Budapesti hokitavasz Kanadával és Szlovéniával

2023.03.06. 11:00 |

Az MVM Dome-ban zárja az A csoportos világbajnokság előtti felkészülést a magyar válogatott, Kanada NHL-játékosokkal érkezik.

Hét év után újra Magyarországon a kanadai jégkorong-válogatott: a sportág nagyhatalma, a 27-szeres világbajnok május 9-én játszik felkészülési mérkőzést a magyar csapattal a budapesti MVM Dome-ban. Mindkét együttes számára ez lesz az utolsó teszt az A csoportos vb előtt – a mieink a tamperei, a kanadaiak pedig a rigai csoportban szerepelnek –, így biztos, hogy az ellenfél az NHL-rájátszás mellett a rendelkezésre álló legjobb keretével, tele NHL-játékosokkal érkezik a magyar fővárosba.

Kanadai csapat az elmúlt húsz évben ötször járt Magyarországon. 2004 februárjában Székesfehérváron nagy várakozás és telt ház fogadta a juharleveleseket, a magyar együttes pedig 2-1-re és 4-3-ra is vezetett – a gólokat ifj. Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián, Hoffmann Attila és Orsó László szerezte –, de végül Kanada 5-4-re győzött. Ez a találkozó akkora sikert hozott, hogy még az év áprilisában egy újabb követte, már a vb-re készülő kerettel. A Budapest Sportarénában 10 ezren csodálták meg az NHL-sztárok 9-2-es sikerét – Kanada pár héttel később meg is nyerte az A csoportos vb-t. A következő találkozóra 2005 februárjáig kellett várni, akkor a többek között Frank Banhammel, a későbbi magyar válogatott csatárral felálló észak-amerikaiak 7-0-ra nyertek 7500 néző előtt. 2006-ban a Thunder Bay Bombers csapata Team Canada néven vett részt a budapesti tornán, ellenük 6-4-re győzött a magyar csapat, ifj. Ocskay Gábor két gólt is szerzett. Ez az egyetlen magyar siker kanadai ellenféllel szemben. Legutóbb 2016 novemberében a Tüskecsarnokban az Európában játszó kanadaiakból álló válogatott lépett jégre, és Sofron István találatával még vezettek a mieink, ám végül a rivális 5-1-re diadalmaskodott. Kétszer az A csoportos vb-n is találkozott a két válogatott: 2009-ben Klotenben 9-0, 2016-ban Szentpéterváron 7-1 lett a végeredmény, a magyar gólt Bartalis István ütötte.

„Hosszú hónapok munkájával sikerült tető alá hozni ezt a régóta várt mérkőzést. Hasonló jégkorongos világsztárok az elmúlt években nem jártak Magyarországon, így igazán méltó módon avathatjuk fel az MVM Dome-ot jeges eseményen is. Reméljük, hogy telt házzal, remek hangulatban, emlékezetes módon indíthatjuk el a Tamperébe, az A csoportos vb-re utazó magyar válogatottat. Egyúttal köszönjük a HM Sportért felelős államtitkárságnak az esemény megvalósításához nyújtott támogatását” mondta el Sipos Levente, az MJSZ főtitkára.

SZLOVÉNIA IS ÉRKEZIK

Kanada előtt Szlovéniával is összecsap az MVM Dome-ban a magyar együttes, ráadásul kétszer is. A május 3-i mérkőzés lesz az első jeges rendezvény a 2021-ben átadott multifunkciós létesítményben, így ez még teszteseménynek számít, erre jegyeket nem lehet kapni, de egy nappal később, május 4-én már nézők előtt találkozik a két A csoportos válogatott. Ez tehát történelmi mérkőzés lesz, az első nyilvános hokimeccs Európa egyik legnagyobb fedett sportcsarnokában.

JEGYEK

A jegyárusítás március 6-án, hétfőn délben indul. A mindkét mérkőzésre érvényes Early Bird bérlet 72 órán keresztül érhető el a készlet erejéig, majd március 9-én déltől normál árú bérlet vásárolható. Emellett kapható a hivatalos szurkolói termékeket is tartalmazó Hockey Fan bérlet, valamint Platinum Lounge VIP-bérlet is.

Jegyek IDE KATTINTVA vásárolhatók.

VB-FELKÉSZÜLÉS

A magyar válogatott így összesen 11 felkészülési mérkőzést játszik a vb előtt, hiszen április 5-én és 6-án Ukrajnával, április 14-én és 15-én Japánnal találkozik Miskolcon, majd Sosnowiecben a lengyelekkel meccsel április 20-án és 21-én, aztán a britekkel játszik 25-én és 26-án. Ezt követi a Szlovénia elleni két mérkőzés, majd a Kanada elleni méltó zárás, amely igazi hokiünnepnek ígérkezik.

Az eseményről bővebb információk a hokitavasz.hu oldalon lesznek elérhetők.