Biztos magyar siker a spanyolok ellen

2024.02.08. 22:15 |

Papírforma győzelemmel kezdte a magyar férfi jégkorong-válogatott a hazai rendezésű olimpiai selejtezőtornát.

2016 után ismét Budapesten játszik olimpiai selejtezőtornát a magyar válogatott, ahol az első ellenfél, Spanyolország mellett sorrendben Litvániával és Japánnal találkozik majd. A mieink kapujában a klubcsapatában kiválóan védő Vay Ádám kezdett. Ahogyan arra előzetesen számítani lehetett, magyar lehetőségekkel indult a találkozó, az első gólra pedig két percet sem kellett várni: Terbócs ment el a bal oldalon, kapu elé tett korongját Mihály továbbította a hálóba. Az 5. percben Barbo mutatott be egy szép védést Nagy Gergő lövése után, majd Falus próbálkozását is hárította. A 8. percben Mihály fejezte be higgadtan a ziccerét, ezzel megszerezve saját maga és a válogatott második gólját. A harmad közepén Capillas mozgatta meg egy lövéssel Vay Ádámot, aki könnyen védett. Egy perccel később Sebők kapáslövése csattant a kapuvason, majd Stipsicz próbálkozása landolt Barbo lepkésében. A 14. percben Capillas kapta a mérkőzés első kiállítását, amit sikeresen kivédekeztek a spanyolok. Másfél perccel a játékrész vége előtt Galló Vilmos növelte három gólosra a magyar előnyt: Erdély Csanád passza után megverte egy az egyben a védőjét és lőtt a hosszúba. 

Két perce sem ment a középső felvonás, amikor egy szép magyar kombináció után Barbo a kapuvas segítségével védett hatalmasat. A 24. percben viszont már tehetetlen volt: Erdély lövése csorgott át rajta, Galló pedig közvetlen közelről a hálóba terelte a pakkot. Gyorsan próbáltak reagálni az újabb bekapott gólra a spanyolok, de Torralba helyzeténél résen volt Vay. A harmad közepén beszorította ellenfelét saját kapuja elé a magyar csapat, majd Fernandez kiállítása csak fokozta a nyomást. A 37. percben már ötödik góljuknak örülhettek a mieink: Stipsicz kék vonalról eleresztett lövéséből nem sokat láthatott Barbo, a korong így egyenesen a jobb felsőbe vágódott. A játékrész utolsó percében Fejes is betalált Hári passzából, így a magyar válogatott mindkét harmadban három gólt szerezve várhatta az utolsó húsz percet. 

A záró harmadra kapust cserélt Spanyolország, két perc után pedig a szépítés is összejött: Encinar lövésébe ért bele Donath, így Vay nem tudott védeni. A bekapott gól után felélénkült a mieink játéka, de Hernandez kapus szép védésekkel szállt be a meccsbe. A 46. percben emberfórba kerültek a spanyolok, amit Capillas révén rögtön ki is használtak. A harmad közepén többször kellett védenie Hernandeznek, de igazán komoly helyzetet nem sikerült kialakítani a magyar válogatottnak. Hat perccel a vége előtt Donath ült ki a büntetőpadra, de a mai napon nem sikerült betalálni emberelőnyből. Az 59. percben végül sikerült Hernandez kapust is felavatni: Terbócs korcsolyázott be a bal oldalról, majd húzta el a kapus mellett a korongot, és lőtt az üres kapuba. Még ugyanebben a percben rögtön válaszoltak a spanyolok: O’Hare centerezése pattant be Donathról a kapuba, ezzel beállítva a 7-3-as végeredményt. 

Az olimpiai selejtezőtorna pénteki játéknapján a magyar válogatott Litvániával, Spanyolország Japánnal találkozik.

A másik csütörtöki meccsen Litvánia három góllal is vezetett Japán ellen, ám végül 6-4-re az ázsiai együttes győzött.

Don MacAdam szövetségi kapitány:

„Nem a legszebb arcunkat mutattuk. Figyelmetlenek voltunk, 9 másodperc alatt gólt kaptunk emberhátrányban, kisbüntetést kaptunk, ezeket ezen a szinten nem lehet megengedni. A spanyol egy olyan csapat, amelyik büszke arra, hogy a hazáját képviselheti, és olyan csapat, amely egy ilyen tornán tudása legjavát akarja nyújtani. Meg is tették, három gólt lőttek nekünk, három góllal meccset lehet nyerni. Ismerem a mi játékosainkat, egész évben figyelem őket, dolgoztunk együtt novemberben és decemberben is, pontosan tudom, hogy mindannyian tudnak jobban játszani. Kell is, mert a hátralévő két meccsen nehezebb dolgunk lesz. Tudom azt is, hogy nehezebb felpörögni egy ilyen meccsre, a spanyolokkal nem találkoztunk, a játékosok tudják a meccs előtt, hogy valószínű könnyű lesz, de ez nem mentség. Mentálisan helyesebben kell egy ilyen helyzetet kezelni.”

A program:

Február 8., csütörtök:
Litvánia-Japán 4-6
Magyarország-Spanyolország 7-3

Február 9., 16.30 Spanyolország-Japán
Február 9., 20.00 Magyarország-Litvánia

Február 10., 16.30 Litvánia-Spanyolország
Február 10., 20.00 Japán-Magyarország

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV