Bartalis visszatér az Allsvenskanba

2019.06.24. 18:48 |

A magyar válogatott csatára, Bartalis István öt év után újra Svédországban játszik majd.

A svéd másodosztályban szereplő HC Vita Hasten együttesével írt alá szerződést Bartalis István. A magyar csatár visszatér Svédországba, ugyanis korábban nyolc szezont töltött a Troja/Ljungby együttesében az U18-tól kezdve, és a felnőttcsapattal játszott az Allsvenskanban öt idényt. 2014-ben visszatért Magyarországra, és két évig a Fehérvárral az EBEL-ben szerepelt, majd Németországba költözött, és három évig a Schwenningen Wild Wings játékosa volt a DEL-ben.

Bartalis a 2010-2011-es szezonban mutatkozott be a válogatottban, és akkor a világbajnokságon is szerepelt. Összesen hét vb-n játszott, köztük a 2016-os A csoportoson. Hetven meccsen lépett jégre címeres mezben.

A következő idényben nem Bartalis lesz az egyetlen magyar a svéd második vonalban, mivel Vay Ádám a Vasterviksben véd majd. Korábban Galló Vilmos, Hári János, Macaulay Scott, Vas János, Banham Frank és Tokaji Viktor is szerepelt ebben a ligában.

Miért döntöttél az Allsvenskanba való visszatérés mellett?

Még szeretnék előrelépni és jobb jégkorongozó lenni, nem adtam fel, hogy játszhassak magasabb szinten. Abban a korban vagyok, ha még megszeretném ezt próbálni, akkor most kell külföldön maradnom. Azt a hokit szeretném játszani, amit eddig is tudtam, a jó svéd jégkorongot, visszatérni a régi önmagamhoz, abban fejlődni és kreatívabb lenni, a kanadai stílust pedig kiverni a fejemből.

A Vita Hasten tavaly az utolsó helyen végzett a bajnokságban. Mekkora lesz a nyomás, hogy jobb eredményt érjetek el? Mennyit tudsz a klubról?

Már a Troja/Ljungbyvel játszottam ellenük, amikor a Division 1-ben voltak. Azóta fordult a kocka, és a Vita Hasten szerepel az Allsvenskanban. Néhány éve jól szerepeltek, a feljutáshoz is közel voltak. Azért igazoltam ide, hogy tudjak a csapatnak segíteni azzal, amiben jó vagyok.

Milyen szerepet szán neked a szakmai stáb?

Az első sor centere leszek, vezér, akitől pontokat várnak. Azt szeretnék, hogy egy plusz játékos Iegyek, ahogy a legtöbb kétirányú center is az. Azt gondolják, hogy a játékrendszerbe jól beleillek.

Mennyire érzed jobban magad centerposzton, mint a szélen.

Sokkal többet játszottam centerként, mint szélen. Az elmúlt öt évben, a Fehérvártól kezdve talán húsz meccsem volt szélsőként. Jobban érzem magam centerként, nem vagyok lekötve egy oldalra, jobban ki tudom használni a sebességemet.

Milyen lesz majd Vay Ádám ellen játszani?

Remélem, annyi gólt lövök neki, mint a válogatott edzésein, és akkor nem lesz gond.

Gyerehokizni

Válogatott termékek