Vereség a nyitányon, Dánia a végén döntött

2020.08.27. 22:10 |

Az A csoportos vb-re készülő női válogatott küzdelmes meccsen egyetlen góllal kikapott a Tüskecsarnokban.

Dánia ellen játszotta első mérkőzését az új szövetségi kapitány, Lisa Haley irányításával a női válogatott. A szintén A csoportos rivális erős kerettel érkezett Budapestre, svédországi és amerikai légiósokkal, az edzői stábban pedig továbbra is az olimpiai ezüstérmes Peter Elanderrel, valamint a kanadai Tim Bothwell-lel, akit a mieink szakvezetője régi ismerősként köszöntött.

Persze hazai részen is volt rutin, a kispadon és a jégen egyaránt. A szakmai stáb új sorösszetételeket is kipróbált a találkozón. A magyar válogatott keretéből ezúttal Szabó Fruzsina, Faggyas Lilla, Horváth Imola és Pázmándi Zsófia maradt ki. A csapatkapitány Kiss-Simon Franciska, a két helyettes pedig Jókai-Szilágyi Zsófia és Dabasi Réka volt.

Jó iramban zajlott az első harmad, nagyot küzdöttek a felek, kevesebb helyzettel. A magyarok előtt adódott az első emberelőny, ám ez nagyobb lehetőség nélkül pörgött le.  A mieink gyakorolhatták az emberhátrányos játékot, háromszor is megfogyatkoztak, de Németh Anikó jól tette a dolgát ekkor is, a dánok nem tudták kihasználni a fórokat. A legveszélyesebb lövést Gowie Alexandra eresztette meg hazai részről.

Nyomjátok - hangzott el többször Lisa Haley szájából, és valóban, a második felvonásban némileg bátrabban próbálkoztak a magyarok. Egy ideig négy a négy ellen folyt a játék, ekkor is a magyarok tűntek energikusabbnak. A legnagyobb lehetőség is a mieinké volt a harmadban, ám sem Kreisz Emma, sem Gowie nem tudta begyötörni a korongot közelről. A védekezés továbbra is jól működött, és a 31. percben beálló Tóth Zsófia eszén sem tudtak túljárni az északiak.

Az utolsó felvonásban Odnoga Lotti távolról, Pintér Lili pedig közelről próbálkozott, de Lisa Jensen védett. Továbbra is inkább a küzdelem dominált, amikor pedig a dánok kicsit rákapcsoltak, Tóth Zsófia fogott mindent. A mieink is emberelőnybe kerültek, de ez nem tartott sokáig egy újabb büntetés miatt, a négy a négy elleni játék pedig csak veszélyes megindulásokot tartogatott, ziccert nem. Ahogy nem sikerült komoly helyzetig eljutni a magyar emberelőnyben sem később. Az egyenlő erők küzdelmét végül Silke Glud döntötte el, aki az 56. percben kettő az egyes helyzet végén elhúzta a korongot a magyar kapus mellett. Az utolsó percben hat mezőnyjátékossal hajtott az egyenlítésért a magyar együttes, de nem járt sikerrel, így 1-0-ra kikapott.

Lisa Haley debütálása és a szezon első meccse tehát vereséggel zárult - a dánok 2018 ősze után győztek újra a magyar csapat ellen -, de ki fog erre emlékezni, ha áprilisban Kanadában majd a mieink örülhetnek. A vb-ig vezető út már szombaton folytatódik, a két válogatott délután 2 órakor újra összecsap a Tüskecsarnokban.

Lisa Haley szövetségi kapitány: „Örülök, hogy végre eljött ez a nap, meccset játszhatott a csapat, ez nagy megkönnyebbülés. Sokat beszéltünk róla, hogy ne az eredményre, hanem a folyamatra fókuszáljunk. Túl vagyunk az első meccsen, de ez csak a kezdet, még sok időnk van, hogy folytassuk a munkát, most már kevesebb izgulással. Néhány pozitívumot láttam, és több olyan területet, ahol van lehetőség a javulásra, akár a következő találkozón is. Az egyik pozitívumot az emberhátrányos védekezés jelentette, jó, hogy nem kaptunk gólt ilyen helyzetben, de a jövőben fegyelmezettebbnek kellene lennünk, hogy ne kelljen erre támaszkodnunk. Az ilyen mérkőzéseket arra szánom, hogy a keretből mindenki megmutathassa magát, és megtaláljuk a kirakós darabjait. Még nem láttam mindenkit élesben, vagyis lesz csere a keretben, de még nem döntöttünk a részletekről. A héten sokat edzettünk, fáradtság látszódott néhányokon, így most a regeneráció is fontos lesz, hogy mindenki fitt legyen szombatra.”

Az összeállítás Dánia ellen

Kiss A., Huszák, Gasparics
Kreisz, Jókai-Szilágyi Zs., Gowie
Szamosfalvi, Dabasi, Jókai-Szilágyi K.
Pintér H., Pintér L., Somogyi
Szick

Tóth E., Kiss-Simon
Knee, Odnoga
Németh B., Rónai
Grkovic

Németh A. (Tóth Zs.)

A keret

Németh Anikó GK MAC Budapest
Szabó Fruzsina GK MAC Budapest
Tóth Zsófia GK KMH Budapest
Faggyas Lilla D KMH Budapest
Grkovic Jelena D KMH Budapest
Kiss-Simon Franciska D KMH Budapest
Knee Sarah D KMH Budapest
Németh Bernadett D MAC Budapest
Odnoga Lotti D Dartmouth College (USA)
Rónai Alexandra D MAC Budapest
Tóth Enikő D KMH Budapest
Dabasi Réka F KMH Budapest
Gasparics Fanni F MAC Budapest
Gowie Alexandra F MAC Budapest
Horváth Imola F MAC Budapest
Huszák Alexandra F KMH Budapest
Jókai-Szilágyi Kinga F Vienna Sabres (AUT)
Jókai-Szilágyi Zsófia F Lulea HF (SWE)
Kiss Andrea F MAC Budapest
Kreisz Emma F MAC Budapest / Stanstead College (CAN)
Pintér Hanna F SDE Stockholm (SWE)
Pintér Lili F SDE Stockholm (SWE)
Pázmándi Zsófia F MAC Budapest
Somogyi Vivien F KMH Budapest
Szamosfalvi Petra F KMH Budapest
Szick Dorka F KMH Budapest

A stáb

Lisa Haley Head Coach / Szövetségi kapitány
Mika Väärälä Coach / Edző
Kis András Coach / Edző
Budai Krisztián Goalie Coach / Kapusedző
Ács Ferenc S&CC / Erőnléti edző
Tornyi Gábor Equipment manager / Felszerelés menedzser
Dénes Veronika Physiotherapist / Rehabilitációs edző
Mondl Viktória Sport massage therapist/ Sport masszőr
Jasó Judit Team Manager / Csapatvezető
Dr. Széplaki Attila Team doctor / Csapatorvos
Nagy István/Soós Judit Sportpszichológus /sport psychologist
Kaposi Dávid Press / Sajtó

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV