Újpesti siker a hétfő esti rangadón

2018.10.08. 23:22 |
Az UTE hatékony emberelőnyös játékának köszönhetően nyerte meg a DEAC elleni hétfő esti rangadót. A Csíkszereda hosszabbítás után kapott ki otthon a Gyergyótól, a Ferencváros pedig parádézott a Brassó ellen az Erste Ligában.

UTE-DEAC 5-3 (0-1, 3-1, 2-1)

Izgalmas csatát hozott a hétfő esti rangadó. Kiegyenlített volt az első harmad, de a 18. percben a vendégek szereztek vezetést Novotny révén. Az UTE aztán a második felvonásban fordított két emberelőnyös találattal: előbb Hebar volt eredményes, majd Ropret is bevette a kaput honfitársa passzából. A DEAC azonban 20 másodperccel később máris egyenlített Kovács Bronson jóvoltából. Egy újabb debreceni kiállítás következett, amellyel nem tudtak élni a hazaiak, nem úgy a következővel: a 40. percben Kocsis közeli gólja újra újpesti vezetést ért.

Az utolsó felvonás elején Hebar tovább növelte a különbséget, ezúttal egyenlő létszámnál. A büntetések sorozata nem ért véget, az UTE egy ideig kettős fórban játszhatott, de aztán Peter Huba is leült, ám gól nem született. Hári és Benk, majd Novotny, Kiss Philip és Ropret is két percet kapott, és az emberelőnyt Turcotte váltotta gólra, így a hajrára megint csak egy volt a különbség. A DEAC az 59. percben lehozta kapusát, de Csányi Karol korongot szerzett, és a kék vonalról fonákkal a kapuba emelt, ezzel eldöntve a meccset.

Az UTE a győzelemmel közelebb zárkózott a dobogós DEAC-hoz.

Nyilatkozatok

Szilassy Zoltán, vezetőedző, UTE: „Végre feszesek tudtunk maradni, reagált a csapat azokra az instrukciókra, amit az ellenfélről adtunk. A legveszélyesebb sorukra koncentráltunk, ezt megoldottuk, és közben effektívek maradtunk támadásban. Több helyzetünk volt, mint az ellenfélnek. Jó csapatot tudtunk legyőzni és fontos három pontot szereztünk. Ezzel együtt nem az eredmény foglalkoztat, sokkal inkább a tanulási folyamat, majd februártól kell jól játszani.

David Musial, vezetőedző, DEAC: „Jó meccset játszottunk, a csapatom harcolt. Fiatal együttesem van, az UTE egy nagy csapat, és szoros csata volt. Párszor nem értettem a játékvezetőket, de ez nem kifogás.”

Csíkszeredai Sportklub–Gyergyói HK 3-4 (0-1, 2-1, 1-1, 0-1) – hosszabbítás után

A speciális egységek csatájáról szólt a székely rangadó, amely az Erste Ligába és a román bajnokságba is beleszámított.

A mérkőzésből alig telt el fél perc, amikor a vendégek kettő az egyben fordultak le Onodi kapujára, de Tománek löketét a csíki kapus bravúrral védte. Ezt követően a Sportklub percei következtek, kevés sikerrel, bár Becze a 10. percben hatalmas ziccert hagyott ki. A 15. perc viszont változást hozott. Előbb Becze, majd kevés időre rá Sulakov és Taratuhin is kiült a büntetőpadra. Az így adódó első kettős fórt pedig Tománek váltotta gólra - három meccsen öt találat a szlováktól -, míg a másodikat a hazaiak kivédekezték.

A második harmad elején maradt a hullámzó játék. A 26. percben Péter Zsolt kettőre növelte a vendégek előnyét emberhátrányban. A Sportklub közel járt a szépítéshez, de Beczének nem akart összejönni a gól. Ami késett, nem múlott. A harmad hajrájához közeledve, a 38. percben előbb Bíró Tamás kotort be egy emberelőnyt, majd alig egy percre rá Részegh Tamás egalizált egy kijátszott akció végén.

Az utolsó felvonásban a Csíkszereda meg is szerezte a vezetést, Becze lőtte be Valchar keresztpasszát. Ekkor úgy tűnt, a Sportklub péntekhez hasonlóan ismét behúzza a meccset, miután felállt kétgólos hátrányból. A gól azonban nem törte meg a gyergyóiakat, akik előbb Ferenc Csibi révén egy kapuvasat értek el, majd kettős emberelőnyből egyenlítettek Vesutkin góljával, aki a nagy kapu előtti kavarodás végén talált be. Ezt követően a listavezető kétszer is kettős fórban játszhatott, de nem élt vele.

Jöhetett a hosszabbítás, amely sokáig eseménytelenül zajlott, kevés volt a lövés. Tizenkét másodperc maradt hátra, amikor a Gyergyónak egy kontra végén Vesutkin megszerezte a győztes találatot.

A Csíkszereda hazai veretlenségi sorozata ezzel véget ért, de a tabella első helyét még őrzi az együttes. A Gyergyó a rangadó megnyerésével utolérte a Titánokat.

Nyilatkozatok

Leo Gudas, vezetőedző, Csíkszeredai Sportklub: „Nem voltunk elég fegyelmezettek és ez rengeteg energiánkat elvitte, ebből kifolyólag sok lehetőséget hagytunk az ellenfélnek. Ezen, illetve az előnyös játékunkon változtatnunk kell, ellenkező esetben sok jóra nem számíthatunk.”

Vitalij Donyika, vezetőedző, Gyergyói HK: „A körítés, amelyet a szurkolók csinálnak itt Csíkszeredában, az nagyszerű és ehhez párosul egy jó hazai csapat is. Ezért különösen örvendek, hogy nyerni tudtunk, egy nagyon fontos meccsen. Az első perctől az utolsóig keményen küzdöttünk. Nagyon sok időt töltöttünk emberhátrányban, de ezt kitűnően oldottuk meg, önfeláldozóan játszottunk és a kapusteljesítmény is remek volt.”

FTC-Telekom-Corona Brasov 8-0 (6-0, 0-0, 2-0)

Nem sokáig volt kérdéses, hogy ki a jobb: a zöld-fehérek már 74 másodperc után vezettek Myles Fitzgerald révén, majd bő tíz perc alatt hat gólt szerezve eldöntötték a meccset. A Brassó 0-4 után kapust cserélt, Tőke Zoltánt Patrik Polc váltotta, de ő sem tudott mit tenni a rendkívül hatékony hazaiakkal.

A vendégek ezúttal is a durvaságokkal tűntek ki, Nagy István és Garrett Clarke is 2+10+végleges fegyelmi büntetést kapott, az FTC pedig élt az emberelőnyökkel: nyolc találatából négyet így szerzett, hármat kettős fórban. Braden Walls mesterhármast ért el, Anssi Rantanten három asszisztot adott, míg Arany Gergely kapott gól nélkül hozta le a meccset.

Nyilatkozatok

Fodor Szabolcs, vezetőedő, FTC: "Gyorsan kezdtünk, ez volt a taktikánk. Tudtunk jól, hogy a Brassó kevésbé volt pihent, meg akartuk őket lepni a gyorsaságunkkal az elején, szerencsére ez sikerült. Tudtuk azt is, hogy ha gyorsak vagyunk, akkor lehet, hogy kiállítások révén tudnak megállítani, és ezeket is kihasználhatjuk, ez is jól bejött. Tíz perc után eldőlt a meccs, jól kezdtünk és az emberelőnyös játék is hatékony volt. Utána kicsit visszaálltunk, a második harmadban nyújtott játék nem tetszett, az nem a mi játékunk volt. Kaptak is egy kis fejmosást a srácok, amire 6-0-nál lehet, hogy azt gondolja valaki, hogy érdekes, de ez kellett, és a harmadik harmadban ugyanazt a gyors hokit tudtuk nyújtani, amivel eredményesek tudunk lenni. Köszönjük a szurkolók vastapsát.”

Greg Lindqvist, vezetőedző, Brassó: "A Fradi gyorsabb, okosabb, jobb, fegyelmezettebb volt. Az első két lövésből gólt kaptunk. Sok buta hibát követtünk el, amelyekből kiállítás lett, míg az ellenfél kihasználta ezeket. A meccs már 4-0-nál eldőlt. A Fradi végig sokkal jobb volt, talán a második harmadban kicsit lelassítottak, mi pedig versenyben tudtunk lenni, és döntetlenre hoztuk azt az időszakot, de újabb kiállítások következtek. Az én felelősségem, hogyan szerepelnek a légiósok, hiszen én választottam őket és én állítom össze a taktikát. Minél hamarabb el kell felejteni ezt a meccset.”