Az FTC végig vezetve máris elvette a GYHK pályaelőnyét a döntőben!

2023.03.20. 19:54 |

A mindkét kapu előtt határozottabb FTC egy újabb remek kapusteljesítménnyel megtámogatva elvette a gyergyóiak pályaelőnyét, és 1-0-ra vezet a négy nyertig tartó fináléban.

A gyergyóiaknál továbbra sem volt az elődöntőben megsérülő Sárpátki, az ő helyén ismét DiDiomete kezdett a második támadótrióban, a kapuban pedig természetesen Rinne. Fodor Szabolcs az elődöntőben már jól bevált sorösszetételben küldte jégre csapatát, a vasak előtt Arany foglalta el megszolgált helyét.

Látványos audiovizuális és pirotechnikai show után vette kezdetét az idei Erste Liga-döntő a csordultig telt gyergyószentmiklósi jégcsarnokban, a városban uralkodó komoly hokiláz közepette. Ennek ellenére a vendégek kezdtek élesebben, előbb egy semleges harmadban lefülelt passz, majd egy megpattanó ferencvárosi lövés után kellet védenie Rinnének. A harmadik perc legvégén azonban már ő sem tudott segíteni: Kulmala vitte be a pakkot nagy lendülettel a támadóharmadba, otthagyta Nagy Gergőnek, ő meg a harmadik hullámban érkező Marvának, a finn bekk nagyon felvarrta honfitársának (0-1). A bekapott gól után éledezni kezdtek a gyergyóiak, előbb az első sor, majd Sylvestre veszélyeztetett, aztán egy emberelőnnyel is megpróbálkozhattak, de a Fradi fegyelmezett védekezése szinte teljesen megfojtotta a székelyek idén jellemző kreatív, kombinatív és gólveszélyes támadójátékát. Ráadásul Marvának nagy napja volt, 16 perc elteltével megduplázta saját és csapata góljai számát: megint a csapatkapitány tette neki vissza, a finn pedig ezúttal messziről, egészen a kék vonalról tüzelve mattolta Rinnét erős és jól helyezett lövésével (0-2). A hazaiak próbáltak menni előre, de a játékuk ezúttal inkább tűnt erőlködősnek, hiányzott belőlük a megszokott magabiztosság és könnyedség. A 18. percben emberhátrányba is került a GYHK, s bár egy ízben így is veszélyeztetett, ebben a két percben és a játékrész végén összességében a harmadik ferencvárosi találathoz voltunk sokkal közelebb.

A középső etap is komoly vendégsansszal kezdődött, három az egyben szaladtak el a zöld-fehérek, Sointu lőtte végül el, Rinnének kellett megőriznie a 0-2-t. Két perccel később azonban Kärmeniemit küldték ki két percre, Sylvestre pedig egy korongszerzés után büntetett, klasszisát sokadszorra megvillantva nagyon magabiztosan fejezte be a ziccerét, az egyik védjegyének számító fonákmozdulattal (1-2). Felélénkült a meccs, előbb egy Vincze lövésre és kipattanóra nem érkezett ismétlés, majd válaszul nagy ferencvárosi helyzetben vágódott mellé a pakk. Fokozatosan átvette az irányítást a Gyergyó, Aranynak egyre többször kellett dolgoznia, de magabiztosan hárította az aranysisakos Orban és társai próbálkozásait. A játékrész utolsó negyedében a balszélen üresen érkező Tóth Adriánt találta meg a korong, a ferencvárosi játékosnak kiszorított helyzetből kellett végül ellőnie, Rinne jól zárt a rövidnél. A második szünet előtt nem sokkal Imre Patrik kínálta meg Aranyt, ebből sem lett gól, majd a harmadvégi tűzijáték során Szigeti és Orbán helyzete is kimaradt.

A második harmad képe alapján érett a gyergyói egyenlítés, de a ferencvárosi hátsó alakzat Arany vezérletével bírta a nyomást – így tett a záró harmadra fordulván is. A játékrész elején Hrabal és DiDiomete akadt össze egy kapu előtti szituációt követően egy páros kiállításért cserébe. Négy a négy ellen Haaranen veszélyes lövésébe Kärmeniemi tudta beletenni az ütőjét, a másik oldalon Seregély megpattanója okozott némi riadalmat, de összességében sokkal veszélyesebben játszotta meg ezt a két percet a GYHK. Az erdélyiek lendületét a 47. percben DiDiomete felesleges szabálytalansága törte meg, a ferencvárosi fórban Kärmeniemi lőtt hátulról, a kapu előtt Betteridge ért bele, a brit támadónak volt kontaktja Rinnével, de úgy tűnt, a kéken kívül – videózás után helybenhagyták a találatot (1-3). Az egyenlítés helyett megérkező harmadik vendégtalálat hideg zuhanyként érhette a gyergyószentmiklósiakat, támadásaikban nem volt meg az átütő erő. Az 54. percben azonban megpróbálkozhattak egy emberelőnnyel, ezt már nem lehetett kibírni: Sylvestre futószalagon érkező lövései még nem találtak célt, ám a kiegészülés előtt nem sokkal tüzelés helyett csak ijesztett, így adott remek lőtt passzt Bodónak, akinek csak bele kellett érnie a jobb kapuvasnál (2-3). Az utolsó öt percben mindent egy lapra feltéve rohamozott a GYHK, amely kapusát is lehozta, ám csak nagy helyzetekig jutott az ismét komoly védekezőmunkát jégre tevő zöldek ellen.

Az eredmény így már nem változott, a mindkét kapu előtt határozottabb FTC egy újabb remek kapusteljesítménnyel megtámogatva (Arany végül majd’ 95%-kal zárt) elvette a gyergyóiak pályaelőnyét, és 1-0-ra vezet a négy nyertig tartó fináléban. Folytatás kedd este ugyanitt, ugyanekkor.

Nyilatkozat

Szilassy Zoltán, vezetőedző, GYHK: "Úgy kezdtük a meccset, mintha közönségkorcsolyázáson lennénk, botrányos volt. Ha nem tudjuk, hogy ez egy döntő első meccse, akkor se a hangulata, se a játék minősége nem mondta volna. Mást vártam küzdelmi szinten, gyengén kezdtünk, a Ferencváros pedig élt ezzel a lehetőséggel. Ki kell lépni az eufóriából, szép dolog, hogy bejutottunk a döntőbe, de ez nem elég el kell felejteni. Alakítottunk ki helyzeteket, de igazságtalan lett volna, ha mi visszajövünk ebbe a meccsbe ma este."

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: „Eléggé izzadtságszagú meccs volt, nem biztos, hogy mindig a szép hoki dominált, de általában ez a döntőkben előfordul. Mindkét csapatnál érződött ez a hét meccses sorozat, és emiatt picit lassan indult a mérkőzés, de utána mindkét oldalon jól beleálltak. Azt szeretnénk, hogy egy meccsen hatvan percig küzdjünk, ezt sikerült kivitelezni, és szerencsére ez elég volt ma az egygólos győzelemhez."

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV