Dániában rendezik a 2022-es női A csoportos vb-t

2021.09.22. 16:07 |

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) szentpétervári kongresszusán jóváhagyták, hogy a téli olimpia évében is legyen női A csoportos világbajnokság. A jövő augusztusi torna helyszíne Dánia lesz.

Az első női világbajnokságot 1990-ban rendezték, 1997 óta pedig évente tartják az eseményt. 2014 óta az alsóbb divíziókban a téli olimpia évében is volt vb, ám az A csoport küzdelmeit nem tartották meg, ami nehézzé tette a kiesés és feljutás kérdését.
A helyzet megváltoztatására vonatkozó tervet az IIHF Tanácsa és az illetékes bizottságok már jóváhagyták, most pedig a kongresszus is rábólintott. Így 2022-től az olimpia évében augusztusban, a többi évben pedig a szokásos márciusi, áprilisi időpontban rendezik meg az elit küzdelmeit.
"Sok megbeszélést tartottunk a top csapatok képviselőivel. Ők mindig részt vesznek az olimpián, de nem tudnának néhány héttel később újra játszani, ezért jött szóba az augusztusi időpont. Tudjuk, hogy egy olimpia után sok játékos befejezi a karrierjét, a csúcson abbahagyva a játékot, ez pedig lehetőséget ad majd az újaknak" - mondta korábban a változtatásról Kolbenheyer Zsuzsanna, az IIHF női bizottságának vezetője, a Magyar Jégkorong Szövetség elnökségének tagja.
A kongresszus arról is döntött, hogy a jövő évi női A csoportos vb-nek Dánia adhat otthont. A dán csapat a magyarok mögött végzett a tizedik helyen az idei tornán. A 2022-es vb-n a magyarok a dán mellett a cseh, a német és a japán együttessel találkoznak majd.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV