Negyeddöntőig repítette a női csapatot az érzelmek hullámvasútja

2022.09.01. 07:30 |

Csütörtökön délután az Egyesült Államok válogatottjával találkozik a magyar csapat a női A csoportos világbajnokság negyeddöntőjében. Pat Cortina szerint nem szabad azzal foglalkozni, hogy ki az ellenfél.

Több szempontból is történelmi mérkőzés vár a magyar női válogatottra csütörtökön az A csoportos világbajnokságon. A mieink első negyeddöntőjüket játsszák az elitben, és először találkoznak felnőtt szinten az Egyesült Államokkal, az egyik legnagyobb esélyessel. Fontos hangsúlyozni, hogy felnőtt szinten, ugyanis a 2014-es budapesti rendezésű U18-as vb-n már rendeztek magyar-amerikai meccset, az 0-7-es eredménnyel zárult. A mostani keretből Németh Anikó, Németh Bernadett, Dabasi Réka, Jókai-Szilágyi Kinga és Odnoga Lotti játszott azon a meccsen – az ellenféltől pedig Abby Roque, Megan Keller és Jincy Dunne.

Az amerikai csapat eddig magabiztosan hozta a mérkőzéseit Dániában: Japánnak 10, Svájcnak 9 gólt ütött, a finneket 6-1-re verte, a nagy rangadón Kanada ellen pedig kétgólos hátrányból fordított 5-2-re. A mieink négy pontot gyűjtve jutottak tovább, hatalmas eredményt elérve, hiszen ez korábban nem sikerült magyar válogatottnak az elitben. A negyeddöntős szerepléshez szükség volt arra is, hogy a németek megverjék a házigazdát – ez egy utolsó másodperces góllal jött össze.

Először azt kérdeztük Pat Cortina szövetségi kapitánytól, hogyan élte meg a német-dán mérkőzést a helyszínen, mennyire izgult.

„Arra fókuszálok, amit tudok befolyásolni. Azt a kimenetelt szerettem volna, ami meg is valósult, de nem volt rá hatásom. Természetesen rendkívül boldog voltam, egyrészt magunk miatt, másrészt a németek miatt, hiszen Németországban élek, a német jégkorongban is dolgozom. A csoport végeredménye végül úgy alakult, ahogy annak lennie kellett az alapján, amit láttunk. Nem akarok tiszteletlen lenni, de mi és a németek jobb játékot mutattunk az egész vb alatt. Ami történt, azt viszont csodának nem nevezném. A csoda inkább egy nagy meglepetés. Ez valóban hihetetlen volt, de része a sportnak, és az ilyen megtörténhet. Inkább az a furcsa, ahogy megtörtént, hogy a németek a legvégén lőtték be a győztes gólt.”

A szakvezető szerint rendkívül fontos, hogy a játékosok figyelme a helyén legyen a negyeddöntőben, bárki is az ellenfél.

„Nehéz hét áll mögöttünk, az érzelmek hullámvasútja volt. Rögtön a németek elleni szép győzelemmel kezdődött, aztán jött egy nem olyan jó meccs a csehek ellen, majd egy jó meccs a dánok ellen, ahonnan üres kézzel távoztunk. Aztán egy újabb jó teljesítmény a svédek ellen és a várakozás. Remélem, hogy nem vagyunk már boldogok attól, hogy itt lehetünk. Azt a csapatot szeretném látni, amelyik a svédek ellen játszott, és nem azt, amelyik a csehek ellen – ami a hozzáállást, a gondolkodásmódot illetni. Nem tudom, mindez mit fog jelenteni az eredményben, de a megközelítés a fontos. Ahogy az egész vb-n, most is az a cél, hogy mindent tegyünk meg, amit lehet, tiszteljük, hogy ez egy negyeddöntő, és tiszteljük a németeket és a dánokat is, mert mi vagyunk itt, nem ők. Azt remélem, hogy mindenki tiszteli a magyar válogatott mezét, a csapattársakat és a vb-t. Korábban ilyen erősségű csapattal még találkoztunk, de csak magunkra kell fókuszálni.”

Pat Cortina hasonló helyzetben 2009-ben, a férfi A csoportos vb-n lehetett, amikor a magyar válogatott Kanadával játszott.

„Azon a mérkőzésen elkövettem azt a hibát, hogy nem élveztem, és nem hagytam, hogy a játékosok élvezzék. Túlzottan koncentráltam a taktikára, arra, hogy készen álljunk, és kicsit túl nagy nyomást helyeztem a csapatra és magamra is. Ilyenkor elfelejted a pillanatod. Most élvezni is akarom, de ezzel együtt azt is akarom, hogy készen álljunk, különben nem lehet átélni a helyzetet. Az öröm azzal is jön, hogy felkészült vagy, hogy versenyzel. Akkor tudod élvezni, ha befektetsz, ha teszel érte. Éppen ezért élveztük a svédek elleni mérkőzést.”

A női válogatott szerdán érkezett meg Herningbe, és este pörgős edzésen vett részt a KVIK Arénában. Csütörtökön délelőtt még egy átmozgatás és megbeszélés vár a csapatra, majd 16 órakor dobják be a korongot az USA elleni negyeddöntőben.

A vb programja (Frederikshavn)

Augusztus 25., 15.30 Magyarország-Németország 4-2
Augusztus 26., 19.00 Magyarország-Csehország 1-7
Augusztus 28., 17.00 Magyarország-Dánia 0-1
Augusztus 29., 19.30 Magyarország-Svédország 2-3 b.u.

A keret

Németh Anikó GK MAC Budapest
Révész Zsuzsa GK Debreceni HK
Bogáti Bianka GK Budapest JA
Baker Taylor D MAC Budapest
Kiss-Simon Franciska D KMH Budapest
Knee Sarah D KMH Budapest
Márton Adél D Budapest JA
Mayer Fruzsina D HTI (CAN)
Németh Bernadett D MAC Budapest
Odnoga Lotti D Dartmouth College (USA)
Dabasi Réka F KMH Budapest
Garát-Gasparics Fanni F MAC Budapest
Horváth Imola F Göteborg HC (SWE)
Huszák Alexandra F KMH Budapest
Jókai-Szilágyi Kinga F EHV Sabres (AUT)
Kreisz Emma F Stanstead College (CAN)
Metzler Regina F Vasas SC
Pázmándi Zsófia F MAC Budapest
Rónai Alexandra F MAC Budapest
Seregély Mira F University of Maine (USA)
Strobl Lara F Budapest JA
Szamosfalvi Petra F KMH Budapest
Williams Hayley F KMH Budapest

A stáb

Pat Cortina Szövetségi kapitány
Kis András Edző
Delaney Collins Edző
Budai Krisztián Kapusedző
Gallyas Gabriella Erőnléti edző
Dénes Veronika Rehabilitációs edző
Tornyi Gábor Felszerelés-menedzser
Jasó Judit Csapatvezető
Berkes Brigitta Sportmasszőr
Dr. Módy Tóbiás Csapatorvos
dr. Kolbenheyer Zsuzsanna Női szakági vezető
Kaposi Dávid Sajtó

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV