Csodálatos fordítás Norvégia ellen

2021.11.13. 23:20 |

Kétgólos hátrányból állt fel a női csapat, és hatalmas munkával 5-3-ra győzte le Norvégiát a chomutovi olimpiai selejtező második körében. Jöhet a kijutásról döntő meccs Csehország ellen. 

Két perc után tudott először helyzetbe kerülni a magyar csapat, amely egyre magabiztosabbá vált az idő előrehaladtával. A negyedik percben emberelőnybe is kerültek a mieink, és többször is megdolgoztatták Nyströmöt. Aztán Németh Anikónak is akadt dolga. Izgalmasan alakult a meccs, oda-vissza játékkal, egyszer Mayer Fruzsina blokkolt önfeláldozó módon. A harmad felénél Szamosfalvi Petra kapott kiállítást, de igazán komoly norvég lehetőség nélkül pörgött le a két perc, sőt a végén a Jókai-Szilágyi Kingával szembeni szabálytalanság miatt Morsetnek is le kellett ülnie. Egy kapu előtti kavarodás végén sikerült bekotorni a korongot, de a játékvezetők már lefújták az akciót. A fórt így is megnyomta a csapat, Garát-Gasparics Fanni és Kiss-Simon Franciska is többször veszélyeztetett, de Nyström mindent védett. Aztán a magyar kapu előtt folyt a játék, de Németh és a bekkek is jól dolgoztak. Huszák Alexandra egy lendületes akció végén lőtt, a korong Nyström mamutjáról vágódott ki. Másfél perccel a szünet előtt újabb magyar emberelőny.

Az áthúzódó fórral nem sikerült élni, de a 33. percben megszerezte a vezetést a magyar válogatott: a palánkról visszapattanó korongot a kapus elől Horváth Imola szedte össze, Metzler Regina pedig a rövid sarokra belőtte (1-0). Szamosfalvi, majd Huszák is két percet kapott, és a kettős fórt már nem tudta kivédekezni a csapat, a 27. percben Haug Hansen lövése Kiss-Simon korcsolyájáról irányt változtatva csorgott be (1-1). A sima előnnyel is éltek az északiak fél perc múlva: egy kemény ütközést nem fújtak le a bírók a palánknál, Fischer pedig közelről betalált (1-2). Baker Taylor is két percet kapott kisvártatva, és a 29. percben ezt is belőtte az ellenfél: a kipattanóra Fischer robbant be (1-3). Hidegzuhany, bő két perc alatt kapott hármat a magyar csapat.

Próbálta fokozni a tempót a válogatott, közben a fellazuló védelmet próbálta zavarba hozni Norvégia, és két ellenakció végén is kapuvasat találta el. Szamosfalvi, majd Williams Hayley is közel járt a gólhoz, és a 36. percben sikerült is csökkenteni a különbséget: Jókai-Szilágyi lövése kijött a kapusról, jól érkezett Garát-Gasparics és nem hibázott a csapatkapitány (2-3).

A harmadik felvonás elején Fischer lehetősége ment mellé, aztán viszont a mieink sorra dolgozták ki a helyzeteket. Seregély Míra cselezte végig magát, de a kapus mellett már nem tudta elhúzni. Aztán Williams és Huszák is megdolgoztatta Nyströmöt, majd Kreisz Emma távoli lövése kis híján átcsúszott a kapuson. Garát-Gasparics is két kemény lökettel próbálkozott. Az 50. percben a sokadik csúnya szabálytalanságot már kiállítással büntették, és húsz másodperc után sikerült is egyenlíteni: többen is jól dolgoztak a kapu előtt, végül Jókai-Szilágyi vágta be a korongot (3-3).

A rivális is próbált rákapcsolni, de előbb Knee, majd Mayer blokkolt. A mieink is lendületben maradtak, de Nyström rendre odaért. Az 55. percben emberelőnybe kerültek a mieink, és a jól megjáratott akció végén Huszák passzolt középre, Kreisz pedig belőtte a ziccert – sikerült tehát fordítani (4-3). 16 másodperc után azonban Jókai-Szilágyi kapott két percet, a norvégok pedig az időkérés után a kapust is lehozták. A hat a négyet remekül kivédekezte a magyar csapat, Németh többször is fontosat hárított.

Az 58. percben ritkán látható jelenet történt: Garát-Gasparics egyedül vágtatott az üres kapu felé, ám a büntetőpadnál betört a plexi, ezért megállították a játékot. Folytatódott a meccs kis szünet után, egy meleg helyzetet sikerült átvészelni, aztán pedig Seregély zárta le az izgalmakat üres kapus góllal (5-3).

Az összeállítás Norvégia ellen:

Szamosfalvi, Kreisz, Williams
Seregély, Huszák, Dabasi
Garát-Gasparics, Horváth, Jókai-Szilágyi
Metzler, Rónai, Strobl
Gondos

Németh B., Odnoga
Knee, Baker
Mayer, Kiss-Simon
Tóth E.

Németh A. (Szabó)

Az olimpiai selejtező programja
November 11., csütörtök
12.00 Magyarország-Lengyelország 11-1
16.00 Csehország-Norvégia 3-1

November 13., szombat
16.00 Lengyelország-Csehország 0-16
20.00 Magyarország-Norvégia 5-3

November 14., vasárnap
16.00 Csehország-Magyarország
20.00 Norvégia-Lengyelország

Az olimpiai selejtezőn résztvevő keret

Németh Anikó GK MAC Budapest
Révész Zsuzsa GK Debreceni Hoki Klub
Szabó Fruzsina GK MAC Budapest
Baker Taylor D MAC Budapest
Kiss-Simon Franciska D KMH Budapest
Knee Sarah D KMH Budapest
Mayer Fruzsina D HTI Stars (CAN)
Németh Bernadett D MAC Budapest
Odnoga Lotti D Dartmouth College (USA)
Tóth Enikő D KMH Budapest
Dabasi Réka F KMH Budapest
Garát-Gasparics Fanni F MAC Budapest
Gondos Tamara F MAC Budapest
Horváth Imola F Göteborg HC (SWE)
Huszák Alexandra F KMH Budapest
Jókai-Szilágyi Kinga F Vienna Sabres (AUT)
Kreisz Emma F Stanstead Collage (CAN)
Metzler Regina F Vasas SC
Rónai Alexandra F MAC Budapest
Seregély Míra F University of Maine (USA)
Strobl Lara F BJA
Szamosfalvi Petra F KMH Budapest
Williams Hayley F KMH Budapest

A stáb

Lisa Haley Szövetségi kapitány
Mika Väärälä Másodedző
Kis András Másodedző
Budai Krisztián Kapusedző
Tornyi Gábor Felszerelés-menedzser
Dénes Veronika Rehabilitációs edző
Mondl Viktória Sport masszőr
Gallyas Gabriella Erőnléti edző
Jasó Judit Csapatvezető
Nagy István / Soós Judit Sportpszichológus
Kaposi Dávid Sajtó 
Dr. Széplaki Attila / Dr. Módy Tóbiás Csapatorvos

Fotó: Vörös Dávid / MJSZ

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV