Az MJSZ égisze alatt folytatódhat az EWHL

2019.06.11. 08:05 |
A regionális női jégkorongbajnokság, az Elite Women’s Hockey League (EWHL) szervezésében a magyar szövetség közreműködik a következő szezontól.
Új fejezet kezdődik a nagy presztízsű EWHL 2004 óta íródó történetében, tudtuk meg Martin Kogler ligaigazgatótól. Az operatív feladatokat továbbra is az osztrák szakember látja el, ám a sorozat az  MJSZ égisze alatt folytatódik.

„A magyar női jégkorong rengeteget fejlődött az elmúlt években. Az U18-as válogatott már járt az elitben, és most a felnőttek is feljutottak oda. Nő az érdeklődés a média és a szurkolók részéről is, emellett jó a pénzügyi háttér. A női hoki fejlesztésével a Magyar Jégkorong Szövetség megmutatta: ő a megfelelő szervezet arra, hogy szárnyai alá vegye az EWHL-t. Közben ugyanis Ausztriában  fordított a helyzet: 2017 óta a női hokira szánt költségvetés 40 százalékkal csökkent. Ezenkívül szervezeti átalakítások is zajlanak, az eddig független női szakágat felszámolták, a férfiválogatott alá helyezték át. Szükségünk volt egy olyan szövetségre, amely átveszi és megmenti ezt a kezdeményezést, amelyben kilenc ország csapatai vesznek részt és megfelelő figyelmet szentel neki. Az első pozitív eredmények már láthatóak, az MJSZ nemcsak védnökséget ad, hanem jó ötletekkel is segít, valamint a ligagyűléseknek is otthont ad” – fejtette ki érdeklődésünkre Martin Kogler.

Ahogy tavaly, idén is két magyar csapat indul az EWHL-ben: a KMH Budapest, amely megnyerte a legutóbbi kiírást, illetve önállóan vesz részt az előző idényben még az FTC-vel közös együttest indító MAC Marilyn. Emellett három osztrák, egy kazah, egy olasz, egy szlovén és új érkezőként egy lengyel alakulat is ott lesz a ligában, továbbá még zajlanak az egyeztetések egy dán csapattal is. 

A KMH és a MAC az EWHL Supercupban is rajthoz áll, ebben a sorozatban három német és egy szlovák csapat is részt vesz. 

A ligaigazgató közölte: nem lesznek nagy változások a lebonyolításban. A Supercupot ugyanakkor még nagyobb sorozattá szeretnék fejleszteni, egyfajta Európa Kupává. „A fő cél, hogy a ligát még népszerűbbé tegyük, még több nézőt vonzzanak a meccsek, még többet szerepeljünk a médiában. Ha ezt elérjük,  van esélyünk még több szponzort szerezni, ami fontos a játék fejlesztéséhez is. Magas színvonalú meccseket várok, és egy remek sorozatot, ami jó reklámja a női hokinak.”

Az EWHL várható mezőnye:

KMH Budapest (HUN)
MAC Budapest (HUN)
EHV Sabres Vienna (AUT)
DEC Salzburg Eagles (AUT)
KEHV Lakers (AUT)
Aisulu Almaty (KAZ)
Eagles Südtirol (ITA)
Team Poland – Silesia Brackens (POL) 
HK SZ Olimpija Ljubljana (SLO) 
Hvidovre IK (DEN, még bizonytalan)

Az EWHL Supercup várható mezőnye:

KMH Budapest (HUN)
MAC Budapest (HUN)
EHV Sabres Vienna (AUT)
DEC Salzburg Eagles (AUT, még bizonytalan)
Aisulu Almaty (KAZ)
HC SKP Bratislava (SVK)
ECDC Memmingen Indians (GER)
ESC Planegg (GER) 
ERC Ingolstadt (GER)

Gyerehokizni

Válogatott termékek