BAUER Magyar Kupa: múltidézés és érdekességek a hétvége előtt

2024.01.26. 09:55 |

Új helyszín debütál a kupadöntőben, de az biztos, hogy új győztes nem születik. A Hydro Fehérvár AV19, az FTC-Telekom és a Dunaújvárosi Acélbikák egyaránt komoly kupamúlttal bír, de a BJAHC (és elődje) is nyert már trófeát korábban, történetesen címvédőként és „házigazdaként” várja a hétvégét.

A Magyar Jégkorong Szövetség 56. alkalommal írta ki a Magyar Kupát a 2023/24-es szezonban, de a végjátékot még soha nem rendezték a 2003-ban megnyílt káposztásmegyeri jégcsarnokban, amely egy ideje a Vasas Jégcentrum nevet viseli.

A kupa címvédője a BJAHC, amely így hazai pályán ismételhetné meg a tavalyi bravúrt – amennyiben egy évvel ezelőtti riválisával együtt túljut az elődöntőn –, azaz győzheti le az osztrák bázisú bajnokságban szereplő, a négyes döntőre alanyi jogosult Hydro Fehérvár AV19 csapatát.

A fehérváriak – akik éppen a napokban hosszabbítottak szerződést a Kiss Dávid és Tyler Dietrich vezette szakmai stábbal – legutóbb a 2018/19-es idényben tudták megnyerni a Magyar Kupát, akkor éppen a mostani házigazda elődje, a MAC Újbuda 6-3-as legyőzésével. A 2019 januárjában rendezett meccsen a jelenlegi keret tagjai közül ott volt Hári János, Stipsicz Bence és Anze Kuralt is. Azóta sorozatban négy döntőt buktak el a fehérváriak – tavaly szétlövéssel nyert 3-2-re a BJAHC.

A Magyar Kupában ezzel együtt a Ferencváros a rekorder 15 elsőséggel, a Fehérvár és a Dunaújváros 11-11 alkalommal, az Újpest 9-szer nyert, míg a Miskolc, a Debrecen és a MAC/BJAHC 2-2 kiírást húzott be. Egyszeres kupagyőztes a Vörös Meteor, a Fóti TSZ és a jászberényi Lehel HC.

Először egyébként épp a Székesfehérvár tudott vidéki csapatként kupát nyerni, 1978-ban, azóta még 27 alkalommal hirdettek vidéki győztest, a Fóti TSZ, a Jászberény, a Debrecen, a Miskolc, valamint az összesen egyaránt 11-11 kupagyőzelmet felmutató Dunaújváros és Székesfehérvár főszereplésével.

A Dunaújváros legutóbb a 2013/14-es idényben lett kupagyőztes, akkor körmérkőzések után dőlt el az aranyérem sorsa Miskolcon és Dunaújvárosban. A DAB most is ott van a négyes döntőben, ehhez a DVTK Jegesmedvéket és a legjobb amatőr csapat címét elnyerő Budapest Jégkorong Akadémia csapatát kellett legyőzniük.

1996 és 2014 között csak a két Fejér megyei klub, az Újváros és a Fehérvár nyert Magyar Kupát. A Dunaújváros az 1995/96-os szezonban emelhette fel először a magasba a trófeát, éppen Székesfehérváron, a döntőben a Ferencvárost 5-1-re legyőzve. Először az 1996/97-es idényben rendeztek Dunaújváros-Székesfehérvár döntőt, akkor 2-1-re nyert a Dunaferr hazai pályán, rá egy évre azonnal visszavágott az Alba Volán. Az újvárosiak 2008 és 2012 között sorozatban négyszer nyertek, ez a második leghosszabb győztes széria a kiírásban a Ferencváros 1973 és 1977 közötti ötös sorozata mögött. Klasszikus döntőben legutóbb 2006 szeptemberében találkozott a két csapat, akkor az Alba Volán nyerte a kupát 5-2-es, miskolci sikerével.

Most az elődöntőben csapnak össze a Fejér megyeiek – nagyon hosszú idő után találkozik a két csapat tétmérkőzésen.

A második elődöntő két résztvevője, a BJAHC és az FTC mind a négy alapszakasz meccsét lejátszotta már egymás ellen az Erste Ligában – a szezonban tehát már megismerkedhettek. A Tüskecsarnokban egy 5-4-es, szétlövéssel megnyert hazai siker mellett 2-1-re tudott nyerni a Kangyal-csapat, míg a Vasas Jégcentrumban született egy 3-2-es, hosszabbítás során elért hazai győzelem, valamint egy 4-1-es FTC-siker. 2-2-re állnak tehát a felek az idei tétmeccseket illetően.

A Ferencváros egyébként a FEHA19 csapatát és az UTE-t búcsúztatta a kupa korábbi fázisában.

A négyes döntőn résztvevő játékosok közül Pozsgai Tamás nyert legtöbbször Magyar Kupát, hét alkalommal. Négyszer a Dunaújváros, egyszer a Fehérvár és kétszer a MAC/BJAHC színeiben. Magosi Bálint ötszörös kupagyőztes, hármat dunaújvárosi, egyet fehérvári, egyet miskolci színekben szerzett. Három különböző csapattal nyert Magyar Kupát Nagy Gergő is, egy-egy alkalommal a Fehérvár, a MAC és a Ferencváros játékosaként, valamint Tóth Gergő, aki 2012/13-ban a Fehérvárral, 2017/18-ban a DVTK-val, 2019/20-ban a Ferencvárossal lett kupagyőztes.

A ferencvárosi Nolan Anthony LaPorte 3 gólt és 3 gólpasszt jegyez a korábbi két fordulóból, csakúgy, mint az újvárosi Vlastimil Dostalek – ők a két kör pontkirályai.