Sárközy Tamás Emléktorna, valamint a decemberi osztrák túra után ismét találkozik a magyar válogatott kerete, ráadásul fontos és nagy presztízsű tétmérkőzések alkalmából: február 8. és 10. között a Tüskecsarnokban rendezik az olimpiai selejtezők harmadik körének egyik tornáját (a G-csoport küzdelmeit). Don MacAdam szövetségi kapitányt kérdeztük a várakozásairól.

Hogy tetszett a Magyar Kupa végjátéka? – érdeklődtünk a kapitánytól, aki végig ott volt a Vasas Jégcentrumban rendezett BAUER Magyar Kupa Négyes Döntőn, és díjakat is adott át.

Reménykedtem abban, hogy a mérkőzések egy kicsit szorosabban alakulnak, illetve abban is – talán ezzel nem vagyok egyedül –, hogy egy kicsit több magyar játékost láthatunk a jégen. A Fehérvárnak jár a maximális elismerés, egyértelműen a legjobb csapat volt ezen a hétvégén, nagyon jól játszottak.

Jót jelent ez a válogatottnak? Mármint, hogy négy sikertelen kupadöntő után a Fehérvár, amelyben meghatározó magyar válogatottak szerepelnek, meg tudta nyerni a kupát, így a játékosok sikerélménnyel érkezhetnek az összetartásra?

Nyilvánvalóan ez egy pozitív hatást válthat ki, hiszen a Fehérvár adja a legtöbb válogatott játékost. Természetesen azok, akik egy sikerélményből érkeznek, lendületbe kerülhetnek, bármelyik csapatról is van szó. Lenyűgöző egyébként az az edzői munka, amit Kiss Dávid és a stáb végez a csapat mellett. Rendre úgy változtatnak az összeállításon például, hogy az jó eredményeket hoz. Nagyon jól edzett csapatról van tehát szó, várom, hogy velünk legyenek a fehérvári játékosok, és persze várjuk a többieket is.  

Kiss Dávid is ott lesz a kispadon ezúttal másodedzőként.

Decemberben Szilassy Zoli és Vas Marci volt a csapat mellett, reméltem, hogy Dávid hamarabb tud csatlakozni, de a klubkötelezettségek miatt ez nem volt korábban biztosított. De nagyon örülök, hogy most van lehetőség arra, hogy együtt dolgozzunk. Nagyon tehetséges, fiatal edzőről van szó, aki remek munkát végez és nagy jövő előtt áll.

Az Erste Liga közepén járunk, a csapatok nagy menetelésben voltak, januárban rengeteg mérkőzést játszottak.

Őszintén szólva jobban örülnék, ha januárban kevesebb mérkőzés lenne, a múlt héten például minden Erste Liga-csapat három meccset játszott, és egy csapat kivételével ez ezen a héten is így lesz, ráadásul vasárnap is lesznek meccsek, hétfőn pedig már találkozunk az edzőtáborban. A jövőben szerencsésebb lenne, ha a válogatott szünetek előtti időszak nem lenne ennyire zsúfolt.

Mennyire volt könnyű a mostani keret kialakítása? Úgy tűnik, nincsenek sérülések és lényegében mindenki rendelkezésre áll.

Szerencsés helyzetben vagyunk. Legutóbb voltak hiányzók, akik különböző okok miatt nem tudták elfogadni a meghívót, a klubjukban maradtak, most viszont az olimpiai kvalifikációs tornáról van szó, egyben az utolsó edzőtáborról és felkészülési lehetőségről a világbajnokság előtt. Nagyszerű hír, hogy majdnem mindenki velünk van. Fontos a klubcsapat, de a legfontosabb csapatnak a nemzeti együttesnek kell lenni, minden magyar játékos számára. Pozitív dolognak tartom, hogy fiatal játékosok is megtalálják a helyüket és kiharcolják a kerettagságot a felnőttválogatottban, így például az idén az U20-as vb-n is szerepelt Nemes Márton, valamint Hadobás Zétény, Ortenszky Tamás vagy a még szintén mindig fiatal Horváth Milán.

Mi lesz a fókuszban a három nap alatt? Mire lesz elegendő ez az idő?

A többi csapat számára is ennyi idő áll rendelkezésre, szóval ez a versenysorozat ilyen értelemben fair, igaz, a japán válogatott már Budapesten készül, így ők egy kicsit jobb helyzetből várhatják a tornát. A mi játékosaink viszont meccsben vannak, ha csak épp a fehérváriakra gondolok, jó kezekben is vannak. Ebben a három napban arra kell figyelnünk, amire legutóbb is: a válogatott struktúrájába, szisztémájába kell átültetni a játékosokat, a saját rendszerünket kell tovább építeni. Szerintem a kiindulási alap megfelelő, jó helyzetben vagyunk.

Mire számíthatunk az ellenfelektől, Spanyolország, Litvánia és Japán válogatottjától?

Mindannyian az olimpiai kvalifikációért küzdenek, ebben a sorozatban szeretnének minél tovább jutni, ilyen értelemben mindegyik csapat számára nagy és izgalmas kihívás ez a torna. Mindannyian a saját nemzetüket képviselik. Semmi másra nem számítok, mint nehéz ellenfelekre és nehéz mérkőzésekre.

Mikor lenne elégedett?

Ha megnyernénk a csoportot és továbbjutnánk a következő kvalifikációs körbe.

Vélhetően a Japán elleni meccs lehet a legnehezebb.

Az eddigi tapasztalatok alapján igen, ráadásul nagyon felkészült edzővel bírnak. De ne feledjük, hogy a litván válogatottnak is remek edzője van, a játékosok magas szinten és minőségi bajnokságokban játszanak. A spanyol nemzeti csapat is nagyon jól felkészített, a szövetségi kapitány, Antoine-Lucile Basile Magyarországon is jól ismert, itt is dolgozik, készen fognak állni, semmi kétségem sincs efelől. Könnyű meccs nem lesz ezen a tornán, de tudjuk, hogy mi vezethet a sikerhez, a győzelemhez. Nem az ellenfelek játékára, hanem a saját játékunkra kell összpontosítanunk és arra, hogy magabiztosak legyünk és higgyünk abban, amit meg akarunk valósítani.

Az Olimpiai Kvalifikációs Torna programja, 3. kör, G-csoport:

Február 8., csütörtök, 15.00 Litvánia–Japán
Február 8., csütörtök, 18.30 Magyarország–Spanyolország

Február 9., péntek, 16.30 Spanyolország–Japán
Február 9., péntek, 20.00 Magyarország–Litvánia

Február 10., szombat, 16.30 Litvánia–Spanyolország
Február 10., szombat, 20.00 Japán–Magyarország

A jegyeket csak online, az Eventim felületén lehet megvásárolni.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV