Biztosan bentmarad a női válogatott!

2022.08.29. 22:08 |

A magyar női csapat kétszer is egyenlített a svédek ellen, ezzel kiharcolta a bentmaradást az A csoportban. A rivális végül szétlövésben nyert 3-2-re.

Jó iramban kezdődött a meccs, a magyarok bátor lövésekkel próbálkoztak, főleg Huszák Alexandra volt elemében. A svédek első komoly lehetőségüket gólra váltották: négy perc után Jungaker lépett ki a bal oldalon, és be tudta piszkálni a rövidre a korongot – nem volt benne a játékban a rivális vezetése. Sőt, rögtön után Williams Hayley kapott két percet, de a hátrányt nagy munkával sikerült kihúzni. Aztán újra magyar lehetőségek következtek, és a svéd kapitány időt is kért, hogy rendezze a sorokat. Némileg veszélyesebbé is váltak a svédek, de Németh Anikó nagy bravúrokat mutatott be.

A 12. perben óriási lehetőséget kapott a magyar csapat, két percig kettős fórban támadhatott, és bár sok lövés érkezett Boman kapujára, nem sikerült egyenlíteni, pedig volt, hogy a svéd kapus már a botját is elejtette. A kiegészülés után inkább a svédek veszélyeztettek, de Németh biztosan fogta a korongokat. A 17. percben újabb magyar emberelőny következett, és ebből már összejött a gól, de nem felállt figurából, hanem korongszerzés után. Kreisz Emma tört be a kapu elé, és higgadtan el tudta lőni a kapus mellett. Az egyenlítés után lendületben maradtak a mieink, de az állás már nem változott az első 20 percben.

Huszák nagy lehetőségével indult a második felvonás, de a kettő az egyes helyzetből nem lett gól. A 25. percben Kiss-Simon Franciska kapott két percet a játék késleltetésért, és a svédek fél perc múlva kihasználták az előnyt: Nylen-Persson távoli lövését a takarás miatt nem láthatta Németh. Rögtön utána Pázmándi Zsófia tesztelte Bomant, majd a következő percekben inkább a magyar kapu előtt folyt a játék.

A 32. percben Carlssonnak öt percre kellett leülnie, ám ezzel a lehetőséggel sem sikerült élni. Kreisz Emma közeli lövése a blokkról jött ki, Baker Taylor távolról, Jókai-Szilágyi Kinga pedig közelről dolgoztatta meg Bomant. Még Dabasi Réka éles szögből leadott lövése volt veszélyes a harmad végén.

A harmadik játékrész elején a svédek voltak aktívabbak, de a magyar megindulásokban is volt lehetőség. Németh Anikó óriási védéseire és a hősies védőmunkára is szükség volt. Nagy szívvel ment előre a magyar csapat, és ennek meg is lett az eredménye: a 49. percben egy kipattanóra Kiss-Simon érkezett jókor. Két perccel később emberelőnyben támadhattak a mieink, a végén Baker Taylor és Garát-Gasparics is közel járt a gólhoz. Aztán a svédek is rákapcsoltak, záporoztak a lövések a magyar kapu irányába, nagyon kellett figyelni. Az utolsó percben több magyar lehetőség is akadt, de gólt már nem sikerült szerezni – az egy pont így is bebiztosította a bentmaradást.

A hosszabbításban volt helyzet mindkét oldalon, az utolsó bő másfél percet pedig emberelőnyben támadhatta a magyar együttes, de gól nem született. 

A szétlövés első hét körében nem született gól, több lövés is a vasról vágódott ki. A nyolcadik körben a svédek betaláltak, Olsson szerezte a gólt, így győztek.

A magyar válogatott tehát biztosan A csoportos lesz jövőre is, a negyeddöntős szereplés a keddi német-dán eredményétől függ. Ha a német csapat rendes játékidőben nyer, a mieink Kanada vagy az Egyesült Államok ellen folytatják, minden más esetben a 9. helyen zár a válogatott.

 A meccs legjobb magyarja Huszák Alexandra volt. A három legjobb magyarnak a csoportmeccsek során Garát-Gasparics Fannit, Németh Anikót és Németh Bernadettet választották.

Pat Cortina szövetségi kapitány: „Harcoltunk, az biztos. A lányok elképesztő munkát végeztek, felálltak az előző napi csalódottságból, és mentálisan erősek voltak, készen álltak ilyen erőfeszítést tenni a jégen. Nagyon büszke vagyok rájuk, arra, hogy milyen keményen dolgoztak. Ha bármikor is megfordult volna a fejemben, hogy jó döntést hoztam, amikor tavasszal visszatértem, most teljesen tovaszállt. Védekezésben stabilak voltak, lőttünk egy emberelőnyös gólt, és talán lehetett volna több is, de ez a realitás, a többi együttes erősebb, nagyobb, szintén szervezett. Ha ezt megértjük, harcolunk tovább, és megtaláljuk az utat, az segíti a folyamatot. Meglátjuk, hogy mi lesz a német-dán mérkőzésen. Mivel Németországban dolgozom klubedzőként, nem lesz nehéz nekik drukkolnom. Nem gondolom, hogy a dánok elleni meccs eredménye igazságos volt, de talán szükségünk volt rá, hogy teszteljük magunkat, ahogyan ezen a találkozón. Ha a németek nyernek, akkor ugyanazt a kimenetelt kapjuk, mintha megvertük volna Dániát, de így egy plusz leckét is megtanultunk, plusz utat is bejártunk, ez így nagy bónusz a számunkra. Ha nyerünk a dánok ellen, most nem feszegettük volna ennyire a határainkat, nem küzdöttünk volna meg a kihívásokkal. Ez egy fontos tapasztalat.  

Odnoga Lotti: "Kikaptunk, de olyan érzés, mintha nyertünk volna. Tudtuk, hogy legalább egy pontra van szükségünk. A dánok elleni meccs kicsit fájdalmas volt, nem ment be semmi. Most legalább azokat a helyzeteket kihasználtuk, amit kellett. Oda-vissza meccs, mindkét csapat nagyon akarta a győzelmet. Ismét sikerült hátrányból felállni, nem adtuk fel a második gólnál sem. Mindenki melózott, csinálta a dolgát. Óriási sikert értünk el, olyat, ami még nem történt meg a magyar jégkorongban. Megmutattuk, hogy itt a helyünk."

Az összeállítás:

Metzler, Huszák, Jókai-Szilágyi K.
Garát-Gasparics, Kreisz, Seregély
Dabasi, Williams, Pázmádni
Horváth, Rónai, Szamosfalvi
Strobl
Kiss-Simon, Mayer
Knee, Baker
Németh B., Odnoga
Márton A.
Németh A. (Révész)

A vb programja (Frederikshavn)

Augusztus 25., 15.30 Magyarország-Németország 4-2
Augusztus 26., 19.00 Magyarország-Csehország 1-7
Augusztus 28., 17.00 Magyarország-Dánia 0-1
Augusztus 29., 19.30 Magyarország-Svédország 2-3 b.u.

A keret

Németh Anikó GK MAC Budapest
Révész Zsuzsa GK Debreceni HK
Bogáti Bianka GK Budapest JA
Baker Taylor D MAC Budapest
Kiss-Simon Franciska D KMH Budapest
Knee Sarah D KMH Budapest
Márton Adél D Budapest JA
Mayer Fruzsina D HTI (CAN)
Németh Bernadett D MAC Budapest
Odnoga Lotti D Dartmouth College (USA)
Dabasi Réka F KMH Budapest
Garát-Gasparics Fanni F MAC Budapest
Horváth Imola F Göteborg HC (SWE)
Huszák Alexandra F KMH Budapest
Jókai-Szilágyi Kinga F EHV Sabres (AUT)
Kreisz Emma F Stanstead College (CAN)
Metzler Regina F Vasas SC
Pázmándi Zsófia F MAC Budapest
Rónai Alexandra F MAC Budapest
Seregély Mira F University of Maine (USA)
Strobl Lara F Budapest JA
Szamosfalvi Petra F KMH Budapest
Williams Hayley F KMH Budapest

A stáb

Pat Cortina Szövetségi kapitány
Kis András Edző
Delaney Collins Edző
Budai Krisztián Kapusedző
Gallyas Gabriella Erőnléti edző
Dénes Veronika Rehabilitációs edző
Tornyi Gábor Felszerelés-menedzser
Jasó Judit Csapatvezető
Berkes Brigitta Sportmasszőr
Dr. Módy Tóbiás Csapatorvos
dr. Kolbenheyer Zsuzsanna Női szakági vezető
Kaposi Dávid Sajtó

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV