DEAC-Fehérvár döntő lesz a Tippmix Magyar Kupában

2021.04.02. 19:03 |

A házigazda debreceniek hosszabbításban verték a címvédő FTC-t, a két, külföldi bázisú ligában érdekelt két együttes csatájából pedig a fehérvár jött ki jobban.

DEAC–FTC-Telekom 2-1 (1-1, 0-0, 0-0, 1-0) - hosszabbítás után

A Tippmix Magyar Kupa első elődöntője, a magyar bajnok FTC és az ezüstérmes mérkőzése előtt adták át az érmeket és a kupát a csapatoknak.

A debrecenieknél nem épült fel Novotny, a Fradi pedig Hodgmanre nem számíthatott. Nyíltsisakos játékot hozott az első harmad, sok helyzettel mindkét oldalon. Az FTC Kulmala góljával szerzett vezetést, a finn jól ért bele egy lövésbe. A DEAC fórban nem tudott egyenlíteni, de a kiegészülés után Berta betalált. A folytatásban a zöld-fehérek előtt adódott több helyzet, de Hetényi jól védett.

A második felvonásban a DEAC kapuvasig jutott. Ez a játékrész is nagy iramban telt, ám a lehetőségek kimaradtak. Az utolsó harmad sem hozott változást: sok helyzet, jól védő kapusok, kimaradt fórok mindkét oldalon.

A ráadásban a DEAC emberelőnybe került, és a fáradó védelem ellen Filbrandt távolról betalált a 64. percben. A debreceni csapat ezzel bekerült a fináléba. A Ferencváros vereségével eldőlt, hogy folytatódik a sorozat, és Dunaújváros 2012-es sikere óta nincs címvédés a kupában.

David Musial, a DEAC vezetőedzője: „A Ferencváros egy nagyon erős ellenfél, nagyon jó mérkőzést játszottunk. A csapategységünk volt kiemelkedő, emellett Hetényi Zoli fantasztikusan védett ezúttal is, fontos oszlopa volt a csapatnak. Rendkívül boldog vagyok, hogy sikerült döntőbe jutnunk. Nem indult jól a mérkőzés nekünk, az első harmadban nem találtuk a ritmust, a második játékrésztől viszont azt gondolom, felpörögtünk, és jobban játszottunk. A speciális játékunk, a hátrányos védekezésünk is remek volt, ez is fontos eleme volt a sikerünknek. Tudjuk, hogy a Fehérvár vagy a Miskolc lesz az ellenfél a döntőben, ha például a fehérváriak jutnak be a döntőbe, ők tizenegy légióssal játszhatnak. Nagyon nem lesz könnyű dolgunk, de mindent megteszünk majd a fináléban is.”

Fodor Szabolcs, az FTC-Telekom vezetőedzője: „Valahogy úgy nézett ki ez a meccs is, mint az Erste Liga elődöntőjében a Csíkszereda elleni meccseink. Volt egy pici mezőnyfölényünk, megvoltak a helyzeteink, üres kapunk is volt, mégsem sikerült a legnagyobb helyzeteket sem belőni. Az is igaz viszont, hogy hiába volt szoros találkozó ez is, ennyiszer zsinórban nem lehet véletlen, hogy ez történik velünk. Önkritikusnak kell lennünk tehát, tükörbe kell néznünk, és átgondolnunk, valóban megtettünk-e mindent azért, hogy elérhessük a legnagyobb sikereket. Ennek a csapatnak az elmúlt két évben az volt a legnagyobb erénye, hogy kiment a jégre, és az utolsó másodpercig kapart, csúszott-mászott a sikerért. Mindenki úgy játszott, mintha élete utolsó cseréje lenne. Talán ezt a megalkuvás nélküli küzdelmet egy picit hiányolhattuk az egész szezonban. Át fogjuk gondolni a helyzetet, de előtte még vár ránk egy bronzmérkőzés, amin remélem, hogy sikerül egy kicsi vigaszdíjat szerezni magunknak. Ha máskor nem, ezen a meccsen szeretném újra viszontlátni ezt a bizonyos megalkuvás nélküli játékunkat.”

Hydro Fehérvár AV19-DVTK Jegesmedvék 5-2 (1-1, 2-0, 2-1)

A fehérváriaknál Kornakker kezdett a kapuban, és lehetőséget kapott Dobmayer is, miután Szabó Bence sérülés miatt nem szerepelt. A DVTK már csak egy légióssal, több fiatallal megerősítve kezdett.

A Fehérvár jól kezdett, és gyorsan vezetéshez is jutott Kuralt révén, aki a levegőből húzott be egy korongot. A további lehetőségei azonban kimaradtak az ICEHL-es csapatnak, a miskolciak pedig Szirányi bombájával egyenlítettek.

A második harmad elején több helyzetet is kialakítottak a Jegesmedvék, mégis a Fehérvár került ismét előnybe: előbb Hári értékesítette Kuralt passzát, aztán három perc múlva Bartalis középre adott korongját Erdély lőtte be.

A fehérváriak az utolsó harmadra sem vettek vissza a tempóból, sok helyzetük akadt, végül kettős emberelőnyben Campbell növelte a különbséget. A DVTK sem adta fel, Ritó szépített.  Másfél perc volt már csak hátra, amikor a miskolci gárda lehozta a kapusát, de a létszámfölény nem hozta meg a várt eredményt, korongszerzés után újabb Fehérvár-gól született, Hári talált be, eldöntve a meccset. A fehérvári csapat 12. kupagyőzelméért játszhat szombaton.

Nyilatkozat

Antti Karhula, a Hydro Fehérvár AV19 vezetőedője: "Jó mérkőzést játszottunk, az elején kicsit lassan kezdtünk és többször hibáztunk, elsősorban a támadásokban voltak problémáink. Aztán egyre jobbak lettünk, több időt töltöttünk a DVTK kapuja előtt. Nem volt olyan sok edzésünk a hétvége előtt, ráadásul egészen más stílusú jégkorongot játszunk, mint az ellenfelünk. Holnap jön a döntő, a hétvége előtt arról beszéltünk, hogy ez a két nap van hátra szezonból, szeretnénk a holnapi napot kiélvezni, hiszen ez lesz az utolsó nap, amikor ez a csapat utoljára együtt játszik."

Tokaji Viktor, a DVTK vezetőedzője: "Nagyon büszke vagyok a csapatra, főleg a fiatalokra, hogy elő tudtak lépni és így meg tudtuk nehezíteni a Fehérvár dolgát. Lehetünk csalódottak, hiszen az eredményjelző nem tükrözi hűen a mérkőzést. A mérkőzés nem indult túl jól számunkra, de a kapott gól után magunkra találtunk, a saját játékunkat kezdtük játszani és láttuk, hogy van itt keresni valónk, kiegyenlített csata folyt a jégen. A második harmadban felborult a pálya, de a harmadik játékrészben újra azt a játékot láttam a srácoktól, amit szerettem volna. Két fordulópont volt a találkozón, az egyik az 1-1-nél kihagyott üreskapu, ami után gyorsan kaptunk egy gólt, a második pedig az, amikor emberhátrányban még egy kiállítást kaptunk, a Fehérvár ebből tudott meglépni, mondhatjuk azt, hogy ez a mérkőzésünkbe került. Ezután már nem tudtunk megújulni, és bár az utolsó másfél percben próbáltuk ledolgozni a kétgólos kiállítást, a Fehérvár volt annyira rutinos, hogy betaláljon az üres kapuba. A szombati mérkőzést úgy fogjuk fel, hogy a magyar bajnokkal játszhatunk az éremért, inkább úgy mondanám, hogy ez egy kisdöntő, ahol egy olyan csapattal kerülünk szembe, akik megnyerték a magyar bajnokságot. Talán ők többet pihennek, de ezzel nem foglalkozunk, hiszen nekünk van a fiatalabb csapatunk.'

Erdély Csanád, a Fehérvár csatára: "Érződött rajtunk a kihagyás, nehéz visszarázódni egy ilyen szezon után. Az első harmadunk arról szólt, hogy visszanyerjük a tempót és fel tudjunk pörögni. Talán itt az agyaknak gyorsabban kellett volna járni az elején, de azok után, hogy 40-50 kemény mérkőzést játszunk, mentálisan is megterhelő újra felpörögni. Ez nem csak rajtunk, hanem az összes csapaton látszott. Annak örülünk, hogy jó mérkőzést játszottunk. Az elején megpróbáltuk elérni, hogy szerezzünk egy-két gólt, és kicsit megnyugodjunk, ez a második harmadra sikerült is. Ekkor találtunk vissza a saját játékunkhoz és bár voltak időszakok, amikor a DVTK dominált, jól tudtuk hárítani a támadásokat. A kapuban ebben nagy segítséget nyújtott Kornakker Dániel."

Ritó László, a DVTK csatára: "Egy ilyen szintű ellenfélnél megbosszulják magukat a kihagyott helyzetek. Úgy jöttünk ide, hogy döntőt szeretnénk játszani és megnyerni a Magyar Kupát, főleg ilyen szezon után. Az egész csapat nevében mondhatom, hogy mindenki csalódott, de holnap lehet javítani és teljes erőbedobással megyünk a bronzért. Nem éreztem nagy különbséget a két csapat között, mindkét oldalon nagy helyzeteket alakítottak ki a felek, a különbség abban volt, hogy a Fehérvár belőtte a lehetőségeit, mi pedig nem."

A Tippmix Magyar Kupa szombati programja

2021. április 3. 14:30 – bronzmérkőzés, FTC-Telekom–DVTK Jegesmedvék (m4sport.hu)
2021. április 3. 18:00 – döntő, DEAC-Hydro Fehérvár AV19 (M4 Sport+)

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV